19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPoziția redacției România Liberă față de atacurile premierului Victor Ponta

Poziția redacției România Liberă față de atacurile premierului Victor Ponta

După un an și jumătate de atacuri furibunde împotriva companiei de asigurări Astra, Victor Ponta și-a văzut visul cu ochii. Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis miercuri, 26 august, retragerea autorizației de funcționare a companiei Astra Asigurări și va solicita intrarea acesteia în procedură de faliment.

Din primăvara anului 2014 și până astăzi, redacția “României libere” a ales să ignore atacurile suburbane ale premierului, menite nu doar să demoleze credibilitatea celei mai mari companii de asigurări din România, ci și să creeze o falsă legătură între acuzațiile formulate de autoritățile de control din subordinea sa și politica editorială a ziarului.

Nu a fost o decizie ușoară. Ceea ce numeroase publicații internaționale au observat – și anume, că ar fi de neconceput ca un alt premier european să demoleze sistematic credibilitatea unei companii de asigurări fără să fie sancționat politic sau electoral, fără ca mediul de afaceri să reacționeze – noi am ales să ignorăm. Am făcut-o pentru ca textele noastre să nu poată fi interpretate sub nici o formă ca o intervenție în disputa dintre o instituție a statului și o companie privată deținută de același om de afaceri care este și patronul ziarului. De aceea, singurele relatări pe care le-am publicat au fost știri de agenție, articole publicate de ziare străine prestigioase și comunicate ale părților implicate, redate cu ghilimele de la un capăt la altul.

Din păcate, imperativul deontologic auto-impus de abținere a fost interpretat de premier și de unii funcționari ai ASF ca o invitație la a continua seria calomniilor la adresa “României libere”. Victor Ponta a sărbătorit ieri decizia ASF printr-o nouă serie de acuzații la adresa redacției noastre. A fost o eroare să mizăm pe reciprocitate în respectarea unor minime reguli de fair-play.

A fost o eroare să așteptăm ca Victor Ponta, urmărit penal pentru corupție, să răspundă punctual numeroaselor dezvăluiri făcute despre el de “România liberă” – unele dintre ele preluate de DNA și transformate în dosar penal, cum este cazul afacerilor necurate din afacerea Șova. Trebuia să ne așteptăm ca răspunsul unui om cu un profil moral șubred să fie o lungă serie de minciuni și acuzații nefondate.

A fost o eroare și să așteptăm din partea lui Mișu Negrițoiu, președintele ASF, să se abțină de la a propaga aceleași calomnii lansate de cel ce l-a numit în funcție. Parcursul său profesional ante-1990 și faptele comise în timpul mandatului său în fruntea ING-România ar fi trebuit să ne pună în gardă că opțiunea lui Victor Ponta pentru șefia ASF nu se va deosebi prea mult de cea inițială. Radu Rușanu, primul șef al ASF, era descris de Victor Ponta drept un monument de profesionalism și integritate. Astăzi, Rușanu este judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, printre altele.

Spre deosebire de cei menționați mai sus, “România liberă” nu va abdica de la imperativele profesionale și morale. Dar nici nu va mai tăcea. Câtă vreme înalți demnitari mint cu grosolănie despre implicarea redacției noastre în afaceri necurate, iar minciunile lor sunt propagate frenetic de televiziunile lor de casă, avem obligația de a contrapune mistificării adevărul.

Mai important. Nu mai putem ignora dreptul cititorilor noștri de a fi informați obiectiv despre un subiect care va influența puternic economia, mediul de afaceri, deci, implicit, pe fiecare cetățean. Vom relata constant şi obiectiv despre ceea ce se întâmplă mai departe. Cititorii vor fi arbitrii modului în care reflectăm un subiect în care politicieni și demnitari iresponsabili ne implică fără voia noastră.  

Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...

Revolut lansează, în premieră globală, în România, refinanțarea creditelor

Revolut, banca digitală cu 3,5 milioane de clienți retail în România și peste 40 de milioane de clienți la nivel global, a anunțat astăzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă