13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPoliticianul, dacă nu e cinic, nu e mârlan destul | OPINIE

Politicianul, dacă nu e cinic, nu e mârlan destul | OPINIE

La început de februarie, Liviu Dragnea a fost dat dispărut mai multe zile, speriat de reacția oamenilor care au ieșit în stradă. Văzând că protestele se sting până la dispariție, Liviu Dragnea a ieșit, în ziua trecerii la ora de vară, cu pieptul gol răcnind: „Țineți-mă, că mor cu ei de gât“, dar nu i-a ieșit decât de o fotografie postată pe Facebook care înfățișa sutele de mii de oamenii strânși în Piața Victoriei. Pe fotografia postată de Dragnea era scris: „Au de gând să schimbe ora! Noaptea, ca hoții!! #rezist #nudorm!“.

Curată aroganță.

Văzând că oamenii i-au bătut obrazul pe Facebook, Dragnea a dat vina pe premierul Sorin Grindeanu: „Nu eu sunt vinovatul, ci premierul Grindeanu. El mi-a trimis pe WhatsApp această poză. Nu înțeleg de ce s-au supărat unii. Nu am făcut-o nici eu, nici premierul. Au făcut-o cei care parodiază orice. Până și Ceaușescu accepta bancurile cu el“, a spus Liviu Dragnea. 

Miștoul face parte din arsenalul politicienilor.

Liderul PSD nu și-a asumat ironia, după cum nu și-a asumat nici ordonanța de urgență care dezincrimina abuzul în serviciu.

„Despre Ordonanța 13 trebuie să vorbiţi cu Guvernul. Cu premierul şi cu ministrul Justiţiei. Şi eu m-am uitat cu foarte multă curiozitate, după ce m-am întors din America, n-am înţeles foarte mult, exact ce vor să facă, aştept şi eu să văd totuși o linie clară. Nici nu am vorbit cu ei şi nici nu vreau să vorbesc cu ei acest lucru“, zicea Dragnea pe 26 ianuarie.

Lașitatea este în ADN-ul politicianului.

Cinic știe să fie și Sorin Grindeanu, care crede, azi, că haștagul străzii „#re­zist“ i se potriveşte. Deşi pe 1 februarie, atunci când a dat „noaptea, ca hoții“ Ordonanța 13, nu îi venea deloc.

Oamenii politici nu îşi umilesc doar electoratul, ci se umilesc şi între ei. „În acest sfârşit de săptămână, l-am învăţat pe Sorin (Grindeanu – n.red.) să pescuiască. Marea ruptură între Parlament şi Guvern a avut loc: eu am prins 17 ştiuci şi el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă!“.

Dublul discurs este exersat cu succes de tot spectrul politic. „Opinia majoritară în partid este că intrarea lui Dacian Cioloş în USR, în acest moment, este benefică pentru USR. Eu am susţinut opinia contrară, dar USR este un partid democratic şi voi acţiona în acord cu voința majorităţii“, a spus Nicuşor Dan, care a acţionat fix, democratic și în acord cu opinia sa, astfel încât Cioloş nu a mai venit în partid. Şi Cioloş a ştiut să dezamăgească fix atunci când susținătorii săi îşi puneau cele mai mari speranţe în el.

Și-a făcut un calcul meschin: nu a intrat în PNL, pentru a nu deconta înfrângerea liberalilor. A gândit mărunt.

Politica e plină de
iresponsabili din care ţâşneşte umorul involuntar: „Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla (retragerea titlului de doctor după ce lucrarea sa a fost dovedită un plagiat – n.red). Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice“, declara fostul doctor Robert Negoiță, primar al sectorului 3, după ce i s-a retras distincția academică. 

Atunci când nu mai are argumente, politicianul român ştie cel mai bine să persifleze, să apeleze la glumițe ieftine: „Înţeleg că acum, după această mare victorie, totul va fi bine – de azi încep să crească încasările la buget, să ieșim din deficit, de azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum, de azi plătim subvenţiile în agricultură, mărim salariile şi pensiile, de azi nu mai mor bebeluşii în spitale şi nici nu se mai dau subiecte grele la exa­menul de capacitate, şi de azi nu mai suntem marfa pe care o vând tehnocraţii ca să primească o promo­vare când se întorc la Bruxelles!“, a afirmat fostul premier Victor Ponta după ce a rămas fără titlul de doctor. Declaraţia lui Ponta ilustrează perfect incapacitatea politicianului de a rămâne în limitele unui subiect, de a aduce argumente care să demonteze acuzațiile ce i se aduc. Și de aici țâșnește – ca ultimă și cea mai eficientă cale de atac – asumarea condiției de victimă. „Am crezut că nu mai sunt judecători care tremură de frica sistemului“, a găsit Elena Udrea explicația condamnării sale la 6 ani de închisoare.

Din politică nu se iese decât cu picioarele înainte. Ca în natură, nimic nu piere, totul se transformă. Traseismul recuperează cadavre. Nu veţi auzi niciodată un politician spunând: Am greşit, îmi pare rău, fac un pas înapoi. El trebuie să meargă neabătut mai departe. Și pentru asta se imunizează cu: ironii și miștouri, cinism, lașitate, meschinărie, iresponsabi­litate, lipsă de bărbăție, victimizare. 

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă