14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPartidul e în toate - varianta PSD

Partidul e în toate – varianta PSD

Prin capacitatea organizatorică, prin activismul militant şi prin determinarea de care dă dovadă în acapararea, gestiunea şi prezervarea pârghiilor de putere, PSD nu are egal în peisajul politic românesc.

„Ce partid de doi bani! Nici preşedintele, nici măcar pupilul (e vorba de Tudor Chiu­ariu) care îşi datorează cariera po­litică lui Fenechiu şi a ajuns, la rândul său, ministru cu ajutorul acestuia, nu «comentează decizia Justiţiei». Aşa vă ia Gaia pe toţi şi voi vă pitiţi! De parcă ar fi Jus­ti­ţia Divină! Cel mai bun mi­nistru la Transporturi, de câţiva ani încoace, care a deblocat fondurile UE, a făcut să se ruşineze fetele mari din PNL!“ (Liga Ol­gu­ţa Vasilescu, primarul Craiovei, vice­pre­şe­dinte PSD, pe pagina sa de Facebook)

Putem comenta în diferite feluri afir­ma­ţiile Olguţei Vasilescu. Am putea vorbi, de pildă, despre o mostră de agresivitate şi dis­preţ din partea unui important lider PSD faţă de justiţie şi, până la urmă, faţă de ideea de stat de drept. Dacă ieşim însă din sfera discuţiilor care ţin de valori şi de morala politică, atitudinea Olguţei Va­si­les­cu explică foarte bine de ce PSD con­tro­lează ferm de peste două decenii ma­jo­ritatea pârghiilor de putere din ţară.

Două sunt premisele sale esenţiale de ac­ţiune: 1) prietenii politici trebuie nu doar recompensaţi, ci şi protejaţi ne­con­di­ţi­o­nat, indiferent de circumstanţe; 2) adv­er­sarii trebuie anihilaţi sau, dacă acest lucru nu e posibil, măcar intimidaţi. Iar struc­turile de orice fel, nu doar cele explicit po­litice, precum primăriile, consiliile locale sau cele judeţene, ci şi cele teoretic in­de­pendente trebuie acaparate sau, din nou, dacă acest lucru nu este posibil, blocate.

PSD a avut permanent grijă să poată exer­cita o influenţă considerabilă asupra tu­turor organizaţiilor care contează în ecu­a­ţia de putere din ţară. De pildă, atunci când partidul era în opoziţie, re­pre­zen­tan­ţii săi din consiliile de administraţie din ra­dioul şi televiziunea pu­blică erau chemaţi periodic la partid şi instruiţi. Uneori primeau SMS-uri cu dis­po­ziţii de ul­tim moment chiar în tim­pul consiliilor de ad­mi­nis­traţie. Asta se în­tâm­pla în condiţiile în care USL avea oricum la dispoziţie cel pu­ţin două redutabile plat­forme de pro­pa­gandă, Antena 3 şi Realitatea TV (ulterior Se­bas­tian Ghiţă a inventat o altă tele­vi­zi­u­ne de ştiri, România TV, direct arondată lui Vic­tor Ponta şi PSD) şi câteva website-uri ca­re trebuiau să furnizeze materie primă de atac canalelor de ştiri, atunci când per­soa­ne sau instituţii trebuiau discreditate. La fel se întâmpla şi în cazul altor ins­ti­tu­ţii, im­portante ca vehicule de control, de pre­si­une sau pentru accesul la resurse. Fa­ceţi o comparaţie între maniera în care era to­cat, hărţuit, PDL de către opoziţie atunci când se afla la guvernare şi ceea ce se în­tâm­plă acum. Sigur că ponderea din parl­a­ment e cu totul alta, iar PSD deţinea, prin Mir­cea Geoană, şi preşedinţia Senatului, dar ex­plicaţia nu ţine doar de acest gen de cifre, ci, în principal, de atitudinea dife­rită.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă