13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCoroana Regală: cine suntem & încotro ne îndreptăm?

Coroana Regală: cine suntem & încotro ne îndreptăm?

Regalitatea română a sărbătorit 150 de ani! Cu ocazia sărbătoririi Coroanei Regale pe 10 mai 2016, porțile Castelului Peleș de la Sinaia s-au deschis pentru peste 2.000 de oameni de toate vârstele și din toate colțurile țării.

M-am bucurat să mă aflu printre invitații la acest eveniment deosebit. Atât de specială a fost această sărbătoare, încât am văzut români cu ochii în lacrimi de bucurie și emoție, strigând spontan: “TRĂIASCĂ REGELE!”.

Sărbătoarea s-a deschis cu momentul solemn al arborării, pentru prima dată după anul 1947, a Stindardului Regal. Custodele Coroanei, Principesa Margareta, a acordat premiile câștigătorilor ediției a cincea a Maratonului Regal, programul fiind continuat cu tradiționala Garden Party.

Peluza și terasa Castelului Peleș, arhipline, au asistat la un recital al Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, apoi la un concert de gală susținut de orchestra lărgită a Cameratei Regale.

Au impresionat costumele populare purtate de românii veniți din toată țara, dar au impresionat și toaletele elegante ale doamnelor, domnișoarelor și domnilor prezenți la eveniment.

Între cele două segmente muzicale, membrii Familiei Regale au salutat invitații din Balconul Castelului Peleș. S-au făcut nenumărate fotografii, iar atmosfera a fost într-adevăr de înaltă ținută. S-a intonat Imnul Regal, iar trei avioane au desenat pe cer tricolorul românesc în uralele asistenței.

Orchestra lărgită a Cameratei Regale a susținut un concert de gală, manifestările încheindu-se cu eliberarea de pe una dintre terasele laterale ale castelului a 400 de porumbei.

Țin să împărtășesc tuturor aceste momente deosebite și încărcate de solemnitate pe care le-am trăit la Castelul Peleș nu numai pentru a arăta ce înseamnă demnitatea reală a României. Scriu despre acest eveniment pentru că AȘA ARATĂ NORMALITATEA. România nu este patria hoților, a corupților sau a disparițiilor suspecte… Țara noastră nu este adăpost pentru traficanții de substanțe dezinfectante diluate, nu este suma politicienilor corupți, nu este locul administrațiilor care nu-și fac treaba. Sau, nu ar trebui să fie.

Scandalul Hexi Pharma nu este nici primul, dar nici ultimul eveniment care arată cât de adânc este înrădăcinată corupția în statul român. Dar, în acest caz, în spatele banilor murdari, în spatele traficului de influență se află un grav atentat la viața și sănătatea pacienților internați în spitale. Am mai scris acest lucru, nu știu dacă există cineva care poate știi câți oameni au murit sau au suferit din cauza produselor nenorocite livrate în spitale. Eu unul nu pot aprecia dimensiunea exactă a dezastrului. Până la moartea ciudată a patronului firmei Hexi Pharma, mi-am pus întrebarea dacă autorii acestei afaceri dorm liniștiți noaptea.

Înclin să cred că patronii de firme și politicienii care sunt implicați în afaceri de corupție nu au nicio tulburare de conștiință. Grija acestora este legată de ștergerea urmelor sau de micșorarea pericolului de a fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut sau fac. Am auzit, nu o dată, oameni spunând că oricine ar face un an sau doi de închisoare, dacă știu că vor beneficia după punerea în libertate de milioane de euro. Chiar așa, oare cât “costă” un an în spatele gratiilor? Pentru ce sumă ar fi dispuse aceste personaje să facă puțină închisoare?

Sunt întrebări mai mult retorice, desigur, dar mi se pare că această “politică”, este dublată de cea a felului mai mult decât pasiv în care cetățenii acceptă corupția. Am auzit de multe ori și expresia referitoare la politicienii aflați în căutare de voturi “au furat, dar au făcut ceva și pentru noi; dacă vine unul nou, vine să își facă și acesta plinul, pentru că e flămând”.

Nu voi comenta mai mult această atitudine. Este limpede că România se află într-un impas major. Statul, așa cum a fost construit după 1990, este nefuncțional. Se dovedește că avem un stat care favorizează corupția și pe corupți. Iată că fenomenul corupției ucide. Capacitatea noastră de indignare este însă extrem de redusă. Suntem într-o situație în care justiția este asfixiată, dar cel mai grav lucru este că nu este asfixiată societatea de indignarea cetățenilor. Furtul a devenit cutumă la șmecheri, oamenii deștepti etc., așa cum vila sau autoturismul de lux par firești oricărui politician.

Avem o țară frumoasă și un popor chinuit. Am început acest articol cu evenimentul de la Castelul Peleș pentru că Familia Regală este un model de conduită din care politicienii noștri ar trebui să se inspire. În ciuda tuturor problemelor pe care le avem, în ciuda corupției și a nepăsării autorităților, la Castelul Peleș am simțit că putem redeveni o socie­tate normală. Iar primul pas îl ­reprezintă felul în care vom vota la alegerile care bat la ușă.     

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă