15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum a scăpat Mircea Diaconu de incompatibilitate

Cum a scăpat Mircea Diaconu de incompatibilitate

Procurorul Cezar Voicu – fost colaborator al Securității din 13 februarie 1989 – a cerut instanței Tribunalului București să-i admită lui Mircea Diaconu candidatura la europarlamentare, chiar dacă era incompatibil,  potrivit hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit documentelor CNSAS (adeverința nr. 1132 din data de 19 iunie 2012), Cezar Sorin Voicu a fost recrutat de Securitate în februarie 1989, când a semnat un angajament cu numele conspirativ "Vlad". Însă el nu a fost declarat colaborator al Securității ca poliție politică (vezi nota CNSAS).

Este de neînțeles, însă, de ce un magistrat, ca procuror de ședință, a cerut nerespectarea unei decizii date de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă, prin sentință definitivă , l-a declarat incompatibil pe Mircea Diaconu deoarece a ocupat simultan două funcții publice, adică era în același timp   directorul Teatrului Nottara și parlamentar, situație interzisă de lege.

Decizia de incompatibilitate atrage după sine o pedeapsă administrativă potrivit căreia persoana incompatibiă nu mai poate ocupa, timp de trei ani, nici o funcție publică (de ales sau de numit). În baza acestei decizii definitive de incompatibilitate, Diaconu a fost obligat să părăsească Parlamentul României.

Ei bine, domnul magistrat Cezar Sorin Voicu, deși ca procuror de ședință trebuia să apere legea (în acest caz, legea incompatibilităților), în procesul lui Mircea Diaconu a pus concluzii de ADMITERE a contestației acestuia împotriva deciziei Biroului Electoral Central de a-i respinge candidatura. 

Judecătorul de ședință a ținut cont de solicitările procurorului și ale lui Diaconu. La fel a procedat și judecătorul de la instanța superioară, care încă nu și-a motivat decizia.

Se pune întrebarea legitimă: dacă instanțele inferioare NU RESPECTĂ o hotărâre definitivă a Înaltei Curți, de ce magistrații nu sunt pedepsiți cu închisoare, așa cum sunt pedepsiți  oamenii obișnuiți,  cu până la doi ani de pușcărie, în cazul în care mută un țăruș, nerespectând o hotărâre judecătorească definitivă?

[image image-id=”478759″ height=”400″ width=”400″ image-title=”adeverinta”][image image-id=”478757″ height=”400″ width=”400″ image-title=”adeverinta”]

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă