23.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi suntem Europa

Noi suntem Europa

Mircea Kivu ridica în articolul „De ce sunt românii dezinteresați de alegerile pentru Parlamentul European?“ o serie de întrebări importante. Una din întrebările puse este de ce prezența la alegerile europarlamentare este mult mai scăzută în țările noi membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, decât în țările care sunt de mai mult timp în cadrul UE.

În Europa de Vest oamenii au simțit că Europa este răspunsul la principala lor grijă: situația economică din zona euro și stabilitatea euro. Dar Europa este soluția și la principalele noastre griji din România: vrem să fim protejați de oameni politici care abuzează de instituțiile statului și de banul public; vrem instituții care servesc cetățeanul; vrem o justiție independentă; vrem locuri de muncă stabile și bine plătite.

Ceea ce unește oamenii din țările din vestul Europei, care sunt de mult timp în Uniunea Europeană, este mai puternic decât ceea ce am avut noi în comun până acum cu Uniunea Europeană. Toate cele șase state care au fondat Uniunea Europeană împart aceeași monedă: euro. Toate aceste state sunt membre ale Spațiului Schengen. Oamenii călătoresc și muncesc liber în aceste țări de mulți ani; plătesc cu aceeași monedă. Oamenii simt avantajele Uniunii Europene în viața lor de zi cu zi. În aceste țări viitorul euro și depășirea crizei economice din zona euro au reprezentat cea mai importantă temă politică a ultimilor 5 ani. Noi, România, încă nu suntem în zona euro, de aceea nu am perceput Europa ca fiind răspunsul la principalele noastre preocupări. Însă un euro stabil și puternic, precum și o economie europeană în creștere sunt și în interesul nostru.

Mai mult decât atât, noi, est-europenii, avem și preocupări specifice. Grijile noastre nu s-au suprapus întotdeauna cu prioritățile Uniunii Europene. În Europa de Est încă trebuie să luptăm pentru statul de drept și independența justiției. Noi așteptăm un răspuns de la Uniunea Europeană la temele care ne preocupă și răspunsul UE este tot mai puternic: apar mecanisme noi pentru combaterea corupției și asigurarea independenței justiției. Uniunea Europeană ne protejează de abuzuri asupra instituțiilor cheie ale statului. Uniunea Europeană a stabilit reguli privind deficitul pe care un stat îl poate face în viitor – Uniunea Europeană protejează cetățenii de politicieni iresponsabili.

Ultimul Eurobarometru arată că avem mai multă încredere în Parlamentul European decât în Parlamentul României. Totuși mai puțini dintre noi mergem la vot la alegerile europarlamentare decât la alegerile parlamentare din România. Este important să comunicăm oamenilor în detaliu ce poate face Parlamentul European pentru ei. Viitorul Parlament European va decide dacă vom avea o Europă în care banul public este gestionat cu atenție; o Europă cu o economie reformată, competitivă, în care investitorii au încredere și creează locuri de muncă; o Europă care investește în inovare, cu școli în care învățăm lucrurile de care avem nevoie pentru a găsi un loc de muncă stabil și bine plătit; o Europă care privește spre viitor, se reformează și asigură bunăstarea oamenilor; o Europă în care justiția este puternică și independentă; o Europă în care să putem călători, studia și munci oriunde. Iar dacă dorim să trăim mai bine în România, Europa să ne ajute. În următorii cinci ani europarlamentarii români vor hotărî împreună cu colegii din celelalte state cum va arăta Europa viitorului, Europa în care vom trăi.

În viitorul mandat al Parlamentului European trebuie să învățăm să fim o voce nu doar pe temele care ne privesc direct, ci și pe temele mari ale Uniunii Europene. Pentru depășirea crizei economice, zona euro și economia europeană s-au integrat tot mai puternic. Noi încă nu suntem în zona euro, dar vestea bună este că participăm la proiectele de întărire a economiei europene: Uniunea Bancară, care asigură ca niciodată în viitor o bancă să nu mai poată fi un risc pentru o țară sau pentru economiile cetățenilor; Tratatul Fiscal, care stabilește limite pentru deficitul pe care un stat îl poate face; Pactul pentru Euro Plus, care prevede măsuri de sporire a competitivității. Suntem parte a tuturor deciziilor privind viitorul Europei. Acestea ne pregătesc pentru aderarea la zona euro. Și vor duce la investiții și noi locuri de muncă în România.

Viitorii europarlamentari români trebuie să vegheze ca interesul românilor să fie întotdeauna avut în vedere. Dar, mai mult decât atât, trebuie să vedem pe ce teme putem avea un rol de lider (de exemplu parcursul european al Moldovei și stabilitatea în vecinătatea estică). Și mai trebuie să contribuim și la marile teme europene.

Pentru a reprezenta bine România în Europa trebuie să depășim orice complex de inferioritate în negocierile cu colegii din celelalte țări. Un bun reprezentant al României în Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă interesul legitim al colegilor din celelalte 27 de state și să găsească un acord care e bun pentru România și acceptabil pentru ceilalți europarlamentari.

Siegfried Mureșan este consilier principal pe afaceri economice al Partidului Popular European și candidat din partea Partidului Mișcarea Populară la alegerile europarlamentare.

Cele mai citite

Ministerul român de Externe a convocat celula de criză pentru situația din Orientul Mijlociu. Premierul Ciolacu avea programată o vizită în țări arabe

La Ministerul Afacerilor Externe al României este convocată, în ziua de 15 aprilie 2024, o celulă de criză pentru a analiza situația din Orientul...

Costel Corduneanu a murit la un spital din Târgu Mureș, la scurt timp după o intervenție chirurgicală pe cord

Costel Corduneanu, fost sportiv la cluburile Steaua și Dinamo și cunoscut drept liderul clanului interlop Corduneanu, a încetat din viață luni, la vârsta de...

Liderii coaliției PSD – PNL discută listele pentru alegeri. Ar fi reanalizată și candidatura lui Cîrstoiu

Liderii coaliției de guvernare, PSD - PNL, au o ședință la mijlocul zilei de luni, 15 aprilie, în care ar urma să finalizeze listele...
Ultima oră
Pe aceeași temă