20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialREACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!...

REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită! | OPINIE

PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor.
 


Citește și: BREAKING NEWS. CSM declanşează conflictul constituţional între Justiţie şi Guvern. Klaus Iohannis: Este o bătaie de joc. Eu vă propun ca primul pas instituţional să fie sesizarea Curţii Constituţionale



Este foarte posibil ca acest gest nesăbuit, nedemocratic, demn de o țară bananieră, să genereze o reacție masivă de respingere în sânul societății. 

Fără îndoială, PSD riscă să trezească din adormire majoritatea tăcută a electoratului, care nu s-a prezentat la vot pe 11 decembrie 2016 și care a făcut posibilă victoria social-democraților în alegerile parlamentare. Majoritate tăcută pe care, în campania electorală, PSD s-a străduit atât de mult să nu o irite, pentru a nu o determina să vină la urne.

Dacă această majoritate tăcută a electoratului va paraliza, prin proteste de stradă, România în zilele următoare, toate soluțiile politice vor fi puse din nou pe masă. Inclusiv alegerile parlamentare anticipate. Aici, rolul partidelor de opoziție va fi determinant. Am văzut deja lideri PNL care susțin că parlamentarii acestui partid trebuie să demisioneze din Legislativ, pentru a forța anticipatele. În mod cert, USR nu s-ar da în lături de la un astfel de gest. Rămânerea în Parlament înseamnă legitimarea abuzurilor PSD.

Procedural, o demisie în masă nu înseamnă automat o dizolvare a Parlamentului, dar pune o presiune politică foarte mare pe PSD și ALDE să accepte anticipatele. Cele două partide nu pot rămâne singure în Parlament. Nu în condițiile în care sunt responsabile de situația actuală. 

Oricât de manipulați ar fi de televiziunile penalilor, este foarte greu pentru alegătorii PSD să accepte faptul că Guvernul a legiferat în această seară în favoarea penalilor. Poate mă înșel, dar nu mizez pe o susținere a liderilor PSD, care au făcut posibilă o a doua Marțe Negră. Oricum, nu la o susținere atât de mare încât să determine electoratul social- democrat să iasă în stradă.   

PSD va avea enorm de pierdut și în plan internațional. Prin deciziile din această seară, acest partid devine total nefrecventabil pentru partenerii noștri externi. În mod cert, reacțiile ambasadelor occidentale vor fi virulente. Mult mai virulente decât în vara lui 2012. Pentru că situația de astăzi este mult mai gravă. Este un alt motiv pentru care PSD-ului s-ar putea să-i fie imposibil să continue să guverneze. Din această seară, acest partid este o vulnerabilitate geopolitică, pentru că riscă să arunce Romănia într-un proces de ucrainizare.   

Repet: nu cred că soluția anticipatelor poate fi exclusă din ecuație. Mai ales că eventuala organizare a lor va reflecta dorința majorității românilor. Nu trebuie uitat că PSD a fost votat de o minoritate. Nu are legitimitatea necesară pentru a forța rămânerea la guvernare. Dacă se va protesta masiv, simpla demisie a ministrului justiției sau a Cabinetului Grindeanu nu va fi suficientă pentru detensionarea situației. 

Important este ca PSD să plătească politic scump îndrăzneala de a-i sfida pe români. Dece? A explicat excelent pe Facebook profesorul Dragoș Paul Aligică: ” Problema nici măcar NU mai este ce au făcut acum și zilele astea din urmă. Problema este ce vor face de acum înainte -data viitoare- dacă vor constata că le-a mers de data asta. Dacă acum nu plătesc imediat și drastic un preț prohibitiv pentru ceea ce au făcut, precedentul creat nu mai e doar un precedent. Va deveni normalitatea de fapt a clasei politice românești și a României. Asta e adevarata miză”. 

 

Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!


 

Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

 

Silviu Sergiu
Silviu Sergiuhttp://silviu-sergiu
Studii: Licentiat al Facultății de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării (secția Jurnalism) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (promoția 2001); Master în ”Comunicare și relații publice” (specializarea ”Marketing politic”) din cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA) din București (promoția 2004); Masterand in ”Managementul instituțiilor de presă”, in cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității București. Experiență profesională: Curierul național - redactor economic (aprilie 1998- octombrie 1998); Jurnalul național - redactor politic (1998- 2005); Evenimentul zilei - redactor politic (2005-2006), șef secție ”Politică internă” (2006-2008), editor coordonator (2008-2003), redactor șef-adjunct (2013- 2016); Senior editor "Romania libera" în prezent.
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă