12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPutere pentru romii din Europa

Putere pentru romii din Europa

Milioane de oameni din toată Europa sunt afectaţi de lipsa locurilor de muncă şi din cauza unei lungi perioade de stagnare economică. Dar nici un grup social nu a fost mai afectat de criză decât romii. 

În Europa trăiesc mai mult de 10 milioane de romi, cei mai mulţi fiind în Balcani şi în cele mai noi state membre ale Uniunii Europene, mai cu seamă în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria. Ce este cu adevărat şocant este că nivelul lor de trai s-a deteriorat şi mai mult de când au devenit cetăţeni europeni. În acelaşi timp, populaţia majoritară a început să aibă o atitudine tot mai ostilă faţă de ei.

Cele două tendinţe sunt strâns legate una de cealaltă: marginalizarea conduce la dispreţ şi viceversa. Singura cale de a scăpa din această cursă este să investim în educaţie, care ar creşte „dividendele“ sociale. Luaţi în calcul faptul că romii reprezintă mai mult de 20% din forţa de muncă recent intrată pe piaţa europeană a muncii din ţările menţionate mai sus.

Vestea bună este că ştim cum să-i pregătim pe tinerii romi să devină membri activi ai societăţii. Organizaţiile mele activează în domeniu de peste 25 de ani. În această perioadă, am reuşit să educăm un grup de tineri romi care şi-au şi păstrat identitatea şi care pot învinge stereotipurile ostile ale celor cu care interacţionează.

În colaborare cu Banca Mondială, am fondat, în 2005, organizaţia Roma Education Fund. REF poate ajuta autorităţile locale din ţările membre UE să educe tot mai mulţi copii de etnie romă. În prezent, programele desfăşurate de REF ajută, anual, peste 100.000 de elevi şi studenţi, dintre care peste 1.600 sunt studenţi cu bursă.

Aceste cifre sunt insuficiente pentru a reduce gravitatea problemei. Jumătate din romi sunt la vârsta şcolarizării, iar populaţia sporeşte mai repede decât capacitatea REF de a-i ajuta. Bugetul anual al organizaţiei este de 12 milioane euro (16,3 milioane dolari), din care fundaţiile mele asigură aproape jumătate. În aceste condiţii, ne este greu să contribuim cu fonduri suplimentare. Asta este
inacceptabil. Programele derulate de REF ar trebui să fie preluate de guverne şi, cu ajutorul UE, implementate pentru toţi copiii romi din Europa.  Comisia Europeană a jucat un rol foarte important în acest program, prin furnizarea fondurilor structurale, care acoperă aproape 80% din costurile suplimentare înregistrate pentru integrarea romilor. Din păcate, celelalte 20% sunt greu de găsit din cauza atitudinii anti-rome, pregnantă în Europa.

Pentru a învinge stereotipurile, copiii romi trebuie învăţaţi să fie mândri de moştenirea lor culturală. Asta face REF. În condiţiile actuale, romii educaţi nu se încadrează în stereotipuri, aşa că se amestecă uşor cu populaţia majoritară; cu toate acestea, majoritatea îşi menţine atitudinea ostilă. Dacă abordarea propusă de REF ar fi adoptată pe scară largă, ar fi mult mai uşor să învingem stereotipurile.

Educaţia nu este însă suficientă. Romii trebuie să-şi poată găsi de lucru. Pe termen lung, soluţia ar fi construirea unei clase muncitoare rome. În această situaţie sectorul privat joacă un rol important. Experţii de la Comisia Europeană şi de la fundaţiile mele lucrează la un proiect de dezvoltare prin care să ofere tinerilor romi de la şcolile vocaţionale burse în sectorul privat. România rulează un astfel de program, care se adresează populaţiei majoritare, iar ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şi-a luat angajamentul să-l implementeze şi în rândul romilor. Le cer guvernelor să facă paşi similari în această direcţie.

Să fim cinstiţi: există o problemă a romilor în Europa, care se agravează. Dar  atât problema, cât şi înrăutăţirea ei nu reflectă altceva decât o combinaţie toxică între o ostilitate adânc înrădăcinată şi o neglijenţă de lungă durată.

De fapt, romii educaţi din Europa sunt dovada vie că problema are o rezolvare. Dar soluţionarea ei va dura mai mult de o generaţie, iar Europa nu-şi poate permite să aştepte redresarea economică. Dimpotrivă, dată fiind creşterea populaţiei rome, prosperitatea pe termen lung a Europei depinde de inversarea tendinţelor actuale, şi asta cât mai curând. 

Copyright: Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Rusia – Ucraina, ziua 768. Ministrul de Externe al Ungariei susține că UE, NATO și “stânga” din SUA pot genera un război mondial, prin...

Ministrul de Externe al Ungariei susține că liderii UE și ai NATO, precum și politicienii de stânga din SUA, aduc riscul unui nou război...

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...
Ultima oră
Pe aceeași temă