11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCinci pași indispensabili afară din zona morții degeaba

Cinci pași indispensabili afară din zona morții degeaba

Vrem capul lui Piedone, vrem capul lui Oprea, și dacă tot UNPR dispare cu această ocazie va fi cu atât mai bine, că destul de rele sunt partidele alea care politizează statul, ca să mai avem de a face și cu părți din stat care își fac acoperire dintr-un partid. Dar, ne place ori ba, situația e de fapt mai complicată și nu se rezolvă cu câteva capete. Pe vremea când lucram la UNDP (United Nations Development Program) am avut la un moment dat de dezvoltat metodologia pentru raportul securității umane în Balcani. Conceptul se referea la faptul că securitatea națională se poate traduce mai uman în amenințări cotidiene, din zona publică și chiar privată (de exemplu practica violenței domestice) pentru fiecare cetățean. Nu-i pasă unui om dacă moare într-un război de eliberare a patriei sau un atentat terorist , dacă la fel de ușor poate face SIDA de la o seringă murdară, fi călcat pe marginea drumului (dacă locuiești la Bărcănești, ai șanse mai mari cu vreo 400 la sută față de media națională) sau dacă bagă cuțitul în tine careva să-ți ia portofelul. Calculul acestor neșanse era indicele nostru de securitate umană, pe care îl compuneam din diferiți indicatori de frecvență a acestor situații, plus un sondaj de securitate subiectivă, în care oamenii spuneau cât de siguri se simt la slujbă, pe stradă și acasă. E limpede, după zilele astea în care vedem oameni morți de pomană în gropi stradale și subsoluri imunde (nici un terorist nu poate reuși mai bine decât o națiune care și-o face cu mâna ei) că noi nu avem o estimare realistă a cum stăm și ce putem face ca să stăm altfel. Manifestanții de săptămâna asta au compus o listă foarte bună pe care o puteți citi aici http://www.romaniacurata.ro/tacerea-ucide-ne-vedem-in-strada-prima-lista-de-revendicari-a-grupurilor-civice-si-protest-joi-in-piata-universitatii/. În sensul mai larg al eliminării riscurilor autocreate datorită incompetenței administrative și stării de ilegalitate perpetuă în care trăim, iată cinci direcții de acțiune indispensabile.

  1. Un singur ghișeu și un singur control, unul pe bune

Securitatea sporită necesită un control administrativ riguros care se face prin simplificare administrativă, nu birocratizare. Într-o societate coruptă, controalele există ca semnale pentru șpagă. Sunt multe și inutile. De asta nu mai deosebim pe cele necesare- pompieri- de restul. De altfel, să ne înțelegem, s-au pus amenzi de mii de euro pe la oengiști care au birouri de trei persoane pe motive de hidranți, numai la concerte de mii de oameni nu îi vezi. Ca să nu se mai dea șpagă ne trebuie un control simplificat și unificat pentru unitățile de divertisment public, un singur ghișeu unde depui cererea cu ce vrei să faci și al cărui funcționar îți dă autorizația, după ce o echipă reunită de control- pompieri, alimentație publică, etc, depinde de scopul activității, îți face vizita de rigoare, una singură. Asta presupune măcar un director din primărie care să coordoneze aceste activități și să fie solidar responsabil cu funcționarul care decide ce autorități fac controlul pentru autorizația de siguranță emisă și cu ce rezultate. Vedeți conceptul georgian care a luat cel mai mare premiu pentru serviciu public la Națiunile Unite (foto aici- http://georgiaabout.files.wordpress.com/2012/09/tbilisi-public-service-hall.jpg Serviciile publice reunite într-un ghișeu, transparente și coordonate sunt mai eficiente: dacă trimiți trei inspectori deodată din trei servicii e mai greu să se ia șpagă, că se vor turna unii pe alții. Iar clădirea are doar pereți de sticlă, nu se pot da plicuri. Nu mai vorbesc că nu e greu să se publice online numele și scopul fiecărei autorizației emise, ca dacă vede un cetâțan ca mine că s-a dat juma din parcul Herestrău la Bavaria automobile pentru ca să vândă mașini second hand să poate imediat reclama că spațiul nu e adecvat, că nu e autorizație de mediu, etc. Așa, dacă văd doar când trec prn parc e mai greu să iau urma.

  1. Sfârșitul promiscuității legislative

Ca să se pună în practică aceste lucruri de bun simț o grămadă de legi proaste, redundante sau perfide trebuie anulate, rescrise, completate, că noi trăim într-o adevărată promiscuitate legislativă, în care nu știi ce merită și ce nu merită respectat, și cine sunt cei de deasupra legii și cine cei de dedesupt. Gândiți-vă numai că vreo jumătate din comisia juridică din marțea neagră e între timp la pușcărie. Și-a cerut scuze PSD pentru Adam, sau UNPR pentru Nicolicea? Ei, și alții ca ei au creat acest labirint administrativ din care nu se iese decât cu șpagă. Dacă există vreun partid competent, asta să facă și cu asta să se prezinte la alegeri, cu legile esențiale deja scrise, dacă ajungem să le scriem Nicușor Dan cu APADOR și cu mine atunci facem și partidul alternativ, că nu ne mai dați de ales.

  1. Organe de siguranță care să se ocupe cu siguranța, nu cu represiunea.

Trei grupuri Facebook obscure și un ONG au chemat la demonstrație zilele astea- bravo lor. Dacă vă întrebați de ce nu fac mai multe ONGuri vechi asemenea chemări, răspunsul este că nu le mai țin curelele. Poliția și jandarmeria folosesc o lege a dnei Stănoiu în care și dacă staționezi într-un grup mai mare de trei persoane fără să notifici primăria poți fi amendat (am cerut ajutor Monicăi Macovei în 2011, când mai era PDL la putere, fără succes). Dacă demonstrația nu e anunțată, o consideră ilegală și dau amenzi la toți cei din baza lor de date, Crăciun, Bumbeș, Petruț, Alexe, Goțiu, etc. Dacă vreunii dintre noi depunem oficial acea informare cu locul și ora la primărie, ne amendează pe noi ca organizatori, că, desigur, nu suntem în stare să controlăm dacă la un moment cineva coboară pe carosabil sau, ca marți seara, bicicliștii o iau și invers pe sensul de trafic. Avem nu știu câte procese. În Centrul vechi nu e amendat nimeni. Nici pe centură unde înfloresc activtăți ilegale, dar tineretul din societatea civilă plătește și pentru Roșia Montană, și pentru păduri, și pentru orice. Sau, ca să fie clar, eu le plătesc, și cu România curată, am făcut buget pentru așa ceva, deci dacă îi amendați pe ei, mă amendați pe mine.

Încrederea în poliție și jandarmerie e corespunzătoare. De altfel, nu ne trebuie o poliție care are pensii speciale, cum a aranjat Oprea,, polițistul și jandarmul trebuie să aibă o pensie calculată la fel cu a oricărui muritor. Actualii șefi ai jandarmeriei și internelor se țin de inventat societate civilă- vezi pe dl Cumpănașu, care are sigla Internelor afișată pe față pe situl ONGului lui și conduce o coaliție de modernizat România, cu asta se ocupă ei, să pretindă că ei sunt noi. Trebuie să plece toți– de altfel au dosare și de corupție. Nu ne trebuie șefi la interne ale căror coloane oficiale sunt un pericol pentru siguranța publică, ce Dumnezeu.

  1. Depolitizarea sectorului public și întoarcerea la merit

Zilele astea ați văzut și România bună, nu e așa? Doctorii și asistentele care au dat fuga la spital să ajute, ambulanțele și voluntarii, oameni cu minime resurse care au făcut maximul. Ce nu merge e administrația selectată politic, managerul care nici zilele astea nu are grijă să se elibereze cadavre altfel decât contra șpagă, procurorul care de când se ascunde prin birouri nu mai știe să comunice nici când transparența e esențială, jandarmul care a uitat când e ultima oară când a scos pe unul din apă și nu l-a îmbrâncit, că așa i-au ordonat șefii lui politici. Avem resurse de normalitate, dar partidele politice, înlocuind numirile pe merit cu cele politice, fac mereu ca statul să arate char mai prost ca societatea. Urgent șefii de partide să semneze angajament între ei și cu noi că depolitizăm sectorul public, de la consiliile de administrație. la ISU, spitale, școli, cu plan de acțiune aferent. Acuma, nu mai târziu, la alegeri, acolo deja să ne arate fiecare o primărie a lor, model dacă mai vor votul cuiva.

  1. O societate civilă care există și între catastrofe

Trebuie și noi înțelegem că țara fără reguli nu mai merge. Nu putem pune nicăieri detectoare de fum în locuri publice pentru că se fumează în ele, ilegal, dar cu voia autorităților. Peste tot! Nu uitați că mor de două ori mai mulți oameni din fumat pasiv decât pe șosele, locul 1 în Europa, asta ne arată cât ne pasă unii de alții. O mică societate civilă cere demult aplicarea legii- ca și la păduri, cianuri, marțea neagră- dar asta nu privește doar pe politicieni. De acord să punem detectoare peste tot? De acord că dăm un moratoriu de trei luni ca să intre în legalitate toate localurile și sălile de spectacol, în care cine nu poate certifica siguranța să se închidă? De acord să nu mai fie schimbarea României treaba a câteva mii de oameni? Da, România curată a crescut, de la o mie de oameni la o sută de mii de oameni de la alegerile trecute încoace. Dar o sută de mii de oameni pe oră vizitează mallurile bucureștene în fiecare weekemd. Ca milioane de oameni să se bucure de dreptul legitim la distracție nu se poate ca doar câteva mii să lucreze, unii voluntar (cei mai buni, poate) ca să asigure respectarea drepturilor lor. România curată vrea dreptate, dar dreptate fără o masă critică nu se poate. Vă așteptăm, și celor deja aici, mulțumesc.

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă