22.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialPot deveni europarlamentarele un referendum asupra guvernării Ponta?

Pot deveni europarlamentarele un referendum asupra guvernării Ponta?

Momentul electoral din mai se anunţă a fi, în acelaşi timp, un fel de al doilea tur al alegerilor parlamentare şi un tur preliminar al alegerilor prezidenţiale.

Dispariţiile principalilor protagonişti din 2012, USL şi ARD, au transformat alegerile europene într-un necesar moment al adevărului pentru raportul de forţe dintre partidele româneşti. În plus, dacă parlamentarele din decembrie 2012 au fost apo­geul unei lungi perioade de îngheţare a numărului de ac­tori politici relevanţi, pe 25 mai vom asista, probabil, la o dezgheţare a scenei politice.

Faptul că suntem în ultimul an din mandatul actualului pre­şedinte, precum şi ru­pe­rea colosului antiprezidenţial format din PSD şi PNL duc la diminuarea importanţei clivajului pro-contra Traian Băsescu, care, din 2005, a organizat viaţa noastră politică. Resetarea raporturilor din­tre partide se va face după alte criterii, ca­re vor fi mai clare numai după ce vom putea vedea care este forţa fiecărui partid în aceste alegeri. De rezultatul lor vor depinde viitoarele acorduri pentru toamnă, implicit şi şansele candidaţilor la prezidenţiale.

Primul interesat ar trebui să fie principalul par­tid de guvernământ. Dacă România era o ţară mai democratică după ruperea USL, ar fi tre­buit să avem noi alegeri parlamentare. În lipsa acestora, românii se pot totuşi pronunţa la europene, iar PSD trebuie să-şi dovedească superioritatea. Covârşitoare. Dacă alianţa pe care o conduce, plus scorul partenerului de coaliţie, UDMR, nu au peste 50%, atunci tema legitimităţii Guvernului Ponta va cântări greu în ecuaţia din toamnă. Asta ar face şi mai dificilă o vic­torie a unui pesedist la ale­gerile prezidenţiale.

Citeşte continuarea textului în Revista 22.

Cele mai citite

Consilier PSD sub control judiciar pentru fraudă cu fonduri europene

În dimineața zilei de vineri, în jurul orei 04:00, procurorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) Buzău, sprijiniți de trupele speciale ale IPJ Buzău, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă