13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să scoatem România din Evul Mediu dacă plătim pensii nesimțite în...

Cum să scoatem România din Evul Mediu dacă plătim pensii nesimțite în loc să construim autostrăzi? | OPINIE

Săptâmâna trecută întrebam retoric unde sunt banii din taxele de drum și acciza pe carburanți. O direcție necunoscută în care se duc ar putea să fie pensiile nesimțite ale unor categorii privilegiate.

Jurnalistul Mircea Marian a a făcut o dezvăluire senzațională în ediția de luni a ziarului ”România liberă”. Pensiile speciale ale securiștilor, milițienilor și ale unor militari ne costă peste 5,4 miliarde de lei pe an. Sunt bani cu care puteam să construim autostrada Sibiu-Pitești.

Desigur, nu știm exact de unde vin banii pentru finanțarea acestui dezmăț financiar obscen în care se lăfăie câteva zeci de mii de șmecheri ai sistemului de pensii.

Știm cu certitudine că pensia specială medie a milițienilor și securiștilor este de 3.200 de lei, în timp ce pensia medie pentru ”civili” este de 931 de lei. Diferența scandaloasă ne arată că avem în România două mari categorii de pensionari: fraierii cu pensii mici și șmecherii privilegiați.

Banii vin, teoretic, din bugetul de stat, prin bugetele instituțiilor ”speciale” din care provin pensionarii privilegiați. Bugetele acestea sunt alimentate din marele buget de stat în care dispar, ca într-un hău fără fund, taxele și impozitele noastre.




Bugetul de stat e alimentat și cu taxele prin care sunt jecmăniți toți posesorii de autovehicule din România. Spun jecmăniți pentru că exact despre asta este vorba. Șoferii sunt forțați să plătească taxe uriașe pentru care nu primesc absolut nimic în schimb.

Nu este vorba de faptul că statul e incapabil să construiască autostrăzi pentru a achita pensii halucinante unor privilegiați ai sistemului. Statul român, foarte eficient în stors taxe de la șoferi, nici măcar nu e capabil să întrețină cum trebuie autostrăzile și drumurile vechi.

Pe A1, de exemplu, între București și Pitești, CNADNR nu e capabilă să facă nici măcar marcaje rutiere cât de cât decente. Dacă te prinde o noapte mai întunecată, fără cer senin cu lună plină, îți bagi degetele în ochi și conduci mai mult pe ghicite.

Este evident că banii pe care este obligat fiecare șofer să-i achite sub forma taxelor de drum și accizelor din carburanți se duc în cu totul alte direcției, pensiile milițienilor și securiștilor putând fi una dintre ele. Nu avem nicio certitudine, este adevărat, însă asta pentru că statul nu dă socoteală plătitorilor de taxe și ține la secret circuitul banilor.

 Un lucru este cert. Avem în față o categorie privilegiată care a reușit, prin diverse căi, să-și creeze o situație total anormală și aberantă.

Unii sunt securiștii și milițienii vechiului regim, cărora am ajuns să le plătim pensii pe care nu le-ar fi încasat în veci, dacă nu pica Ceaușescu. Alții sunt militarii din Armata comunistă, mult umflată, care au fost mituiți pur și simplu să accepte pensionarea, pentru că cei care guvernau nu au avut curaj să facă ceea ce aveau de făcut sau pentru că alții care au venit după ei au recompensat astfel circul făcut în stradă de personaje dubioase cum e colonelul Mircea Dogaru, ”comandantul” brațului armat al defunctului USL.

Toți sunt, de fapt, paraziți ai bugetului de stat, plătiți cu pensii boierești din tot felul de taxe care ar trebui să finanțeze investiții strict necesare dezvoltării economice.

Dacă vom continua să plătim pensii babane în loc să construim autostrăzi, ne paște falimentul pentru că nicio economie nu poate suporta la nesfârșit astfel de aberații.


Întră în contact cu jurnalistul Mălin Bot pe rețele sociale!



 

 

 

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă