5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialCine este (de)legat?

Cine este (de)legat?

De acum încolo, pentru toate ilegalitățile din administrația locală vor răspunde acarii Păun. Pentru politicieni, eventuala tragere la răspundere a subalternilor va fi doar o pagubă colaterală, o mică dificultate de parcurs.

O idee năstrușnică îi dă târcoale de ceva vreme vicepremierului Dragnea, iar acum pare că și contextul îl ajută să o pro­mo­veze. Pe scurt, domnul Dragnea ar dori ca oamenii politici – primari, președinți de consilii ju­de­țene sau miniștri – să nu mai răspundă pentru ac­te­le pe care le semnează. În locul lor ar trebui să răs­pundă funcționarii din res­pectivele instituții. De­cla­ra­ția integrala a vice­pre­mie­rului este următoarea: „Da­că un primar semnează au­torizaţii de construcţii, în stânga pe autorizaţie semnează se­cretarul primăriei, în dreapta semnează arhitectul-şef. Un primar nu este obligat nici de Constituţie, nici de legislaţie să fie arhitect şi jurist, şi inginer cons­truc­tor, să aibă nu ştiu ce specializări, el poa­te să fie şi cu liceul. Dacă poporul are încredere în el, este votat. Dacă se­cretarul semnează în stânga, asta îi spu­ne primarului că, din punctul de vedere al respectării legii, toată documentaţia ca­re stă la baza emiterii autorizaţiei de construcţie este în regulă. Dacă arhi­tec­tul semnează în dreapta, acea semnătură îi spune primarului că toate prevederile legale din domeniul disciplinei în cons­trucţii, urbanismului sunt în regulă şi toate condiţiile au fost îndeplinite“.

În lumea pe care o descrie domnul Drag­nea avem de a face doar cu primari corecți care nu ies din vorba specialiștilor din pri­mărie: dacă aceștia le spun că o anumită procedură nu este legală, nici vorbă ca pri­marul să pună presiune pe funcționarul pu­blic pentru ca acesta să-și schimbe opi­nia. Evident, aceasta este o lume paralelă celei în care trăim noi. În România anului 2014, baronii locali taie și spânzură în zo­nele pe care le controlează cu un dispreț evident atât pentru lege, cât și pentru cei care încearcă să le spună că anumite lucruri nu sunt în regulă. Ajunge să citim ex­trasele din conversațiile pe care domnul Mazăre le poar­tă cu personalul primăriei, așa cum rezultă ele din do­sarul DNA. E vreun dubiu acolo cu privire la cine de­ține puterea, cu privire la ci­­ne ia deciziile potențial ile­­gale? Sigur că nu: cel ca­re decide este primarul și o face împotriva opiniei exprimate de specialiștii primăriei. Mai mult, acestora li se impune să eli­bereze actele necesare investitorului imo­biliar, împotriva voinței lor. Nu am văzut pâ­nă acum niciun politician tras la răs­pun­dere penală pentru acte pe care le-a sem­nat păcălit fiind de funcționarii pe care îi are în subordine. Dimpotrivă, dosarele pe­nale trimise în judecată ne arată politicieni care fac ce vor cu resursele publice și care nu dau o ceapă degerată pe atenționările spe­cialiștilor. Oricum, răspunderea pri­ma­rului sau a ministrului nu o înlătură pe cea a funcționarului care semnează alături de el: acesta răspunde, la rândul lui, pen­tru opinia exprimată. … continuare pe Revista 22.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă