11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialRomânia, sub asediu! | OPINIE

România, sub asediu! | OPINIE

Înspăimântător este modul în care PSD guvernează, la lumina zilei, în răspărul bunului simț, cu un dispreț nedisimulat față de anumite categorii sociale – cele care nu se scaldă în bazinul lor electoral, tratându-i cu dispreț și aroganță pe toți cei care îndrăznesc să-i întrebe de averi, conflicte de interese, numiri controversate și de cumetrie. Exemplele sunt covârșitoare. Guvernatorul Deltei Dunării a fost decapitat după ce a vrut să știe dacă cei doi pescari Dragnea & Grindeanu au eliberat știucile pescuite sau le-au păstrat ca trofee. Ce e drept, în pozele postate pe internet peștii păreau cam țepeni și guvernatorul era îndreptățit să aibă anumite temeri.

Nefiind pescar, m-am întrebat, la rândul meu, dacă Dragnea și Grindeanu, cu un total de 26 de știuci (19+7),  au prins o captură ca lumea sau doar au fost și ei pe Dunăre ziua, ca începătorii. Ei bine, la Campionatul Mondial de Pescuit din Barcă la Răpitori de anul trecut, echipa Esto­niei a venit pe locul 8, cu o captură mai mică (25 de știuci) decât echipa de prădători Grin­deanu-Dragnea.

Am rămas mut când am auzit-o pe Gabi Firea spunând că va începe amenajarea pistelor pentru bicicliști în a doua jumătate a anului 2018. O decizie pur politicianistă. Bicicliștii sunt, majoritar, tipii ăia angajați la multinaționale care și-au pierdut nopțile de ianuarie și februarie pentru a protesta împotriva partidului din care dânsa face parte. Și atunci, ochi pentru ochi… nu contează că amenajarea pistelor de biciclete repre­zintă cea mai puțin costisitoare investiție pentru descongestionarea traficului, înaintea construirii unor poduri, pasaje, parcări.

Cercetătorii au strâns semnături și au ieșit în marș, sâmbăta trecută, la Cluj și în București, pentru a transmite un mesaj disperat: fără bani, Știința în România ris­că să ne întoarcă spre epoca de piatră. La două zile distanță, ministrul Cercetării, Ștefan Valeca, destituie zeci de cercetători aleși, în 2016, pentru un mandat de patru ani. Erau chemați să ve­gheze la corecta finanțare a cercetării și să semnaleze eventualele abateri de la normele academice. În schimb, Valeca a numit în funcții de conducere doi cumetri de-ai săi de la monstruoasa Aca­demie a Oamenilor de Știință. Când scoți din joben o lege a salarizării pe care nu o prezinți nimănui – sindicate, patronate, societate civilă –, arăți că desconsideri populația și partenerii de dialog. Că te poziționezi deasupra oamenilor, transmițându-le să stea liniștiți în banca lor, deoarece tu – guvern, PSD – știi ce e mai bine pentru popor. Un comportament pe care îl știam dinainte de 1989.

Aceeași atitudine sfidătoare și în ceea ce privește impozitul pe gospodărie. Ce se întâmplă în caz de divorț? Cum se iese, fiscal vorbind, din gospodărie atunci când dragostea moare sau când juniorul își ia zborul și pleacă să studieze în străinătate? Te poți trezi cu dosar penal dacă uiți să depui o factură? Ce faci în cazul în care consultantul fiscal devine vecinul tău pe care nu îl suporți? Sunt întrebările „basic“ ale oamenilor. Un reprezentant de seamă al PSD, Șerban Nicolae, le-ar putea răspunde: „Fie sunteți foarte proști, fie sunteți ticăloși“, așa cum a făcut-o în cazul celor care i-au criticat amendamentele depuse la legea grațierii.

Un dispreț uriaș se abate peste România: Gabriela Firea o angajează la primă­rie pe fata colegului său de partid Adrian Țuțuianu, guvernatorul Isărescu o angajează pe fiica fostului ministru Florin Iordache, cel care devine vicepreședintele Camerei Deputaților. O recompensă pentru autorul Ordonanței 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă. Urmăritul penal Mădălin Voicu devine secretar de stat la Cultură. Liviu Pop devine secretar de stat la Ministerul Educației, după ce a decapitat cea mai importantă instituție care analizează plagiatele.

Sunt membri în Guvernul Grindeanu care nu ar fi buni să conducă nici măcar o comună. Lipsa oricărui criteriu este constanta activității PSD și a Guvernului, indife­rent dacă fac numiri în posturi guvernamentale sau administrative, ori dacă alocă bani de investiții, ori decid măriri de salarii în sectorul bugetar. 

Cele mai citite
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă