12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialO coabitare rece şi fără şampanie

O coabitare rece şi fără şampanie

Vineri, pe surse, se comunică de la Palatul Victoria că premierul va susţine o conferinţă de presă. Toată lumea se aştepta ca primul ministru să anunţe numele viitorului ministru al Finanţelor. În jurul prânzului informaţia cu privire la declaraţiile premierului se confirmă. Aşa ca la ora 15:00 toată presa se înfiinţează la Palat. Ponta însă începe cu Codul Fiscal, cât de bun este, că are toate avizele şi că a fost trimis în Parlament. La final, o întrebare din sală îi aduce aminte premierului de ce a convocat presa la Palat. Numele viitorului ministru al Finanţelor. Şi din scurt, după ce spune că s-a înţeles cu preşedintele Iohannis, premierul îi anunţă numele. Eugen Teodorovici, iar în locul lui de la ministerul Fondurilor Europene l-a numit pe Marius Nica.  Deci, în spaţiul public totul părea să fie aşa cum trebuie. 

CITEŞTE ŞI  Când crucile, mirul şi şmecheria te scapă de ”tubulatură”

A fost nevoie să treacă week-end-ul şi să ajungem în ziua de luni, la orele dimineţii, când cei doi miniştri au venit la Palatul Cotroceni pentru a-şi depune jurământul. Până aici, totul părea în regulă. Însă, momentul de uimire acum a venit. Preşedintele a dat mâna cu cei doi, le-a spus câte două vorbe la fiecare, şi a plecat. Fără nici o declaraţie. Şi fără nicio cupă de şampanie. 

Conform uzanţelor, la numirea unui nou ministru, preşedintele statului îi adresează câteva cuvinte noului ministru cu privire la treburile din cadrul ministerului pe care îl preia. Nu şi de această dată. Totul a fost atipic şi rece. Extrem de rece. Tocmai această răceală lasă semne de întrebări asupra coabitării dintre preşedintele Iohannis şi premierul Ponta. 

CITEŞTE ŞI  Cum anticipează Ponta rezultatul votului la Şova şi Vâlcov şi pe cine dă vina deja

De ce preşedintele s-a comportat atât de atipic în această situaţie? Poate pentru că, aşa cum susţin unele surse din partea social-democraţilor, în momentul în care Ponta i-a spus şefului statului numele viitorului ministru al Finanţelor, preşedintele a fost pus în faţa faptului împlinit. Nu a fost lăsat să negocieze nimic. Ponta şi l-a asumat pe Teodorovici şi a garantat pentru el. Nu se ştie de ce preşedintele a acceptat varianta asta, mai ales că, doar cu câteva zile înainte, noul ministru al Finanţelor votase împotriva cererilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie de reţinere şi arestare a senatorului pesedist Dan Şova, cereri depuse la Senat de DNA, deoarece procurorii îl suspectează pe Şova că a distrus probe chiar în timpul anchetei şi că a adus la sediul DNA documente false pe care a vrut să le folească pentru a se apăra.

Acum, dacă e să analizam prestaţiile preşedintelui din ultima perioadă nu trebuie să uitam sondajele de “uz intern” ale partidelor publicate de gandul.info în care, pentru prima oară de când a ajuns la Cotroceni, instituţia Preşedinţiei a scăzut în topul încrederii de la 54%, în februarie, la 48% în luna martie, asta cu toate că în nume personal Iohannis se menţine la cote înalte.

Cele mai citite

Încă o dronă în apropierea bazei de la Kogălniceanu, după cele trei drone de acum două zile

Forțele Aeriene Române au identificat o dronă în zbor, în apropierea aeroportului civil și a Bazei Aeriene 57 din localitatea Mihail Kogălniceanu (județul Constanța). "Miercuri,...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă