8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCe facem cu vânzătorii de doctorate, bișnițarii de grade militare și racolatorii...

Ce facem cu vânzătorii de doctorate, bișnițarii de grade militare și racolatorii de turnători? | OPINIE

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Dacian Cioloș au condamnat ferm plagiatul la deschiderea anului universitar. Aveau în față mulți universitari care au muncit ani de zile pentru doctorat și sute de studenți ale căror lucrări de licență vor fi verificate la sânge pentru plagiat.

Ambii demnitari și-au axat discursul politic pe această problemă după scandalurile plagiatelor lui Victor Ponta și Gabriel Oprea și în plin circ de plagiat fabricat de inculpatul Sebastian Ghiță împotriva procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

Mesajul celor doi este clar: cine a plagiat nu mai are ce căuta pe funcții publice, în politică sau în instituțiile statului.

Dar cei care au coordonat lucrări plagiate mai trebuie să rămână în universități, în politică, pe funcții publice? Dar școlile doctorale unde s‑au vândut doctorate mai pot funcționa?

Până acum nu am văzut să fie trași în vreun fel la răspundere mahării care l-au făcut pe Victor Ponta doctor în Drept și nici să-și pună cineva problema retragerii acreditării școlii de studii doctorale unde s-a comis furtul intelectual. Nimeni nu a spus că ar trebui luate la verificat toate doctoratele girate de cei care i-au dat lui Ponta titlul academic pe un plagiat.

Cazurile Ponta și Oprea sunt vârful unui aisberg uriaș al imposturii și hoției în mediul academic. Sunt sute sau mii de doctori cu doctorate cumpărate pur și simplu, cu bani sau influență politică.

Problema este una foarte serioasă și cu implicații financiare uriașe pentru că fiecare contribuabil plătește un spor de 15 la sută fiecărui impostor cu doctorat cumpărat.

Insist pe „cumpărat“, cu bani sau influență, pentru că cei care au muncit pe bune pentru acest titlu știu bine că e imposibil să scape dezinteresat un plagiat. Își pun președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloș sau ministrul de Finanțe Anca Dragu întrebarea:

Cât se plătește lunar din bugetul de stat pentru sporurile tuturor doctorilor cu titluri cumpărate?

Nici măcar în cazurile dovedite nu am auzit ministrul de Finanțe să pretindă urgent plagiatorilor să restituie acest spor încasat ani de zile ilegal.

Condamnarea plagiatorilor trebuie să atragă după sine consecințe grave asupra celor care le-au dat doctorate pe furt intelectual. Poate că ar trebui să declanșeze automat și un control al averilor acestora, pentru că unii dintre vânzătorii de doctorate au averi pur și simplu inexplicabile.

Aceeași poveste este cu bișnițarii de grade militare.

„România liberă“ a făcut dezvăluiri care au dus la o comisie de anchetă pentru verificarea condițiilor ilegale în care Gabriel Oprea a ajuns general cu patru stele. O ascensiune inexplicabilă pentru un individ fără merite militare, care nu e capabil nici măcar să lege o frază corect. Dacă se confirmă avansările în grad ilegale, ar trebui ca Oprea să fie pus să returneze toți banii încasați în plus pentru gradele furate.

Cei care l-au făcut doctor pe Oprea, un individ aflat la limita analfabetismului, incapabil să rostească o frază neschimonosită, trebuie trași la răspundere în egală măsură cu cei care l-au făcut general ilegal.

Ar trebui toți să plătească, inclusiv politicienii care au contribuit la această impostură hidoasă numită „generalul-profesor-universitar-doctor“ Gabriel Oprea.

Ei sunt infinit mai vinovați față de societate decât nătărăii pe care i-au ajutat să parvină. Cazul Oprea ar trebui să declanșeze, în paralel, o verificare a tuturor avansărilor la grad de general, pentru că toate generează pensii babane pe care tot noi le plătim.

Care e diferența dintre medicii arestați pentru că au generat pensii medicale ilegal și șmecherii din Armată care au produs ilegal pensii de generali?

Discursul președintelui Klaus Iohannis de la Universitatea de Vest din Timișoara mi-a adus aminte de Mona Muscă și modul cum a fost scoasă din politică pentru că a colaborat cu Securitatea. Puțini știu că, în anul în care Mona Muscă dispărea din politică, securistul care a obligat-o să semneze angajamentul era avansat la grad de general de către președintele Traian Băsescu.

Ce dreptate e asta în care turnătorul e condamnat, dar securistul care l-a forțat să toarne e avansat, ca să se poată retrage apoi cu pensie babană de general?

Toată povestea cu deconspirarea turnătorilor Securității produce, din acest motiv, o stare de fapt scandaloasă, asemănătoare cu ceea ce vom face dacă vom condamna doar plagiatorii, fără a-i sancționa mai aspru pe vânzătorii de doctorate sau bișnițarii de grade. Societatea condamnă turnătorii și îi alungă de pe funcții publice, dar acceptă să plă-tească pensii pur și simplu nesimțite securiștilor care i-au racolat.

Dacă vor o Românie a lucrului bine făcut, Klaus Iohannis și Dacian Cioloș ar trebui să se gândească foarte bine la modul greșit cum am făcut deconspi-rarea Securității ca poliție politică, pentru a nu repeta aceeași greșeală în cazul doctoratelor cumpărate și al bișniței cu grade militare. 



Intră în contact cu jurnalistul Mălin Bot și pe rețele sociale



 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă