12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMihai Răzvan Ungureanu, un şef pentru liniştea preşedintelui Iohannis

Mihai Răzvan Ungureanu, un şef pentru liniştea preşedintelui Iohannis

Săptămâna trecută, printr-o scrisoarea adresată şefilor celor două Camere, preşedintele Iohannis a reuşit să pună pe jar toate partidele din Parlament. Un singur nume a schimbat instant majoritatea din Parlament. Vechii duşmani ai lui Ungureanu, peneliştii care au votat cot la cot cu pesediştii răsturnarea guvernului pe care îl conducea de doar 78 de zile, acum îi cântă în strună alesului Administraţiei Prezidenţiale.  

Însă, lovitura preşedintelui Iohannis i-a năucit pe social-democraţi. Cu un premier autosuspendat şi plecat în exil la Stambul pentru a se trata la meniscul cel greu încercat de partidele de baschet amator, cu un preşedinte interimar la conducerea partidului, cu sforarul-şef Liviu Dragnea tocmai condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului din 2012 şi proaspăt demisionar din Guvern, PSD dă din colţ în colţ şi se teme de ce e mai rău. Anunţul generalului de Interes Naţional că partidul pe care îl conduce va vota propunerea şefului statului a fost momentul în care social-democraţii şi-au dat seama ce i-a lovit. Pierderea majorităţii în Parlament şi, implicit, a guvernării. Şi o pierdere extrem de ruşinoasă. Cel pe care l-au demis pentru a lua puterea, îi trimite din nou în Opoziţie.

Anunţul Palatului Cotroceni a fost îmbrăţisat imediat de PNL care a cerut imediat întrunirea Birourilor Permantente ale celor două Camere pentru stabilirea datei şi votului în Plen. Ba mai mult, anticipând frânele PSD, liberalii au şi anunţat că dacă preşedinte Senatului va recurge la tertipuri pentru a amâna votul, vor cere convocarea BP pentru că deja au o treime din numărul necesar de semnături. Şi asta nu e tot. Alina Gorghiu, copreşedintele PNL a punctat: "Dacă nu se va convoca Plenul luni, nu am nicio rezervă să convoc Sesiune Extraordinară. Vom avea săptămâna viitoare şef la SIE şi nu este niciun fel de ezitare a Opoziţiei de a merge mai departe şi cu numirea domnului Ungureanu, şi cu demisia lui Victor Ponta. Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu înseamnă un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare".

Pe semne, noua majoritate s-a constituit deja în Parlement. La sfârşitul săptămânii trecute, când mai toţi aleşii neamului erau deja plecaţi acasă, o informaţie "s-a scurs" către presă: luni vor fi convocate Birourilor Permanente al Camerelor pentru a stabilit audierea lui Ungureanu şi votul în Parlement. Acum rămâne de văzut dacă va fi cvorum, mai ales că de miercuri Parlamentul intră în vacanţa. Şi mai trebuie văzut şi ce procedură va fi urmată: jumătate plus unul din numărul total al parlementarilor sau jumătate plus unul din numărul aleşilor prezenţi, deşi cea din urmă este procedura standard.

Oricum ar fi, gestul preşedintelui Iohannis a reuşit să scoată Opoziţia din letargie. Ba mai mult, i-a dat speranţe pentru a ajunge la putere înainte de alegerile de la anul. Cu alte cuvinte, poate nemţeşti, am putea conchide că la Cotroceni avem din nou un preşedinte-jucător. Un preşedinte care va face tot ce poate, dar în linişte, pentru a avea propriul Guvern. 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă