14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGhiță sau Vanuatu? Altă întrebare! | OPINIE

Ghiță sau Vanuatu? Altă întrebare! | OPINIE

În ultimele două săptămâni am trăit o senzație stranie. Un amestec de îngrijorare, teamă și neputință. A fost ca într-un coșmar în care un criminal bântuia printre noi cu cuțitul în mână, știam că poate face o nenorocire, dar eram incapabili să-l oprim. Și într-o noapte, pe ascuns, criminalul a lovit.

Agresiunea banditului ne-a alungat și frica, și neputința, și reținerile. Ne-a scos la luptă. Răniți cum eram, am imobilizat agresorul, i-am luat cuțitul din mână, iar acum suntem pe punctul de a-l în­ghesui în dubă.

Vă dau o veste bună: bandiții vor fi zdrobiți! Mai luptăm un pic, mai suferim un pic, dar nu e departe ziua când ne vom întâlni 200.000 de oameni din Piața Universității până în cea a Victoriei, 500.000 în marile orașe din România, pentru a sărbători izbânda asupra unor șobolani care s-au crezut elefanți. Ghinion!

Încerc să înțeleg cum a trăit Dragnea aceste zile. A fost în America, a dat mâna (peste masă și contra cost) cu Do­nald Trump, s-a întors cu ochii pe ceas – tic-tac, tic-tac, vine 31 ianuarie, frige ordonanța, hai s-o dăm, dă-o-n mă-sa, că n-o fi foc!

Dar e foc. E incendiu. E vâlvătaie. Și deodată domnu’ Liviu se trezește în fața a două opțiuni: Ghiță sau Vanuatu. Astea i-au mai rămas, că doar n-o să ajungă la pușcărie!

Ghiță este modelul fugarului de top. Adâncă trebuie să-i fi fost grimasa ayatollahului de Teleorman, baron de România, când a văzut poza camaradului Sebi încadrată de un proxenet valah, patru mujahedini arabi și alți câțiva europeni calificați pe lista „Most Wanted Fugitives“.

Alternativa i-a venit la ști­rile de seară: modelul Vanuatu. Și a făcut să-i tresară mustața: asta-i calea! Decât fugar plin de bani, mai bine oleacă de pucist. Pe scurt: Marcellino Pipite, preşedintele Parlamentului din micuța țară insulară, a fost condamnat pentru corupţie. Profitând de faptul că preşedintele ţării era plecat peste hotare, Pipite s-a autograţiat, iertându-i totodată şi pe cei 13 colegi parlamentari alături de care a fost condamnat după ce au primit mită. Apoi, Pipite s-a folosit de aceleaşi puteri pentru a-l suspenda pe Avocatul Poporului. „Am luat aceste decizii pentru menţinerea stabilităţii țării. Vrem pace în Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile să prospere“, a explicat Pipite. Păi, nu?

Doar că România nu e Va­nuatu, iar Uniunea Europeană nu e un arhipelag exotic din Oceania. Pipite, bietul de el, ar fi clacat în UE. Va claca și domnu’ Liviu. Păcat, e singurul care știe programul de guvernare din scoarță-n scoarță…

Deocamdată, trioul bandi­tesc – Dragnea, Grindeanu, Iordache – se agață ca înecatul de pai, deși e încolțit din toate părțile. „Nu retrag nicio ordonanță, nu-mi dau nicio demisie“, se fudulea ieri mi­nistrul-șobolan, zis și „Altă-Întrebare“. Dar era livid. La fel cum livizi sunt și tovarășii săi de tâlhărie politică. Totul se prăbușește în jurul lor. Fac conferințe de presă, dar nimeni nu-i mai crede. Nimeni nu-i mai vede, nimeni nu-i mai aude. Și-au epuizat rezervele de credibi­litate. După ce ai împlântat jungherul în crucea nopții, orice explicație e pierdere de vreme. Iar lațul se strânge.

O jumătate de milion de oameni ies în stradă – peste 150.000 doar în fața Guvernului.

Președintele Iohannis mută rapid și duce speța la Curtea Constituțională (Ciorbea, să nu îndrăznești…!). Și transmite un mesaj ferm: „Jos mâinile de pe DNA!“

Casa Regală face un gest remarcabil: critică sever guvernarea despotică și se so­lidarizează cu manifestanții anti-ordonanțe!

Șefii Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, somează Guvernul României: „Lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată!“

Guvernul Germaniei dă un comunicat pe situația din România. Șase țări partenere – SUA, Germania, Franța, Olanda, Belgia și Canada – critică dur ordonanțele nocturne, despre care scriu că „a subminat lupta anticorupție din ultimii zece ani“, „riscă să deterioreze poziția internațională a României“ și, mai grav, „riscă să afecteze parteneriatele bazate pe valori comune, inerente principiilor conducătoare ale UE şi NATO“. Deci, e groasă și cu UE, și cu NATO.

Un ministru și un secretar de stat demisionează din Guvern cu argumente devastatoare: „Românii nu merită ce li se întamplă acum! Nu pot accepta impostura sau minciuna! E un război pe care nu îl împărtășesc și pe care îl vreau cât mai repede oprit!“ (Florin Jianu); „Centenarul României unite nu poate fi întâmpinat printr-o nefericită întoarcere în timpuri lipsite de speranță și orizont și printr-o abdicare de la valorile morale ale statului de drept. Sper ca ziua de 1 decembrie 2018 să vă ofere, domnule prim-ministru, un prilej de reflecție asupra răului pe care l-ați produs acestei țări“ (Da­niel Șandru).

În rest, rămâne cum a zis Andrei Pleșu: „Din ce am văzut şi auzit până acum, este pentru prima dată când membrii unui guvern româ­nesc, în frunte cu prim-mi­nistrul, au gândire de repetenţi, vorbire de semi-analfabeţi şi fire de ticăloşi“.

P. S. – Gluma săptămânii e un dialog imaginar. Iordache: „De ce ridicați documente de la Ministerul Justiției?“. Kovesi: „Altă întrebare!“

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă