15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDreptul la deconectare | OPINIE

Dreptul la deconectare | OPINIE

Francezii pot ignora emailurile primite în afara programului de lucru, companiile fiind astfel obligate să menționeze, în contractele individuale de muncă, intervalele orare în care angajații pot trimite sau răspunde la mailurile primite.

Deja nu mai este o noutate, deja e lege. Îngrijorător este faptul că s-a ajuns până aici. Adică, o chestie care ar fi trebuit să fie de la sine înțeleasă (adică: dom`le, după orele de serviciu gata, no phone, no email) a derivat în altceva. Sincer, nu știu cât sunt șefii de vină – bine, au și ei aportul lor odios. Dar și angajații – din zel, din frică, din prostie etc. au adus totul până aici.

Noul an a adus în Franța, de la 1 ianuarie, legea dreptului la deconectare, prin care s-a dorit ca angajații să nu mai lucreze până la epuizare. Legea se aplică tuturor companiilor cu peste 50 de angajați și face parte dintr-un program de reforme ale legislației muncii, aprobat în luna mai 2016, de către Guvernul Francez, care include și măsuri prin care companiile pot face mai ușor angajări și concedieri.

Cei care au susținut noua lege argumentează că angajații se simt obligați să își verifice și să răspundă la e-mailuri în timpul liber, fără să fie însă plătiți corespunzator pentru orele suplimentare, și că o astfel de practică poate cauza stres, epuizare și probleme cu somnul și în viața personală.

”Unul dintre cele mai mari riscuri este echilibrul intre viata privata si cea profesionala, care sta in spatele conectivitatii permanente. Profesionistii care gasesc un echilibru corect au performanţe mult mai bune la serviciu decat cei care vin obositi”, a spus, anul trecut, Bruno Mettling, Director General al Orange, la postul de radio Europe 1.

În opinia psihologilor, oamenii care rămân conectați în permanență cu locul de muncă nu se mai pot relaxa, iar acest lucru poate cauza sindromul de burnout și poate duce la depresie cronică.

Îmi doresc să mă pot deconecta cât mai des, până la definitiv, de la prostie, de la platitudine, de la moda coacherilor care vor ei să te învețe cum să îți trăiești viața mai bine dar de fapt vor să manipuleze și să facă și ei o profesie, nu-i așa. Și de la multe alte lucruri despre care voi avea grijă să scriu, pe viitor. Iar după ce scriu, mă deconectez de la ele!   

Fata din multinațională
Fata din multinaționalăhttp://fata-din-multinationala
Fata din multinațională este pseudonimul sub care scrie comentarii despre viața obișnuită o fostă jurnalistă care acum a ales altă carieră. Din această poziție vede lumea având o perspectivă total diferită și proaspătă.
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Cum alegi salopeta de lucru potrivită

Alegerea unei salopete de lucru adecvate este esențială pentru confortul, siguranța și eficiența la locul de muncă. Această piesă de îmbrăcăminte, care inițial a...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...
Ultima oră
Pe aceeași temă