15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCum lucrează Tăriceanu Inimă Zburdalnică pentru revitalizarea lui Traian Băsescu

Cum lucrează Tăriceanu Inimă Zburdalnică pentru revitalizarea lui Traian Băsescu

Portocaliu. Spe­ran­țe și iluzii. Roz. Dezamăgire și de­zi­luzii. Revoluția portocalie. Apoi bile­țelul roz. Foști parteneri în Alian­ța Dreptate și Adevăr. Apoi adversari pe tărâmul luptei pentru reformarea clasei politice și a justiției.

Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu se găsesc din nou, față în față, în campania electorală din acest an. Unul, președinte în funcție. Celălalt, candidat la prezidențiale și inițiator al unui nou demers de suspendare a președintelui. Unul în rol de creator de jocuri, celălalt în rol de pion.

De la „Aveţi o faţă de european sadea, cu papion” la ”Tăriceanu Inimă Zburdalnică”,  de la premierul care a rezistat timp de patru ani în fața atacurilor lui Traian Băsescu, baricadându-se la propriu în Palatul Victoria, la șeful Senatului și cel care a rupt Partidul Național Liberal, Tăriceanu a ajuns acum un pion important în jocul politic pre – și post – alegerile prezidențiale. PRL-ul înființat de Tăriceanu nu este numai un simplu ”aspirator” de liberali nemulțumiți de ieșirea PNL de la guvernare și, mai ales, de noua conducere a partidului, dar și un ”sâmbure” care va genera, foarte probabil, după alegerile prezidențiale și, indiferent de rezultatul acestor alegeri, prima ruptură a Partidului Social Democrat.

„Nu mor caii când vor câinii! Să nu ne grăbim şi să cântăm prohodul USL. Poate că, la sfârşit, PSD şi PNL se vor uni într-un partid din a treia generaţie. Un fel de New Labor. O construcţie progresistă. Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei“ – spunea deputatul Sebastian Ghiță, la începutul acestui an. ”Nu îmi dau seama cât de câștigate ar fi partidele de stânga, ca cel al domnului Tăriceanu, dar asta e, voi fi în campanie în fiecare zi… Liberalii în toată Europa sunt de stânga. Și comportamentul lor este de stânga” – spune, la rândul lui, șeful statului. Cu sau fără Ponta în rol de Tony Blair, apariția unui nou partid de stânga este mai mult decât necesară. Iar tema suspendării președintelui îl ajută pe Tăriceanu să devină nu numai un lider vocal, dar și să își facă cunoscut noul partid într-o perioadă de maximă atenție pentru public, așa cum este campania electorală prezidențială.

Aparent tema suspendării, lansată de șeful Senatului, este o temă win-win pentru ambele tabere politice. Obiectivul principal este mobilizarea activului de partid înaintea debutului campaniei electorale și menținerea electoratului dezamăgit de politică cât mai departe de scena politică și de urnele de vot.

Deși este o temă care avantajează ambele tabere politice, câștigătoare va fi tabăra care are capacitate mai mare de mobilizare. Și care este cel mai puțin fragmentată. Din acest punct de vedere, PSD ar avea un ușor avantaj, spre deosebire de tabăra dreptei, respectiv ACL și cele două candidate, Elena Udrea și Monica Macovei.
 
Însă din punct de vedere al comunicării, dreapta are un ușor avantaj, în timp ce PSD este în dezavantaj. Pentru dreapta tema suspendării este cât de poate de avantajoasă, deoarece ajută la construcția și diseminarea mesajului legat de pericolul pe care îl reprezintă actuala putere și câștigarea președinției de către Victor Ponta. Fiind vorba de reluarea unor teme precum statul de drept, decapitarea șefilor instituțiilor care garantează statul de drept, legea amnistiei și grațierii etc., deja probate în timp, mesajele lansate în spațiul public pe toate vocile, că este vorba de ACL, de Elena Udrea, Monica Macovei sau de Traian Băsescu, sunt extrem de persuasive, atât pentru publicul captiv, cât și pentru restul electoratului.

Pentru PSD tema readuce în memoria electoratului încrederea acordată proiectului USL. Mobilizează și crește frustrarea celor care au votat la referendumul din iulie 2012, însă propaganda bazată exclusiv pe imagine este una prost construită, iar mesajele nu sunt unitare. Tăriceanu, Ponta, Dragnea sau Ilie Sârbu nu vorbesc aceeași limbă atunci când se referă la o nouă suspendare a președintelui. Antena3 nu este întru totul de acord cu planul creionat de șeful Senatului.  Iar motivația suspendării nu este nici ea foarte bine conturată.
 
Lăsat în offside de Victor Ponta și PSD, Tăriceanu poate reveni în forță cu tema suspendării pe agenda publică. Iar breșa generată de respingerea ordonanței, care permite migrația aleșilor locali, îi este favorabilă. Ordonanța a fost respinsă în plenul Camerei Deputaților, chiar în prezența premierului Victor Ponta și a inițiatorului acestei ordonanțe, Liviu Dragnea. O înfrângere de imagine pentru cei doi lideri chiar în ziua depunerii candidaturii la prezidențiale a lui Victor Ponta. O înfrângere de imagine și un important semnal pentru stabilitatea coaliției și a majorității parlamentare, dar și pentru jocurile politice care urmează a se desfășura în această perioadă. UDMR, UNPR și chiar deputații PSD au demonstrat că pot genera surprize, în condițiile în care urmează și o moțiune de cenzură a opoziției chiar pe această temă.

O nouă respingere a ordonanței în Senat nu stopează efectele pe care aceasta le produce, în schimb transmite mesajul că imposibilul este posibil. Și anume, că PSD poate pierde majoritatea parlamentară. Ori, în aceste condiții, în care jocul este în mâinile șefului Senatului, acesta poate apela la un mic șantaj: vot pozitiv pentru ordonanța aleșilor locali contra semnăturilor și a votului pentru suspendarea lui Traian Băsescu. Un as important primit de Tăriceanu. Rămâne de văzut cum și dacă șeful Senatului va reuși să joace această carte.

Tema suspendării se dovedește a fi un exercițiu electoral util pentru ­taberele politice. Echipa care reușește să fie mai convingătoare în această pre-campanie poate intra cu un ușor avantaj în campania prezidențială și chiar poate impune temele de dezbatere. Pentru Victor Ponta lucrurile nu arată foarte bine. Proasta ­gestionare a subiectului poate genera costuri electorale mari, în special în relația cu baronii din teritoriu, tot mai ­vocali la adresa independenței justiției și pentru care ezitările lui Victor Ponta în fața unei noi ­suspendări sunt un important ­semnal că, dacă va câștiga funcția de președinte, nu va acționa în ­sensul dorit de aceștia. În schimb, pentru Traian Băsescu suspendarea ar fi un important avantaj pentru că, așa cum a declarat: „Intru în ­campanie și nu o să le fie bine, în campanie am capacitate uriașă de ­revitalizare”.   

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă