10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrivind la Ținutul Secuiesc pe axa Scoția-Budapesta- Moscova

Privind la Ținutul Secuiesc pe axa Scoția-Budapesta- Moscova

Problema nu e neapărat faptul că UDMR a decis să iasă public cu un document privind autonomia Ținutului Secuiesc, ci că toate aceste discuții au loc într-un climat extern exploziv.

„Observatorii ruși spun că voturile au fostnumărate în camere prea mari și că pro­cesul în ansamblul său nu a corespuns standardelor internaționale în materie“, scrie cotidianul londonez The Guardian în ediția din 19 septembrie. La rândul său, canalul de știri Russia Today speculează că re­zul­tatul final ar putea fi fal­si­ficat, menționând în acest sens nivelul extrem de ri­dicat („nord-coreean“) al prezenței la vot. Pentru a clarifica lucrurile, nu e vor­ba de referendumul din Cri­meea, ci de cel recent, legat de in­de­pendența Scoției.

Dincolo de tupeul proverbial al pro­pa­gan­dei moscovite, care nu încetează niciodată să ne uimească, e de remarcat atenția spe­cială pe care a acordat-o Rusia eve­ni­men­tului și sprijinul declarat pentru sus­ți­nă­torii independenței Scoției. Pentru re­gi­mul Putin, o desprindere a Scoției de Ma­rea Britanie ar fi fost o adevărată mană ce­rească. Din multe puncte de vedere. Mai în­tâi, pentru că procesul în sine promova ide­ea organizării unor „referendumuri“ prin toate așa-numitele „regiuni în­ghe­țate“. În al doilea rând, slăbirea și de­cre­di­bilizarea Marii Britanii, principalul aliat al Americii în Europa, membru permanent în Consiliul de Securitate, ar fi fost pri­vi­tă cu mare bucurie la Moscova. Mai ales, și iată că ajungem la al treilea și probabil cel mai important motiv, un astfel de re­zultat ar fi acționat ca un impuls major pen­tru o serie întreagă de procese similare în interiorul UE. Catalonia și Țara Bascilor în Spania, Lombardia în Italia, Flan­dra și Valonia în Belgia, poa­te chiar Bavaria sunt toa­te exemple în acest sens. Or, ce poate fi mai apetisant pentru Rusia de­cât o UE de­zarticulată, blo­cată de ten­siuni interne, pa­cifistă, in­capabilă să se opu­nă puterii expansioniste de la Răsărit.

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă