14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDupă 150 de ani. Istoria se repetă obsesiv

După 150 de ani. Istoria se repetă obsesiv

Istoria României, citită cu luciditate, chiar și pentru un om ca mine, doar un pasionat de acest domeniu, este, pe lângă momentele de glorie ale vreunui conducător, o succesiune de alianțe, închinări către puteri străine, comploturi, trădări și schimbări de tabere.

În noaptea de 10 spre 11 februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza, domnitorul care unise Moldova și Muntenia (Valahia), era constrâns să abdice de o parte a forțelor politice românești. Nemulțumiți de regimul personal pe care domnitorul îl instaurase cu doi ani înainte, liberalii radicali și conservatorii au format o coaliție politică pentru îndepărtarea de la domnie a lui Cuza. Monstruoasa coaliție, cum era cunoscută alianța acestora, a atras facțiuni ale armatei de partea sa, iar în noaptea pe care am amintit-o l-au constrâns să abdice. Câteva zile mai târziu, Cuza și familia sa părăseau Bucureștii cu direcția Brașov.

Ce făcuse Cuza? Au rămas de notorietate reformele acestuia: a secularizat averile mănăs-tirești, a împroprietărit țăranii (Legea rurală), a instituit regimul de impozite – de la impozitul personal la cel pentru drumuri sau pământ –, a reformat învățământul. Sub domnia sa, au fost înființate universitățile de la Iași (prima din țară) și București, s-a construit prima cale ferată din România, care lega Bucureștii de Giurgiu, au fost elaborate codurile justiției.

Lista este mult mai lungă, enumerarea mea nu acoperă tot, dar e limpede că domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sprijinit îndeaproape de ministrul și apoi premierul de atunci, Mihail Kogălniceanu, a privit spre Occident și a forțat reformarea sistemului românesc în sensul modelului pe care îl avea în țările dezvoltate din Vest, cu precădere în Franța (codurile legislative sunt de inspirație franceză).

Alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza atât în Moldova, la 5 ianuarie 1859, cât și în Muntenia, la 24 ianuarie, în același an, a fost posibilă pe de o parte pentru că marile puteri, după Convenția de la Paris (un fel de Constituție impusă României, dar coerentă prin faptul că stabilea, pentru prima dată, separarea puterilor în Țările Române), au lăsat la latitudinea fiecărui principat alegerea unui conducător. După ce a fost ales Cuza la Iași, unioniștii moldoveni au propus alegerea sa și la București. Pentru că nu au putut să se înțeleagă asupra unui candidat propriu, conservatorii, după ce s-au certat între ei, au susținut alegerea lui Cuza. Cu alte cuvinte, profitând de „fereastra de libertate“ creată de puterile dominatoare în epocă, dar și de neînțelegerile pe plan politic intern, unioniștii au reușit să construiască un proiect valid care a fost și implementat.

Modernizarea României în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza a reprezentat un efort puternic de ieșire a țării din starea de feudalitate. Eram și atunci, așa cum suntem acum, în urma progreselor țărilor din Occident și funcționam sub privirea atentă a acestora, dar și a Rusiei și a Turciei. Voința puternică și patriotismul generației de la 1848 au făcut ca Marile Puteri să accepte proiectul Cuza, dar au și dominat tabloul politic intern. Până când a venit momentul abdicării…

Mă uit cu atenție la tabloul politic al ultimului sfert de veac, de după Revoluția de la 1989. Nu pot să nu constat, cu tristețe, că au fost ani marcați de convulsii și de evenimente tragice, așa cum au fost cele din primăvara lui 1990 de la Târgu-Mureș sau mineriadele care au pus o rușinoasă ștampilă pe un popor care tocmai fusese admirat pentru Revoluție. Nu pot să nu notez succesiunea aproape incredibilă și în termen atât de scurt de alianțe politice, rupturi, neînțelegeri și, din nou, de împăcări incredibile. Nu pot să nu îmi amintesc de axa București-Londra-Washington, schimbată apoi cu axa spre Berlin, nu pot să nu constat, din nou, cu amărăciune, că orice reformă în România trebuie impusă din exterior, iar la noi proiectele de guvernare de succes sunt ca și inexistente.

Ce alt exemplu mai bun decât cel al domeniului sănătății aș putea da? Sănătatea s-a „reformat“ an de an, în funcție de agenda nenumăraților miniștri, iar rezultatul fiecărei tentative de reformă s-a dovedit același: sistemul e deficitar, societatea nu beneficiază de servicii medicale de calitate, haosul se manifestă de sus până jos, iar medicii și pacienții (tot mai mulți) își caută împlinirea și, respectiv, vindecarea dincolo de granițe.

După abdicarea sa forțată, Alexandru Ioan Cuza a trăit în exil, la Paris, Viena și Wiesbaden. Doar după moarte rămășițele sale au fost aduse în țară. Atunci, ca și acum, cei buni aleg exilul…      

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă