7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPesediştii ar trebui să-l alunge pe Dragnea | OPINIE

Pesediştii ar trebui să-l alunge pe Dragnea | OPINIE

Am votat întotdeauna dreapta, dar nu cred că aş putea trăi într-o ţară condusă mereu şi mereu de dreapta – şi sunt convins că nici votanţii de stânga nu şi-ar dori guvernanţi nemuritori, chiar de-ai lor să fie. Există o nevoie naturală de alternanţă, ADN-ul civil are nevoie de provocări şi atitudini, de aici iese până la urmă democraţia sănătoasă.

În România, de câte ori se schimbă puterea, zici că se schimbă zeii – în frunte vin noii vraci şi, după ei, iute-iute şi curveturile cu abonament; cei de bună-credinţă rămân către margine, pentru imagine în teritoriu. Îl putem compara pe Vasile Puşcaş, negociatorul intrării în Uniunea Europeană, cu ăştia de-acum, negociatori ai ieşirii? Plus: de când a apărut Iordache, oamenii chiar cred în bancurile alea cu căruţa cu proşti din Caracal. Mai pune-o pe secretara din Teleorman, aşa-zis ministru de Interne, incapabilă să oprească imaginea de maidan ucrainean. Sau neinteresată? Atâta are fătuca asta în cap, să numere gazetarii care nu-s de acord cu ordonanţele lui peşte? Vor guvernanţii de-acum să desfiinţeze DNA? – o să numere milioane şi milioane de oameni pe stradă.

Eu nu cred că membrii PSD îşi doresc punerea la colţ a României: ieri, ţara asta a fost scoasă la careu în Parlamentul European, tot ieri un fond de investiţii îşi amâna plasamente de 100 de milioane euro în România, tot ieri prim-vicepreşedintele socialist al Comisiei Europene, Frans Timmermans, făcea un apel către socialiştii români: „Vă rog, nu faceţi paşi în sens opus în lupta anticorupţie“. E bilanţul – pe foarte repede ’nainte – al unei singure zile. Ai investi într-o ţară în care ministrul pentru Mediul de Afaceri pleacă – de ruşine – din Guvern?

 

Dacă oamenii din PSD îşi doresc cu adevărat o stângă modernă, o ideologie în care să se simtă împliniţi, acei oameni vor trebui să forţeze acum debarcarea lui Dragnea: cu vătaful de Teleorman nu vor putea rupe nicicând eticheta de „psd=pcr“, indiferent câţi oameni calificaţi vor avea în teritoriu – şi asta pentru că Dragnea a colmatat pur şi simplu orice sistem de selecţie. Cu actuala echipă, socialiştii s-au întors la epoca lui Ion Iliescu – exportăm scandal, punem la îndoială vocaţia europeană a unei ţări şi aşa trântite de toţi pereţii. La SRF, radioteleviziunea elveţiană, condamnatul Liviu Dragnea a catalogat lupta anticorupție drept „bullshit“. Bine că n-a spus direct că în PSD se trăieşte din şpagă, nu din salariu. Concluzia presei elveţiene? – „Guvernul său lucrează acum activ pentru a se asigura că în România corupţia va avea un viitor măreţ“. Nu e destul pentru ca Dragnea să zboare?

O să mă opresc aici, nu dau lecţii – le învăţăm pe de rost, zilnic. Dar uite un mesaj de citit şi de gândit: „M-au întrebat colegii spanioli ce se întâmplă în România, eram cu toţii în faţa laptopului şi priveam mulţimea din stradă şi-am încercat să le explic şi n-am putut, am izbucnit în plâns“ – şi nu, nu e postac fără nume, o cheamă Andra Flavia şi e de ani buni în Spania. De ce? Pentru că „încet, încet, ţara mea se mânca pe dinăuntru încă de pe atunci“ – aşa zice şi eu o cred. Iar tu, pesedistule care mergi zilnic la muncă, tu, care-ţi aştepţi copilul de prin Spanii şi Italii, tu, care n-ai fura nici mort un capăt de aţă, tu nu zici nimic când Dragnea legiferează dreptul la furt? Gândeşte – încă e permis.

 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă