11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialFapte bune, lucruri importante | OPINIE

Fapte bune, lucruri importante | OPINIE

Ne-am schimbat noi, sau iarna? Ninge, e zăpadă, e frig, e ianuarie. E drept, e mai greu cu deszăpezirea când e viscol, mai sunt pene de curent, mai sunt drumuri și școli închise. Nu e nici prima, nici ultima zăpadă care se așterne peste România, iar cine preferă să stea în fața televizorului și să nu curețe trotuarul sau să se dea cu sania n-are decât… Iarna are farmecul ei, dincolo de codurile meteorologice care se rostogolesc peste noi și dincolo de neliniștile guvernării, ale dispariției lui Ghiță sau bătăliile cu bulgări de gheață dintre taberele îngenuncheatului partid liberal.

În ciuda frigului și a zăpezii, autobuzele din Capitală circulă aproape normal. Într-unul din ele, printre puținii călători, un om al străzii, îmbrăcat cu o haină de fâș sub care se ghicesc multe pulovere, cu barbă mare și cu mâinile murdare, vorbește despre Iisus și Bobotează și Evanghelie. Are vocea răgușită, dar pătrunzătoare. „Adevăr vă spun, milostenia nu a sărăcit pe nimeni“, spune el, iar noi, călătorii, ne căutăm prin buzunare. „Doamne-ajută!“, zice el tare, zicem și noi șoptit.

De Bobotează, bisericile au fost pline. Sunt, iată, aproape două milenii de când omenirea sărbătorește Botezul lui Iisus în apele Iordanului. Știrile, mărturiile, fotografiile celor care au ajuns acolo, pe malul râului care se întoarce înapoi în această zi, au sute de mii de vizualizări în mediul online. Un interes „de când lumea“ pentru dovezile că acele lucruri chiar s-au întâmplat. O nevoie de a vedea pentru a crede. Dar și o nevoie de întărire constantă a credinței.

O știre bună am găsit pe www.mesageruldecovasna.ro. Teatrul „Andrei Mureșianu“ (TAM) a lansat o campanie intitulată „Învinge frigul cu TAM“. Începând de la 9 ianuarie, garderoba teatrului va fi deschisă zilnic între orele 9-16, iar persoanele care au nevoie de haine groase le vor putea lua de pe un stativ special amenajat. Locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe care doresc să se implice în această campanie pot dona haine groase pentru cei sărmani. 

Tot în ziua Sfântului Botez, Papa Francisc a botezat în Capela Sixtină douăzeci și opt de nou-născuți, băieți și fetițe. Cei mai mulți, copii ai angajaților de la Vatican. Este pentru a patra oară de la începutul pontificatului său când Papa botează copii în această zi, continuând o tradiție a Papei Ioan Paul al II-lea.

O altă știre bună e de la sfârșitul anului trecut. Am găsit-o zilele trecute pe Facebook, era o preluare a unui ziar din Bistrița – www.observatorbn.ro. O tânără de 21 de ani, Iulia Andreea Grad, a primit titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud. Titlul i-a fost acordat pentru performanțe școlare deosebite. Iulia Andreea Grad a fost șefă de promoție a Facultății de Științe Umane și Sociale a Universității Sorbona din Paris. Tânăra e din comuna Lunca Ilvei, a făcut liceul în Bistrița și a luat nota 9.90 la bacalaureat. Va continua tot la Sorbona, s-a înscris la un masterat în științe politice și relații internaționale.

O parte din discursul de mulțumire al tinerei merită consemnat: „Mulțumesc familiei mele, care m-a învățat că un om care îl cunoaște pe Dumnezeu nu își va negocia valorile. Mulțumesc profesorilor mei, care m-au învățat că se continuă inclusiv pe coate. Înainte să închei, aș dori să precizez ceva. Nu am plecat în străinătate la studii pentru că nu aș avea încredere în sistemul universitar românesc. Să știți că acasă am învățat bunul simț, perseverența și munca. Tatăl meu îmi spune adesea… știi Andreea, atât! Atât, pentru că atât e cumpătat. Și asta am învățat acasă: când îmi doresc mai mult o să muncesc mai mult. Doriți-vă mult și aduceți excelența acasă!“.

Brașov, de Sf. Ion, o tânără practicantă ce urmează să devină asistentă și soțul ei, paramedic, au venit la spital cu daruri pentru un pacient care a suferit arsuri și se află acolo de 104 zile. Au adus câteva tuburi cu cremă cicatrizantă şi articole de compresie cicatricială destinate recuperării arsurilor mâinilor şi antebraţului. Au rămas nefolosite de la un alt pacient ars. „Dar din dar se face raiul“, notează pe Facebook dr. Dan Grigorescu, medicul care îl îngrijește pe bolnav.  

Tot zilele trecute, am vorbit la telefon cu neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea. Mi-a spus că e foarte bucuros că a reușit o operație complicată pe creier. O intervenție care a durat peste șase ore, în care a lucrat cu microscop, cu aparatură de neuronavigație și a folosit metoda Leyla, de răsucire a creierului pentru a elimina o tumoră la care nu se putea ajunge altfel. Metoda se numește Leyla după numele fetei neurochirurgului turc care a brevetat-o. A doua zi, pacienta era în picioare. O familie era fericită.

Nu ne-am schimbat nici noi, nici iarna. Lucrurile importante se întâmplă, gerul nu a înghețat faptele bune, și nici zăpada nu le-a acoperit. Trebuie doar să știi să vezi. Și să crezi. Și să vrei.

Cele mai citite

Oamenii legii au reținut peste 1.000 de permise în ultimele 24 de ore, 15 pentru consum de droguri

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, Ministerul Afacerilor Interne a raportat intervenția la un număr de 4.238 de evenimente, dintre care 2.762 au fost dedicate menținerii...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă