15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialParadoxul momentului: medicina, în defensivă

Paradoxul momentului: medicina, în defensivă

Nu mi-aș fi închipuit niciodată că dreptul constituțional la sănătate al românilor se poate întoarce împotriva lor. După cum nu mi-am imaginat niciodată că erorile sistemului de sănătate despre care am scris de atâtea ori sunt urmare nu doar a neștiinței sau ignoranței, ci, mai ales, a corupției. O corupție generalizată, un cancer aflat în metastază care ucide oameni aflați în căutarea vindecării. De la evenimentul tragic rămas în memoria tuturor de la Colectiv, privirea societății asupra medicinei s-a înăsprit. Cazul Hexi Pharma a dat însă deoparte în întregime capacul pus pe oala în care interese meschine fierbeau drepturile și viețile pacienților. Nu vreau să revin asupra detaliilor, curge încă foarte multă cerneală pe marginea acestui adevărat genocid. Repet ce am spus de mai multe ori: acest caz a demonstrat că statul român este diluat până la disoluție.

Un efect al corupției sistemului medical este acela al refuzului pacienților de a se trata. Oamenii evită spitalele, refuză operațiile, îi privesc pe TOȚI medicii și pe TOATE cadrele medicale cu extrem de multă suspiciune. Cei bogați își continuă călătoriile pentru vindecarea bolilor la spitale din străinătate. Cei care nu-și permit acest lucru așteaptă miracole în urma automedicației sau așteaptă, pur și simplu, până în ultimul moment ca să apeleze la medici.

Răul făcut de mafioți – de la așa-zișii patroni sau manageri de firme de medicamente până la politicieni, funcționari publici sau chiar medici aflați în poziții de decizie în sistem – produce consecințe incalculabile pe termen lung. Consecințe de toate felurile. Consecințe care afectează real sănătatea populației. Dar și din cele care lovesc breasla medicală. Cine își va mai dori să devină medic? Care medic tânăr va mai dori să rămână în țară? Câți din cei care apără și slujesc performanța medicală din România vor mai fi crezuți – și nu mă refer aici la chestiunea de imagine și nici la orgoliul acestora? Cine va mai crede în noblețea profesiunii de medic? Până la acest moment, crezusem că am văzut toate tipurile de cancer. Chiar am operat mii de cazuri de cancer, am ținut tumorile creierului în mână. Acest moment mi-a arătat însă îngrozitoarea tumoare a unui sistem și, oricât ar părea de ciudat, sistemul care ar fi trebuit să vindece oameni a devenit un sistem asasin. În numele tuturor medicilor care muncesc cu seriozitate și devotament, dați-mi voie să mă delimitez cu fermitate de acest iad. Nu toți medicii sunt corupți, nu toți medicii mint, nu toți medicii semnează rapoarte false.

Știu că ceea ce spun pare o palidă apărare a unui corp de profesioniști autentici. Poate că dacă eram mai uniți, poate că dacă protestam cu fermitate față de numirile improprii în funcții de conducere ale unor persoane (medici sau nu, doar am avut la Ministerul Sănătății inclusiv contabili în cea mai înaltă poziție) am fi fost auziți. Dar nu am crezut niciodată că oamenii aflați în vârful piramidei structurilor medicale pot face abuz de cinism și (își) pot condamna la suferință sau chiar la moarte pacienții. 

Două întrebări se află pe buzele tuturor: cine plătește pentru tot ce s-a întâmplat și ce avem de făcut? Răspunsul la prima întrebare este simplu și clar: de plătit, trebuie să plătească TOȚI vinovații. Instituțiile statului (care au și acestea propria lor problemă de încredere) trebuie să îi tragă la răspundere pe fiecare dintre cei responsabili.

La a doua întrebare răspunsul este mai complex. Sistemul de sănătate românesc trebuie să se reinventeze. Oameni competenți și CINSTIȚI trebuie promovați în pozițiile de decizie. Sănătatea este o problemă de securitate națională, ceee ce înseamnă că atât controlul corectitudinii sistemului, cât și răspunderea pentru deciziile luate trebuie mutate pe acest palier. Bugetul sănătății trebuie regândit și reanalizat, astfel încât subfinanțarea să dispară. Bugetul asigurărilor de sănătate trebuie separat de orice alt buget. Medicamentele și echipamentele medicale, soluțiile de dezinfec-tare sau de curățenie, toate trebuie să corespundă standardelor, iar toate trebuie verificate. Meritocrația trebuie să ia locul numirilor politice. Oricât ar fi de scumpe măsurile de vindecare a sistemului medical, acestea trebuie luate urgent.

Nu în ultimul rând, anul acesta este unul electoral. Duminică vor fi alegeri locale, iar în toamnă vom avea alegeri parlamentare. Cei mai mari vinovați sunt acum în situația de a fi drastic amendați. Veniți, oameni buni, la vot și nu mai puneți ștampila pe corupți. Corupția este un cancer care ucide cu sânge rece.    

Două întrebări se află pe buzele tuturor: cine plătește pentru tot ce s-a întâmplat și ce avem de făcut? Răspunsul la prima întrebare este simplu și clar: de plătit, trebuie să plătească TOȚI vinovații. Instituțiile statului (care au și acestea propria lor problemă de încredere) trebuie să îi tragă la răspundere pe fiecare dintre cei responsabili“.

Alexandru Vlad Ciurea
Alexandru Vlad Ciurea
Profesor Doctor Alexandru-Vlad Ciurea este un neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Profesor universitar de neurochirurgie la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, din București, conducător de doctorat. A realizat peste 23.000 de mii de operații pe creier, din care jumătate la copii. A fost președintele Societății de Neurochirurgie din România 8 ani (două mandate). Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery”. A publicat 33 de cărți, cea mai importantă fiind „Tratatul de Neurochirurgie”. Din 2009 este cercetător Științific Gradul I.Între 1999 și 2011 și, ulterior, din 2014 până în prezent, este Președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a Ministerului Sănătății, rol în care a fost responsabil cu realizarea Curiculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării "Neurochirurgie Pediatrică". Este autor și contributor România Liberă din anul 2017.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă