5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialHai la vot, să scoatem lupii din stână! | OPINIE

Hai la vot, să scoatem lupii din stână! | OPINIE

Circulă pe internet un filmuleț de două minute și 40 de secunde, care în două zile a strâns peste jumătate de milion de vizualizări. Câțiva supraviețuitori din infernul Colectiv ne îndeamnă să votăm. Mesajele unora dintre ei sunt sfâșietoare.

Cătălin: „Pentru mine, câteva secunde au fost di­ferența dintre viață și moarte. La alegeri, câteva voturi pot să conteze enorm. Nu-i lăsa pe alții să aleagă pentru tine!“.

Flavia: „Votez pentru că… mulți nu mai pot să voteze“.

Tedy: „Chiar dacă situația prin care am trecut m-a lăsat cu o singură mână… mâna dreaptă o voi folosi pentru a vota. Mergeți la vot!“.

Mergeți la vot! – vă îndemn și eu, cu mai puțină emoție, dar cu destule argumente.

În primul rând, pentru că așa ne respectăm martirii deceniilor de urgie comunistă (când votul ne-a fost interzis), morții din decembrie 1989, victimele mineriadelor și pe cele din Colectiv.

Apoi, pentru că e singura soluție de a însănătoși această țară. „Una dintre pedepsele pentru refuzul de a participa la viața politică este aceea de a ajunge să fii condus de cei inferiori ție“, spunea Platon în urmă cu vreo 2400 de ani. Peste milenii, irlandezul Edmund Burke îl confirma: „Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic“. Ar mai fi de luat în seamă niște vorbe înțelepte: „Un popor care votează hoți, corupți și trădători nu este victimă, este complice“ (George Orwell), „Un popor de oi naște un guvern de lupi“ (Edward Morrow).

Dar în privința asta lucrurile sunt clare: da, avem destui compatrioți care votează hoți, corupți și trădători!

Da, avem destule oi care votează lupi! Dar și în condițiile astea trebuie să ne apărăm stâna.

Să acționăm, nu să privim resemnați cum niște oi bagă lupii în strungă!

Nici măcar nu trebuie să punem mâna pe pușcă sau pe topor. Arma noastră este votul. O armă dificil de mânuit în diaspora, unde votul e însoțit de sacrificii, dar care ne e la îndemână pe teritoriul României. Să ai secția de votare la zece minute de casă, să-ți fie suficiente alte zece minute pentru a vota, iar tu să alegi absenteismul – asta nu e o dovadă de inteligență!

Ai impresia că prin neparticipare îi pedepsești pe politicienii care te-au deza­măgit? Dimpotrivă: absența ta de la vot le va întări poziția. Singura formulă de a-i pedepsi este să votezi împotriva lor.

Să nu-mi spui că nu ai cu cine vota! Nici asta nu ar fi o dovadă de inteligență. Exis­tă și partide frecventabile. Există și candidați rezo­nabili. Sigur, nu sunt sfinți, dar alegem Parlamentul pământesc, nu conducerea Raiului!

Da, există răul mai mic și răul mai mare! Dacă nu votezi răul cel mic, va fi ales răul cel mare. Nu cred că asta-ți dorești! Mai ales că, atenție: răul mai mic lasă loc și binelui. Deci, privind jumătatea plină a paharului, putem spune că, votând răul mai mic, votăm binele. Sigur, nu binele absolut, nu binele care să se ridice la nivelul nostru de așteptare; totuși, binele.

Cel mai mare rău pe care-l poți alege este să nu votezi! În lipsa votului tău, va căpăta putere dublă votul „oii“ pe care o detești. Oaia care, în nesăbuința ei, va băga lupul în stână. Iar lupul, lacom cum îl știm, vă va mânca pe amândoi. Ne va mânca pe toți.

Ar fi și păcat să nu votezi, în condițiile în care ai toate șansele să ții lupul departe de stână. După toate calculele, o prezență bună la urne va lăsa grupul infracțional PSD-
ALDE-PRU în afara guver­nă­rii. Deci, se poate! Deci, la vot!

Motive de optimism avem destule, mai ales după ce am văzut cum un lup râios, născut din tatăl Varan și mama Minciună, a fost răpus în propria-i mocirlă, cu armele adevărului.

Senzația e că, după exorcizarea Gâdelui de către premierul Cioloș, marii borfași ai politicii românești se îndreaptă cu viteză maximă spre o nouă înfrângere me­morabilă, ca niște sinucigași de profesie.

Tentativa de linșaj de marți seară, de la Antena 3, a fost glonțul mult-așteptat pe care borfașii și l-au tras în cap. Iar numele prostovanului de serviciu este Mihai Gâdea, așa cum în 2009 a fost Mircea Geoană, iar în 2014 – Victor Ponta.

Orgolios, plin de el, Gâdea a ales varianta cea mai proastă: cea a confruntării incorecte. A venit la duel ca un boxer care-și ascunde în mănușă o potcoavă. Evident că arbitrul a observat golănia. Iar descalificarea va veni pe 11 decembrie.

Nici de data asta PSD n-a pierdut votanți din bazinul său tradițional. Dar Cioloș a convins, probabil, câteva sute de mii de non-votanți să vină, totuși, la urne. Nu e greu de bănuit că votul acestora va fi unul negativ: anti-Gâdea, adică anti-PSD și anti-ALDE.

Atenție, însă: voturile nu se introduc singure în urnă! Dacă PSD câștigă, nu e vina „proștilor“ care votează, e vina „deștepților“ care stau acasă.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...
Ultima oră
Pe aceeași temă