8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIohannis și politica mersului pe ouă

Iohannis și politica mersului pe ouă

În criza refugiaților se simțea nevoia unei autorități general recunoscute. Președintele Iohannis a (semi)ratat momentul. Ca multe altele, de altfel.

Valul de refugiați este însoțit de o re­văr­sare de isterie, xenofobism, politicianism și iraționalitate care mătură în cale orice urmă de abordare echilibrată și analitică. România a intrat în con­vul­sii, deși nimeni nu a văzut deocamdată picior de re­fu­giat. Românul, de la pre­cu­peața în papuci spărgând se­mințe la scara blocului la tractoristul vânjos care ha­bar n-are cine ne sunt ve­cinii de la graniță, da­ră­mi­te unde-i Siria pe hartă, și până la păreriștii TV, veniți cu punctajul de la partid, toți până la unul au devenit experți în politică externă, re­fugiați, islam și Uniunea Europeană cu pro­ceduri cu tot.

Rețelele de socializare plez­nesc angoasat de frica refugiaților, abun­dă în injurii, prostii și manipulări cu top­ta­nul, urechismul dă voios din coadă, com­plotul e unul planetar. Era de așteptat. Na­ția are doar certitudini. De un fel sau al­tul. Nu e loc de îndoieli, de nuanțe, de des­picat firul în patru, de citit presa stră­i­nă, analize sau cărți. Între emoția generată de imaginile înecaților în Mediterana, ale fu­garilor luând cu asalt trenurile sau stre­cu­rându-se în patru labe pe sub sârmele ghimpate ale lui Orbán și emoția generată de frica atentatelor, a potențialilor te­ro­riști infiltrați și a comunităților musul­ma­ne care refuză integrarea, vrând să schim­be Europa după chipul lor, e o prăpastie.

Între „să stea dracului la ei acasa, că sunt refugiați economici“ / „să-i ia Merkel pe toți și să se spele cu ei pe cap“ / „să nu ne spună nouă Juncker și UE câți să pri­mim“ / „ăștia pun bombe, o să vedeți voi“ și abordarea umanitar-emoțională și europeană „solidaritate, principii și va­lori“ / „suntem parte a UE, avem deci și res­ponsabilități“ – nu prea există cale de mij­loc. Dialogul e cvasi-imposibil, ipo­cri­zia e de ambele părți, iar ci­nismul, dezgustător.

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă