16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPentru cei care votează pentru prima oară: România vă aparține | OPINIE

Pentru cei care votează pentru prima oară: România vă aparține | OPINIE

Știu că nu sunteți mulțumiți de țara voastră. Știu că ne reproșați, direct sau doar prin atitudine, faptul că nu vă lăsăm moștenirea pe care o meritați. Sângele vostru tânăr e încărcat de frustrări și neîmpliniri. Aveți dreptate.

Duminică va trebui să mergeți la vot. Generația din care și eu fac parte nu are dreptul să vă decidă viitorul pentru că v-a făcut prezentul urât. Ca o cursă cu obstacole. Școala românească a refuzat să se îndrepte și ați trecut prin ea cu greu. Programa școlară, dezinteresul dascălilor prost plătiți, aglomerația din clase, permanenta impunere a unor valori teore­tice fără acoperire în viața reală v-au făcut rău. V-au ascuțit resentimentele față de o lume strâmbă care nu a știut nici să vă protejeze, nici să vă arate că se poate trăi decent în țara voastră.

Duminică va trebui să vă asumați creșterea societății românești. Ați crescut lângă părinți copleșiți de grija fiecărei zile. Ați văzut serile din zilele de salariu în care puținii bani erau împărțiți între facturi, credite, datorii. Ați simțit neputința taților și mamelor voastre, ați înțeles că doar atâta se poate, deși mereu ar fi trebuit să fie loc de mai bine. Unii dintre voi știu ce înseamnă să vă rămână părinții fără slujbă. Alții știți foarte bine să mergeți la cumpărături cu bani puțini sau să vă îngrijiți singura pereche de pantofi de sport de firmă pe care părinții voștri și-au permis-o pentru voi. Ge­nerația mea v-a lăsat săraci într-o țară plină de magazine second-hand, o țară îndatorată până peste poate și cu o economie șubredă.

Duminică va trebui să credeți în vindecare. Spitalele lumii civilizate nu arată ca cele mai multe spitale de la noi. Acolo nu trebuie să duci mâncare părintelui sau bunicului bolnav după ce vii de la școală, pentru că acolo pacienții sunt respectați. Acolo holurile cabinetelor medicale nu sunt pline de oameni amărâți. Într-o țară civilizată, copiii nu-și văd părinții ducând boala pe picioare pentru că medicamentele sunt prea scumpe, sau pentru că patronii la care lucrează pe salariul minim strâmbă din nas dacă angajații lipsesc de la serviciu când sunt bolnavi. Vă lăsăm moștenire un sistem de sănătate aproape muribund.

Duminică va trebui să vă luptați pentru dreptate. Știu că vă vine greu să credeți, dar o lume normală nu se construiește pe pile și relații. Într-o lume normală, părinții nu fac cadouri nici profesorilor, nici doctorilor. În acea lume la care aspirați, mașinile scumpe și vilele de lux și milioanele de euro se fac în generații. Minciuna, înșelătoria, corupția și parvenitismul v-au umbrit visele și v-au făcut zilele amare. Aveți dreptate să vă doriți dreptate. Primiți o țară strâmbă pentru că noi am îngăduit strâmbătatea.

Duminică va trebui să re­parați imaginea românilor. Demnitatea a lăsat prea des loc rușinii. Prea des cei care au plecat la muncă în străinătate au acceptat sluj­be proaste pentru că nu au avut soluție în propria țară. Prea des au stat părinții voștri cu ochii plecați, îngrijind bătrâni prin țările bogate ca să aveți din ce trăi acasă. Prea mulți dintre voi au crescut cu bunicii sau cu mătușile pentru că părinții voștri au fost nevoiți să o ia de la capăt departe de voi. Fără voi. Vă dăm o țară încovoiată și cu privirea stinsă.

Pentru toate acestea și pentru multe altele, duminică va trebui să mergeți la vot. Votul este cea mai puternică manifestare a noastră, a cetățenilor. Și este și a voastră, pentru că ați împlinit vârsta oficială pentru a vă manifesta puterea de cetățeni. Știu că sunteți mai deștepți decât vă arată vârsta oficială. Știu că sunteți mai creativi și mai puternici decât vor cei din generațiile mai mari să accepte. Știu că înțelegeți diferența dintre cum merge România și cum ar trebui să meargă. Știu că sunteți revoltați, și pe bună dreptate. Dar revolta voastră capătă sens doar dacă v-o manifestați prin acest instrument democratic la care aveți acces acum: votul.

Duminică va trebui să mergeți la vot ca să faceți din România țara pe care o vreți. Fie că sunteți elevi, fie că sunteți studenți, fie că lucrați, din când în când puteți participa la reglajele lumii în care trăiți. Un vot pare puțin, dar contează enorm. Absența nemotivată înseamnă în acest caz să vă lăsați responsabilitatea pe umerii altora. A vota înseamnă să-i responsabilizați pe politicienii care vă vor reprezenta și să le puteți cere socoteală dacă nu își respectă țara, promisiunile și pe voi, tineri cetățeni.

Duminică, voi cei care votați acum prima oară, scuturați-vă de revoltă. Chiar dacă ne e rușine de lumea pe care v-o dăm vouă, să știți că suntem mândri de voi. Sunteți mai buni decât noi și meritați mai mult. Asumați-vă res­ponsabilitatea de cetățeni ai țării voastre și mergeți la vot. România vă aparține!   

Cele mai citite

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă