9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRamona Strugariu: Nu e despre voi ! E despre cât suntem noi...

Ramona Strugariu: Nu e despre voi ! E despre cât suntem noi de liberi ! | OPINIE

Nu, acest articol nu este despre voi. Nu este despre faptul că, în timp ce noi ne făceam iluzii că suntem liberi, voi ați țesut timp de 27 de ani o mafie politică care a dat foc la Balcani și întoarce România din drumul ei spre Europa. Nu este despre cum ați mințit cu premeditare și ați atacat statul de drept la adăpostul întunericului, precum cei mai nenorociți dintre infractori. Nu găinari care fură doi covrigi în piață și fug. Unii care, în beznă, pun la cale cele mai mari tâlhării.

Nu e nici depre cum ați înșelat, într-o campanie populistă, extravagantă la nivelul promisiunilor până dincolo de cele mai științifico-fantastice previziuni bugetare, sute de mii de oameni care v-au dat votul lor, sperând că vor avea salarii mai mari, pensii mai mari, taxe mai puține, un trai mai bun. Nu este despre cât de mișelește i-ați trădat pe ei, în primul rând. Ați creat haos pe piața energiei, ați suspendat prevederi din legea finanțelor publice, dând liber la jefuit bugetul central și bugetele locale, la cheltuieli fără limite, fără rațiune și care târăsc țara în faliment. Ați înfipt baioneta în justiție, tocmai acolo, justiția în care oamenii, inclusiv foarte mulți dintre cei care v-au votat, au încredere la fel cum au în biserică.

Mai aveți vreun pic de rațiune? Mai există vreunul dintre voi care să judece? Ați aruncat o țară întreagă în aer, în 10 zile. Performanța maximă a oricărei guvernări. V-ați pierdut orice urmă de credibilitate față de alegătorii voștri și puneți în pericol o națiune întreagă.

Dar nu este despre voi. Este despre acei oameni, sute de mii, pe care i-am văzut pe străzi în toate aceste zile. Adormisem aproape, aseară, când am primit ultimele imagini de la mitingul din Piața Victoriei, de ieri. Și am văzut piața goală, impecabil de curată, la unu noaptea, după ce 150 000 de oameni tocmai fuseseră acolo. Asta e o premieră; la toate manifestațiile europene și internaționale pe care le-am văzut sau la care am participat până acum nu am văzut niciodată atât de mult bun simț și atâta disciplină.

Am găsit pancartele celor din Iași, pline de umor despre modul special în care se mobilizează ei și despre spiritul local; am găsit mesaje cu gânduri bune și cuvinte calde pentru cei de la Bruxelles care au ieșit alături de ei și mi-au dat lacrimile, fiindca n-am fost acolo, cu ei, în piață și pentru că îmi doresc din suflet să îi văd în stradă și pe ei, și pe vasluienii mei, umiliți și sărăciți atâția ani de niște ticăloși care au fost în stare să se declare talibani PSD și să spună că nu le pasă cum latră niște răgălii în stradă.

Am găsit imaginile cu oamenii cu handicap locomotor mergând în coloană, sprijiniți de umerii celor din jur, cu fruntea sus. Am citit pancartele copiilor: ei au ieșit cu bătăușii și golanii/eu am ieșit cu mami. Am văzut toate sloganurile pline de umor și de voie bună, inteligență și spirit liber, de forță și dorință de a lupta.

Oameni care au avut curajul să rămână în țară, să construiască pentru mai bine de acolo. Oameni care în decența și bunul lor simț, nu au fost prea vocali niciodată, uneori le-am simțit lipsa în momente-cheie, uneori au făcut posibil să se producă miracole, precum votul din noiembire 2014. Oameni pe care, în mod cert, în toți acești ani, ați reușit să îi dezamăgiți și înfuriați atât de crunt, încât au ieșit din starea de semi-indiferență, dezgust și apatie induse de minciunile voastre și au umplut străzile țării cu sutele de mii, la -15 grade celsius, cerându-vă să ‘’retragați și plecați’’ pentru că le-a ajuns la os și dincolo de el.

Pe oamenii ăștia vreți voi să îi puneți în genunchi? Spune, Liviu Dragnea, lor vrei să le furi țara, câtă le-a mai rămas? Tocmai cu ei ți-ai găsit să faci exerciții de obediență și stalinism? In gura lor ți-ai propus tu să bagi pumnul, cu liste de ‘’agitatori’’ fluturate de ministerul de interne, atacuri asupra presei și a libertății lor de exprimare ?

Ii vezi tu pe oamenii ăștia în genunchi, măi Liviu? Pe ăștia i-ați văzut voi proști și supuși? Te înșeli amarnic, atunci, pentru că oamenii ăștia o să moară cu voi de gât, și o vor face dintr-un motiv foarte simplu, ei, spre deosebire de voi, chiar își iubesc țara și le pasă de viitorul copiilor lor. Sunt furioși și poate au lacrimi în barbă, așa cum am și eu acum, când scriu, dar sunt mai hotărâți decât niciodată să nu vă lase să le luați tot ce au mai drag, tot ce le-a mai rămas, de fapt, după ce ați trecut voi pe aici.

Un tip foarte fain, pe care tu probabil nu-l știi, îl cheamă Jim Morrison, spunea că cel mai important fel de libertate este acela în care poți fi tu însuți. Și că orice revoluție generală începe cu una personală, în care înțelegem, fiecare în parte, ce ne dorim de la noi și de la cei din jur.

Acolo suntem în aceste zile. Noi cred că am înțeles, în sfârșit, ce vrem noi și cine sunteți voi, astfel încât e un moment bun să vă opriți, acum. Ce urmează dincolo de abuzul flagrant asupra unei libertăți atât de greu câștigate, e foarte improbabil, iar voi veți fi vinovați. Încă de acum vă acuz, dacă se întâmplă ceva. Vă acuz și vă cer să #retragețişiplecați, pentru că nu vă mai vrem, pentru că suntem prea liberi pentru voi. Mult prea liberi.

Din stradă, de la Bruxelles,

Ramona Strugariu

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă