15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFake news | OPINIE

Fake news | OPINIE

Mai multă libertate de exprimare asigură competiția între diferitele tipuri de știri. Nu Inchiziția a sporit credința oamenilor. Recenta campanie fake news, declanșată de oameni care la o primă impresie par libe­rali, e o atitudine sectară cu intenția de a scoate din anonimat cavoul site-urilor moarte. O perversă acțiune de marketing. „Bad news means good news.“ Întotdeauna ceea ce e interzis e căutat. În perioada prohibiției, traficul de alcool a crescut, nu a scăzut. Și exem­plele pot continua.

Inițiatorii campaniei nu pot fi bănuiți de vreo înțelegere ocultă cu creatorii de informații incorecte. Doar o obtuzitate malignă, din partea indignaților, mulți dintre ei născuți după moartea cenzurii comuniste, un impuls visceral totalitar. Orice acțiune de suprimare a libertății presei e anticonstituțională, o formă de îngrădire a libertății presei e interzisă, pentru libertatea cuvântului s-a murit la revoluția din Decembrie 1989. E greu de înțeles pentru mulți, acum, când tehnologia e aproape de a crea inteligența artificială, că dreptul fundamental al omului e libertatea de a primi și răspândi informații, fără nicio îngrădire juridică sau instrumentală.

Mai multă libertate e forma cea mai bună de selecție naturală a valorilor. Niciun conclav nu poate proclama adevărul absolut. Nimeni nu deține cheia arbitrajului suprem.

„Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine“, avea să spună inegalabilul lord al democrației românești Ion Rațiu, într-o vreme în care purtatul papionului era o blasfemie, iar pletoșii erau bătuți de mineri în Piața Universității.

Doar democrații pursânge pot înțelege că nici Dumnezeu nu judecă lumea la prima greșeală. Fiecăruia i se dă o șansă măcar o dată în viață să se îndrepte. Sigur că indignații au tot dreptul să protesteze, să-și exprime opinii, dar și să mute canalul sau să nu urmărească anumite grupuri de discuții. E singura formă onestă de protest. În plus, tehnologia a inventat tasta „delete“. E simplu. Democratic. Uman și responsabil.

În istoria noastră recentă este cunoscută propaganda comunistă, cea care s-ar fi încadrat perfect în paradigma fake news, dar puțini dintre români au avut curajul să scoată un ziar samizdat, precum Petre Mihai Băcanu, „România“, pe o tiparniță clandestină sau, mai mult, să conteste public ultrajul și samavolnicia unui regim totalitar. Ziariștii vechiului regim erau asemuiți propagandiștilor. Nu e cazul aici să comentăm modul cum se face azi presa. Partizanatul e evident. Dar pe internet, uneori, e măcel. Noroc că se varsă doar sânge de cuvinte.

George Orwell a inventat în celebra sa carte „1984“, publicată în 1949, Ministerul Adevărului. „Cine contro­lează trecutul controlează viitorul“ reprezintă o frază-cheie. Partidul decidea care e adevărul. Acum, care e partidul din spatele indignaților ce strigă fake news?

În întreaga istorie au exis­tat știri false. Cum ar fi arătat istoria fără iubirea dintre Antoniu și Cleopatra? Puțină lume cunoaște că în urma bătăliei de la Ahtium, din septembrie 31 î.Hr., probabil cel mai mare război naval al Antichității, Octavian s-a proclamat Imperator, sub titlul de Iulius Cezar, și a început o campanie de denigrare a lui Antoniu în întreg imperiul. Iubirea dintre cel din urmă și Cleopatra, regina Egiptului, împreună cu elefanții lui Hannibal, sau gâștele de pe Capitoliu reprezintă fresce din Panthenonul mitologiei, care nu pot fi distruse. Câtă lume care a fost în Arcadia, tărâmul fericirii, atât de cântat de poeții antici, situat, conform datelor geografice, între Halkidiki și muntele Olimp, nu a descoperit decât stânci, cu puțină vegetație? Oameni zdraveni la cap ar putea intra în depresie pentru că altul era imaginarul decât realul. Dar oamenii știu să distingă între po­veste și adevăr, în schimb nici un cântar nu poate măsura conținutul de valoare al unei știri.

Recent, în România, o instituție reprezentativă a decis că Laura Codruța Kövesi a plagiat în lucrarea sa de doctorat doar 5%. Care e știrea adevărată: că a plagiat sau nu a plagiat?

M-am numărat printre primii jurnaliști care au publicat pe Facebook informația că Nicușor Dan are probleme cu finanțarea campaniei electorale. Am fost raportat de nenumărate persoane. Am șters postarea. În cele din urmă, știrea s-a adeverit. Eu am fost cel care a greșit, retrăgând, sub amenințarea noii inchiziții, informația în premieră. Nu voi repeta greșeala.

Exemplele pot continua.

Orice formă de cenzură prefigurează un viitor distopic, totalitar și segregaționist.

Tinerii frumoși și liberi, luați de valul indignării, just și apreciabil, ar trebui să fie mai vigilenți. Și Hitler a ajuns la putere tot plecat din societatea civilă și a devenit cel mai mare criminal din istoria umanității. În fiecare dintre noi zace un Big Brother, dar acesta trebuie să nu devină atotputernic, altfel ne vom plânge peste ani lipsa de vigilență. Din războaie nu câștigă decât atotputernicii lumii.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezanhttp://mariusghilezan.ro/
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă