15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce fac Tăriceanu și Băsescu jocul PSD

De ce fac Tăriceanu și Băsescu jocul PSD

Principalul pericol, cum deja s-a văzut la europarlamentare, nu este neapărat că vor fi mai mulți candidați din zona dreptei în primul tur, ci acela că partidele vor continua să se atace între ele, se vor decredibiliza reciproc, canibalizând electoratul și îndepărtându-l de la vot. Adică, exact ceea ce vrea PSD.

În februarie 1996, într-o cameră de hotel din Davos, doi oligarhi ruși care se de­tes­tau cu jovialitate – Boris Berezovski, prin­cipal acționar la ORT, televiziunea na­țio­nală, și Vladimir Gușinski, proprietar al puternicului ca­nal privat NTV și al câ­torva ziare – au îngropat se­curea războiului pentru a pune la cale realegerea lui Boris Elțîn, cel sub care își clădiseră averile, ei și toți ceilalți miliardari. Cinci luni mai târziu, după o cam­pa­nie care înghițise 2 mi­liar­de de dolari, potrivit Cen­trului de Studii Strategice și Inter­na­ționale din Washington, Elțîn câștiga de­tașat al doilea tur de scrutin în fața co­mu­nistului Ziuganov.

Păstrând proporțiile, unele similitudini cu România sar în ochi. Coaliția politico-oli­garho-mediatică din 2007, 2009 și 2012 a încercat să-l debarce pe Traian Băsescu, re­ușind în final să-și aducă omul, pe Vic­tor Ponta, la putere. Acum asistăm la ten­tativa de a construi ceva asemănător și pentru alegerile din 2014.

O știre pe surse vorbește despre întâlnirea, în Herăstrău, la restaurantul lui Gino Iorgulescu, a câ­tor­va patroni de presă de coloraturi di­ferite – Cristian Burci (Prima TV), Cozmin Gușă (Realitatea TV), Sebastian Ghiță (Ro­mâ­nia TV), Sorin Oancea (B1 TV) cu doi con­sultanți ai PSD – Bogdan Teodorescu și con­troversatul Adrian Thiess. Informația nu ar avea de ce să surprindă, ar fi în lo­gica momentului complicat prin care tre­ce Ponta. Dependent de propagandă, cu studii care îi arată eficiența manipulatorie a televiziunilor mogulilor vechi și noi, Ponta caută nu doar controlul mediatic complet, ci și soluții de criză. Scenariul anului 2014 este însă extrem de sofisticat.

Mișcările din ultima vreme arată că se lu­crează pe mai multe planuri: politic – men­ținereastatu-quo-ului fragmentării drep­tei, cu inevitabilul măcel între par­tide; economic – eliberarea din constrângerile FMI cu tot ce decurge de aici. Pe de o parte, avem amânarea oficializării candidaturii lui Ponta, alianța cu partidul lui Dan Diaconescu, lan­sa­rea la apă a ONG-ului lui Tă­riceanu, Grupul de Ini­ția­tivă pentru Păstrarea Iden­tității Liberale se va trans­forma cât de curând în par­tid-iepure, lupta pentru șefia PSD în care se confruntă două personaje grele, Drag­nea și Șova.

Pe de altă parte, avem eșecul acordului cu FMI, amânarea cu schepsis pentru după alegeri a evaluării, hotărârea de a scădea CAS cu 5%, fără a avea surse alternative de venituri care să astupe ga­u­ra bugetară, mazilirea managerilor privați din deconcentrate și înlocuirea lor cu oa­meni de încredere din sistem, misiune pe care Șova o execută la superlativ, desantul PSD la Banca Națională. Sunt fapte care arată că în laboratoare se testează formule politice disperate, dar și determinarea pen­tru a putea, în sfârșit, manevra pușculița bugetară fără nicio regulă impusă din ex­terior, determinare ce depășește interesele electorale ale momentului: pomeni, con­trac­te pentru baroni și afaceriști, fiind una cu bătaie pe termen lung …continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă