8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDNA, încrederea și găurile negre

DNA, încrederea și găurile negre

Corupția și neîncrederea se stimulează reciproc – iar asta e valabil pentru corupția mare și corupția mică, pentru neîncrederea în politicieni și neîncrederea în semeni.

Când te apropii de o gaură neagră, nu exis­tă vreun semn care să-ți spună unde trebuie să te oprești, dacă nu vrei să dis­pari înghițit de ea. Odată ce-ai traversat ori­zontul găurii negre, nu te mai poți întoarce, dar n-ai cum să afli când l-ai traversat. Doar cineva din afară observă că semnalele transmise de tine sunt de­formate. Până să fii sfâr­tecat de gaura neagră mai trece un timp în care nu simți că s-ar întâmpla ceva neobișnuit, trăiești, în vir­tutea inerției, cu iluzia că te poți îndrepta încotro vrei, că autonomia ta a rămas in­tactă, că totul e reversibil.

Așa stau lucrurile în astrofizică, iar ana­logia cu ce se întâmplă într-o societate poa­te părea forțată. E drept, societățile nu sunt pur și simplu sfârtecate, în sens fizic. Nu sunt sfârtecate, dar pot ajunge într-o stare din care nu se mai întrevede vreo ie­șire. De pildă, o țară poate deveni atât de co­ruptă, încât nimic să nu mai func­ționeze fără corupție, corupția să devină motorul, principiul ei vital.

Citește continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă