9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGlonțul decisiv –la „băsiști“

Glonțul decisiv –la „băsiști“

Alegerile prezidențiale din 2014 vor fi decise de o parte, nu prea mare, a electoratului instruit, virulent anti-PSD și anti-Ponta, susținător al acțiunilor DNA și al statului de drept, electorat pe care îl numim „băsist“.

Ultimul sondaj de opinie INSCOP, fără a aduce in­formații neașteptate, sugerează că Victor Ponta nu este deja președintele României. Diferența dintre el și Klaus Iohannis, de 10 procente, fără a fi ne­gli­jabilă, nu-i poate garanta actualului prim-mi­nis­tru victoria în al doilea tur de scrutin. Totul ține de mobilizarea electoratului dintre cele două tu­ruri și mai ales a electoratului anti-Ponta, care a vo­tat cu un alt candidat decât Iohannis – în spe­cial cu Elena Udrea, Monica Macovei, chiar Teodor Me­leșcanu. Teoretic, din partea acestor candidați ar putea veni circa 14%, la care se vor adăuga aproa­pe sigur și vreo 4-5% ale maghiarilor, în timp ce Ponta nu poate să se bazeze decât pe cea mai ma­re parte a voturilor dinspre Tăriceanu și o par­te mult mai mică a celor dinspre Meleșcanu – în total, probabil, nu mai mult de 8-9%. Rezultatul – o luptă foarte strânsă, decisă „la mustață“.

Dar pentru o victorie a lui Iohannis există o con­di­ție esențială: ca aproape toți cei care au votat mai ales cu Udrea și Macovei – adică electoratul „bă­sist“, pentru a spune astfel – să nu se închidă în ca­să pe 16 noiembrie. Or, același sondaj sugerează ceva îngrijorător: doar 65,8% dintre cei care au votat la primul tur cu un alt candidat decât Ponta și Iohannis intenționează să mai voteze în al doilea tur. Sondajul nu ne spune cu cine a votat restul la primul tur, dar nu e greu de bănuit că majoritatea dintre ei constituie tocmai amintitul electorat „bă­sist“ demobilizat. Să remarcăm aici că sondajul in­firmă unele teorii care vor să justifice fărâmițarea dreptei: mai întâi, teoria că cineva, precum Mo­nica Macovei, poate aduna un electorat antisistem care, altminteri, ar fi pasiv și care, apoi, la al doi­lea tur, ar vota cu oricine rămas în cursă pentru a-l împiedica pe Ponta să devină președinte. De ase­menea, teza că la primul tur votăm cu inima (sau „sincer“, cum scrie d-l Alexandru Gabor, în­tr-o replică la articolul meu Coaliția anti-Io­han­nis) și la al doilea cu mintea se dovedește și ea falsă pentru aproape o treime dintre acești votanți „cu inima“: s-ar părea că „momentul minții“ nu va mai veni pentru ei pe 16 noiembrie.

Citiți continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă