12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCel mai penibil guvern. Deocamdată! | OPINIE

Cel mai penibil guvern. Deocamdată! | OPINIE

În mai 2012, înainte de a fi validat premier, Victor Ponta a declarat că va conduce „cel mai cinstit guvern“. Mințea, bineînțeles, însă, cu toate păcatele sale, a arătat că îi pasă, că vrea să pară cinstit. În mai 2012, Ponta a renunțat la vreo trei miniștri: unul avea o decizie de incompatibilitate și interdicția de a ocupa funcții publice, doi erau suspecți de plagiat.

Faceți o comparație cu ceea ce se întâmplă acum. Guvernul Dragnea găzduiește suspecți de plagiat, o doamnă trimisă în judecată pentru fapte de corupție sau incompetenți de care până și Ponta s-a lepădat, pentru eșecul intervenției de la Colectiv. Grindeanu însuși este imaginea vie a mediocrității, care a supraviețuit și a promovat în politică strecurându-se prin intrigile de partid și sărind de la un stăpân la altul. A fost parlamentar timp de patru ani, perioadă în care a vorbit 75 de secunde: la depunerea jurământului. A fost membru în Comisia de Control a SRI, coleg cu Sebastian Ghiță, într-o perioadă de mari scandaluri. N-a scos o vorbă. Pentru că declarațiile politice se țin marți, la matinala oră 8.30, nu s-a dus niciodată să le citească în plen. Trimitea un consilier să le depună la secretariatul de ședință, pentru a fi publicate în Monitorul Oficial. În cele 6-7 luni în care a fost ministru al Comunicațiilor, nu a avut nici un contact cu presa. Pe site-ul acestui minister, singura amintire că un anume Grindeanu a trecut pe acolo este o biată declarație de avere. În 2012, când Ponta a ajuns premier, această creație a lui Adrian Năstase avea, de bine, de rău, o carieră politică și făcuse un efort să demonstreze publicului, nu doar nomenklaturii de partid, că ar merita să fie promovat.

Nu pe Ponta vreau să-l laud – în final, s-a dovedit a fi doar o canalie agresivă –, ci să arăt că Dragnea a reușit să coboare chiar și sub standardele guvernării USL. Noul Executiv este o adunătură de interpuși ai baronilor PSD, oameni controlați de rețelele din teritoriu. Sorin Grindeanu este cel mai bun exemplu, dar nu e singurul caz. Uitați-vă pe pagina de Facebook a lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să vedeți ce ode îi ridică sponsorului său politic, senatorul Bădălău – cunoscut sub porecla de „Ficățel“ după ce, în 2013, DNA l-a acuzat că a primit mită sub forma unor pulpe de pui și ficăței de pui. „În primul rând, trebuie să-i mulțumesc domnului președinte executiv, Niculae Bădălău, pentru deplina încredere pe care mi-a arătat-o, dar și domnului președinte Liviu Dragnea, care a consimțit această numire“, a scris Cuc imediat ce s-a aflat că PSD îl susține să preia conducerea Transporturilor. În rest, Cuc n-a avut o problemă să arate, în fața comisiilor parlamentare, că nici măcar n-a citit programul de guvernare al propriului Executiv. „Nu promit nici un kilometru de autostradă”, a spus el, ignorând angajamentele din program.

PSD și ALDE au crezut că își salvează oamenii de la întrebări care să-i pună în situații penibile dacă transformă audierile într-o formalitate sau blochează, în unele situații, accesul presei. Comisiile de apărare au invocat „siguranța națională“ și nu le-au permis ziariștilor să o asculte pe fosta secretară a școlii din Videle promovată de Dragnea la Ministerul de Interne. Însă, până la urmă, a fost suficient să-i auzi câteva minute pe viitorii demnitari ca să te lămurești. Doamna care va coordona Fondurile Europene a povestit pe larg despre concediul ei maternal, Ana Birchall a spus că România este „Grădina Maicii Domnului“, în timp ce ministrul Agriculturii promitea: „Sper ca mintea să mă țină în stare să nu fac greșeli“. Mă tem că mintea sa nu va reuși această performanță.   

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă