23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRaed Arafat și Cristian-Popescu Piedone, demisiile de onoare. Și, apoi, la Parchetul...

Raed Arafat și Cristian-Popescu Piedone, demisiile de onoare. Și, apoi, la Parchetul General

Frapantă în tragedia de la clubul Colectiv a fost reacția rapidă a doi oameni, iar Parchetul General ar trebui să înceapă urmărirea penală pentru omor analizând aceste declarații. La ora 8.43, în dimineața zilei de sâmbătă, Mediafax scria că secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, tocmai susținuse că la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din clubul Colectiv. Mult mai matinal, primarul sectorului 4 – pe raza căruia s-a petrecut tragedia –, Cristian Popescu Piedone, – și-a trezit subalternii și i-a pus să redacteze un comunicat pe care Agerpres l-a preluat la ora 7.06. În el, se preciza că inspectorii din cadrul Direcției Inspecție și Control au efectuat, pe 21 octombrie 2015, un control tematic la clubul Colectiv, unde au constatat că societatea deține autorizația de funcționare.

Aceste reacții rapide și precipitate – la doar câteva ore de la tragedie și într-un moment în care nu începuseră discuțiile despre vinovați și vinovății – erau o modalitate prin care autoritățile explicau opiniei publice că nu au nicio vină în tragedia de la clubul Colectiv.

Raed Arafat a spus că ISU nu a emis vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă. Ce nu spune Raed Arafat este că, fără autorizație, clubul Colectiv a funcționat bine-mersi luni de zile. Concertul de vineri noaptea nu este o întâmplare. Concerte în clubul Colectiv au mai avut loc, spre exemplu pe 29 octombrie (lansare Cedry2k), pe 17 octombrie (Moonlight Breakfast), pe 11 octombrie (Groparul Liric), ori concert Frații Grime (5 octombrie). Mai mult, în ziua tragediei clubul Colectiv anunța, pe pagina sa de Facebook, că organizează un Revelion în care vor fi invitate diverse trupe, printre care și Șuie Paparude.

Apoi, prin afirmația sa, Raed Arafat face vinovat guvernul din care face parte de dublă măsură în aplicarea legii.  Dacă clubul Colectiv a organizat concerte și fără autorizație de la ISU, zeci de case de pariuri online au fost interzise să mai funcționeze pe teritoriul României, într-o singură zi. Diferența în cele două cazuri? E convenabil să lași clubul Colectiv să funcționeze fără autorizație, dar, astfel, să mai încasezi și tu, statul român, bani, fie din amenzi, taxe ori șpăgi. În schimb, casele de pariuri, cu sedii în paradisuri fiscale, au fost închise de către autoritățile centrale pentru că, doar astfel le puteau forța să scoată bani pentru a se autoriza.

Dacă ieșirea lui Raed Arafat mi s-a părut șmecherească și preventivă, cea a lui Popescu Piedone este una crudă. Piedone spune că, în opinia sa, clubul a funcţionat legal, controalele inspectorilor săi desfăşurându-se înainte de ora 16.30, în cadrul programului de lucru, nu seara şi noaptea, când clubul are activitate. Aproape că îți vine să îți ceri tu scuze pentru tupeul primarului din sectorul 4. Desigur, primarul Piedone avea alte treburi noaptea fiind, ani de zile, campionul ridicărilor de mașini din București, operațiune aducătoare de bani, în condițiile în care nu a dat dovadă de zel în amenajarea de parcări. În apărarea sa, primarul Piedone spune că localul funcționa în baza unei declaraţii pe propria răspundere. Ce nu spune Piedone este că primăria are obligația ca la un interval de două-trei luni să verifice la sânge localurile tocmai pentru că, în declarația dată pe propria răspundere, proprietarii ar fi putut declara tot ceea ce le trece prin cap. Tragedia de vineri noapte arată că nu s-au făcut controale temeinice, ori că ele au fost trecute cu ajutorul binecunoscutei șpăgi. Și tot ieșirea lui Piedone îmi amintește de începuturile sale politice. El și-a câștigat porecla de Piedone când, lucrând în cadrul Primăriei Sectorului 6 și însoțit de mass-media, băga spaima în piețari amendându-i, dărâmându-le standurile cu ridichi și cartofi, făcând un adevărat circ numai bun de difuzat la știrile de la ora 5. Și tot atunci s-a răspândit legenda că, de fapt, ce închidea Piedone în timpul zilei se deschidea noaptea, imediat după ce se stingeau blițurile aparatelor foto și luminile camerelor de filmare. Și că amenzile justițiarului reprezentau chiar garanția că, a doua zi, piețarii își vor putea continua activitatea.

Indiferent în ce calitate, de martor, suspect sau acuzat, ar trebui ca Raed Arafat și Popescu Piedone – oamenii care au tolerat funcționarea clubului Colectiv – să facă o vizită la Parchetul General, care a și deschis dosar pentru infracțiunea de omor. Această credință mi-a fost confirmată de autodenunțul patronului unuia dintre cele mai căutate și vechi cluburi din Capitală – Expirat. Andrei Șoșa a spus, în esență, că, deși a funcționat 12 ani, nici clubul său nu ar fi trebuit să primească avizele necesare. Că a funcționat, ca și clubul Colectiv, pe propria răspundere, iar controalele autorităților au fost făcute la mișto și le-a trecut cu mici atenții. În cazul Expirat și al altor cluburi din Capitală, diferența dintre viață și moarte a fost o chestiune de noroc. 

Cele mai citite

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă