4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNu-i de glumă: Rușii se pot bate în familie | COMENTARIU

Nu-i de glumă: Rușii se pot bate în familie | COMENTARIU

Prima dată am crezut că e o glumă. Apoi am crezut că e „viral”. În cele din urmă e realitate.

Un proiect de lege care decriminalizează violența în familie a trecut în prima lectură în Duma de Stat a Rusiei. Acuzațiile penale se aduc doar dacă bătaia are loc mai des de o dată pe an.

Proiectul a primit votul a 368 de parlamentari, existând doar un singur vot împotrivă și altul de abținere, după cum relatează The Moscow Times și nu numai.  Sună de domeniul nebuniei, dar  „treaba” e cât se poate de serioasă. Proiectul de lege ar elimina acuza de ”bătaie în cadrul familiei" din Codul penal al Rusiei. Aceasta urmează să ajungă o infracțiune administrativă.

Acuzații penale vor putea fi formulate doar dacă bătaia are loc mai des de o dată pe an! Nu știu cât de noaptea minții e pe acolo, nu știu ce e în capul lui Putin, însă așa ceva…Proiectul de lege a fost lansat de parlamentarul ultraconservator rus Yelena Mizulina. Aceasta este cunoscută în urma lobby-ului făcut la o lege controversată privind „propaganda homosexuală” din Rusia.

Mizulina ți-a început lupta în iulie 2016 când președintele Vladimir Putin a dezincriminat alte forme de asalt și agresiune care nu provoacă daune reale corporale. M-am lămurit pe parcurs cam ce e în capul lui Putin. 

Mizulina a numit o decizia de definire a bătăii în cadrul familiei drept o măsură îndreptată împotriva familiei și a susținut că legea părinților subminează "dreptul"de a-și bate copiii. În Rusia funcționează principiul ”dacă te bate înseamnă că te iubește”  – au mama, aș zice că visez dar nu, oamenii ăștia chiar sunt contra timpului și timpul e contra lor.

"Pedepsele (pentru infracțiuni) nu pot contrazice sistemul de valori sociale pe care se sprijină societatea", a declarat Mizulina în deschiderea votului dat miercuri în Dumă. "În cultura tradițională a familiei ruse relațiile părinte-copil sunt construite pe autoritatea puterii părinților … Legile ar trebui să susțină tradiția familiei", a spus ea.

Decizia a stârnit indignarea activiștilor pentru drepturile femeilor care cred că noua legislație va face victimele violenței în familie și mai vulnerabile. "Acești parlamentari cred că amenzile pentru tiranie în familie sunt mai bune decât răspunderea penală" a scris pe contul de Facebook activistul Aliona Popova.

"Acești oameni nu au propus o legislație care să îmbunătățească sistemul judiciar sau de aplicare a legii, ei doar sprijinit transferul de răspundere în amenzi. Aceasta înseamnă că un infractor îi va bate pe cei apropiați și va plăti o amendă mică", a mai spus activistul. Conform statisticilor guvernamentale ruse, 40 la sută din toate crimele violente sunt comise în cadrul familiei.

Zilnic sunt bătute în Rusia 36.000 de femei, iar anual sunt bătuți 26.000 de copii de către părinți…

Uneori mă întreb, accesându-mi la limită cultura generală,  cum de-a putut „da naștere” Rusia la un Ivan cel Groaznic. Uite așa…

Fata din multinațională
Fata din multinaționalăhttp://fata-din-multinationala
Fata din multinațională este pseudonimul sub care scrie comentarii despre viața obișnuită o fostă jurnalistă care acum a ales altă carieră. Din această poziție vede lumea având o perspectivă total diferită și proaspătă.
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă