13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialReforma Energetică a Mexicului, noi oportunități de afacere pentru industria petrolului românesc

Reforma Energetică a Mexicului, noi oportunități de afacere pentru industria petrolului românesc

Președintele mexican Enrique Peña Nieto a semnat pe data de 11 august o serie de legi privind o vastă reformă energetică, constituind astfel o importantă oportunitate de afacere pentru industria română și străină a petrolului.

În linii mari, Reforma Energetică reprezintă deschiderea investițiilor străine pe piața de gaz și petrol după 76 de ani de monopol național al Pemex-ului, în așa fel încât firmele mexicane și străine pot să investească acum în explorarea și explotarea hidrocarburilor.

Mexicul dispune de peste 10 miliarde de barili de rezerve petroliere și este al 7-lea mare producător mondial.

Aprobarea legii a condus la creșterea nivelului de credit al Mexicului de la Baaa1 la A3 în urma evaluării efectuate de către Moody´s Investors Service, reprezentanții declarând că acest lucru va contribui în egală măsură la o creștere cu 1% a PIB-ului național până în anul 2018.

Pentru companiile petroliere din România, măsurile recent adoptate reprezintă o cale de acces către rezervele de petrol neexploatate, care totalizează circa 113 miliarde de barili, inclusiv 26,6 miliarde situate în apele adânci ale Golfului Mexic. Rezervele sunt evaluate la 11 trilioane de dolari.

Totodată, Mexicul dispune și de 460 trilioane de metri cubi de gaze de șist neexploatate în formațiuni de rocă subterană, cu o valoare estimată la 2,2 trilioane de dolari.

Prin urmare, în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Mexic și România, Reforma Sectorului Energetic reprezintă o mare oportunitate pentru companiile românești de a avea acces la una dintre cele mai importante industrii din Mexic, care a înregistrat o producție de 135 de milioane de tone de petrol brut și mai mult de 3 milioane de terajouli de gaz natural în 2010.

Companiile private pot participa la explorarea și exploatarea hidrocarburilor prin semnarea prealabilă de contracte cu Statul mexican.

Aceste contracte pot fi de licențiere, de serviciu și utilitate sau de producție, fiind ulterior adjudecate prin intermediul licitațiilor organizate de către Comisia Națională a Hidrocarburilor (CNH), una dintre cele două autorități de reglementare din industrie.

În fiecare lună, CNH va publica numărul de contracte de explorare și extracție în vigoare, precum termenii și condițiile aplicabile, în conformitate cu noua Lege a Hidrocarburilor, asigurând transparența acestor oferte.

Această Lege a Hidrocarburilor prevede posibilitatea ca respectivul contract atribuit să acopere suprafața deținută de un proprietar. În acest caz, pentru a putea derula operațiunile, contractantul va trebui să ajungă la un acord cu proprietarul terenului. Conform acordului, compania va preciza ce procent din veniturile sale vor fi plătite proprietarului terenului: între 0,5% și 2% dacă este vorba de exploatări de petrol sau gaze naturale, respectiv între 0,5% și 3% – în cazul exploatării gazelor de șist.

Reforma Energetică oferă o deschidere și spre exploatarea gazelor de șist, prin intermediul procedurii denumite „fracking”: perforarea solului și introducerea de apă sub presiune și produse chimice pentru a obține hidrocarburi.

Totodată, Reforma Energetică este și o așa-numită "reformă verde", întrucât promovează utilizarea de combustibili ecologici, precum gazul, care poluează cu 70% mai puțin decât petrolul. Aceasta va conduce la producerea de energie bazată pe surse regenerabile, cum ar fi cea solară, eoliană, respectiv geotermală.

După semnarea reformei, Comisia Națională a Hidrocarburilor (CNH) și Comisia de Reglementare a Energiei (CRE) vor beneficia de o autoritate sporită. Ambele instituții sunt coordonate cu Guvernul, astfel încât membrii consiliilor de conducere ale celor două instituții vor fi nominalizați de către Președinte și vor primi acceptul Senatului.

De exemplu, începând cu luna ianuarie 2016, CRE ar putea elibera permise pentru deschiderea mai multor stații de benzină, ceea ce reprezintă o mare oportunitate de investiție, din moment ce singurele stații care există la momentul actual în Mexic sunt francize Pemex.

În același mod, trebuie subliniat faptul că din 2018 prețul motorinei și al gazului va fi stabilit în funcție de cerințele pieței și nu de către Guvern. De asemenea, din ianuarie 2017 prețul gazului petrolier lichefiat (LP) nu va mai fi sub controlul guvernamental, marcând deschiderea finală a pieței de petrol mexican.

Guvernul va crea un Fond Petrolier (sub forma unui trust) în cadrul Băncii Naționale a Mexicului pentru a gestiona veniturile din petrol, cu scopul de a elabora o strategie pentru economii pe termen lung și pentru a asigura resurse la nivel de țară. În fiecare an, Fondul de Petrol ar trebui să livreze echivalentul a 4,7% din PIB către bugetul național, asigurându-și contribuția pentru proiecte de infrastructură.

Așadar, am onoarea să invit companiile din industria de petrol din România să se intereseze cu privire la noile oportunități de afaceri din Mexic. Ambasada poate fi contactată pentru mai multe informații cu privire la acest subiect.

AGUSTÍN GUTIÉRREZ CANET este Ambasadorul Mexicului în România

Cele mai citite

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă