14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCine rămâne în picioare, Ponta sau baronii?

Cine rămâne în picioare, Ponta sau baronii?

Analiza dramoletei cu retragerea, cu Vic­tor Ponta plonjând din politică direct în braţele familiei – unde va putea să-şi lingă până la bătrâneţe rănile lăsate de „abuzuri, persecuţii politice, ca­lom­nii, nedreptăţi, trădări şi dezamăgiri“ şi să mediteze doctoral la tranziţia mi­lenară spre o „ţară eu­ro­pea­nă“ scă­pa­tă de „mas­caţi“ şi de „jur­na­liştii fas­cisto-co­mu­nis­toizi“ (d-le prim-mi­nis­tru, nu ne lăsa mofluzi, spu­ne nume, fă o listă, de­mas­că, risipeşte-ne di­­lemele!) -, înseamnă să cobori în Groapa Ma­ri­a­nelor în căutarea per­so­nalităţilor multiple ale premierului.

Una dintre ele a fost rapid scoasă la lumină de famiglia PSD lărgită: Dragnea, An­te­na 3, România TV, de me­nestrelii Ghiţă şi Sultănescu, con­silierul premierului, care au de­crip­tat mesajul pentru naţia fre­mă­tândă: „Pon­ta intră în lupta pentru alegerile pre­zidenţiale“ şi va fi un preşedinte „me­diator, unificator şi cons­ti­tu­ţio­nal“, „ne­supus sistemului“. Uimitor! Fiorul revelaţiei se prelingea din ecrane şi scri­ituri. Doar personaje mai exotice, deşi pesediste şi ele, precum deputatul Cristian Rizea, s-au abătut de la linie: „Ro­mânia va avea primul preşedinte neo­comunist în persoana lui Victor Ponta“. N-are rost să-l con­trazicem. Cum vânzoleala continuă, trebuie să le spunem tuturor acestor răs­tălmaci: staţi calmi, Ponta cel des­coperit de voi la comandă cu plata în avans, Ponta cel mereu preocupat să „schimbe ţara în bine“ vă trage o cacealma.

Celălalt Ponta, durul, ăla care are episoade de arătat pisica şi se joacă cu nervii bieţilor baroni, a dat mesajul doar pentru uz intern, dar în aşa fel încât să-l priceapă şi ultimul penal pus pe revoltă şi trădat. Tâlcul este în două puncte-cheie: referirea la Adrian Năstase şi la „mascaţi“, la care putem adăuga contextul mai general – cam­pania DNA de decimare a baronilor corupţi. Să vedem. PSD intră în alegeri cu 11 dintre cei 22 de şefi de consilii judeţene pe care îi are procopsiţi fie cu dosare la DNA, unele finalizate cu tri­miteri în judecată, fie cu dosare ANI. Mai rău, reţelele de sub baroni scârţâie rău de tot, unele au căzut şi ele în pla­sa procurorilor, cazul Duicu de la Me­hedinţi şi Nicuşor Constantinescu de la Constanţa. Avertismentul lui Dragnea, el însuşi trimis în judecată în dosarul „Fraudă la referendum“, este elocvent pentru starea de spirit din partid: „În­cepem să ne punem întrebarea câți mai rămânem în picioare până la sfâr­șitul anului. De fapt, e singura în­trebare pe care ne-o punem“. Cred şi eu! Fatală întrebare, ingrată situaţie! Presat între ameninţarea baronilor, ca­re nu înţeleg nici morţi cum, în plină epocă PSD, li se întâmplă una ca asta, şi imposibilitatea, generată de pre­vi­zi­bilele reacţii externe, de a lega acum mâinile procurorilor DNA cu o altă „mar­ţe neagră“ sau cu schimbări ful­gerătoare din funcţie, Ponta e în­ghe­suit şi cineva l-a învăţat să joace tare.

Citește continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă