14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialRusia zbirului absolut şi inadecvarea Uniunii Europene

Rusia zbirului absolut şi inadecvarea Uniunii Europene

Boris Nemțov e ultima victimă într-un șir de asasinate care au eliminat, de fiecare dată, critici și niciodată sprijinitori ai regimului Putin.

Nu e nimic de cercetat în asasinarea lui Boris Nemțov. Știm ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla de acum înainte. Asasi­narea lui Nemțov e o banalitate cruntă. Și­rul potrivnicilor uciși în Rusia lui Valdimir Putin e atât de lung, încât în urma lui a ră­mas un tipar. Acest tipar spune că tot ce putem afla e chiar existența acestui ti­par. Atât și nimic mai mult.

Vom fi informați, mai întâi, că asasinarea lui Nemțov nu a fost o crimă politică. Într-adevăr, la câteva ore după ce Nemțov a fost împușcat în preajma Krem­linului, Dmitri Peskov, purtătorul de cu­vânt al președinției, știa că asasinatul a fost „o provocare“.

Vom mai fi informați că Nemțov a fost ucis de: a) serviciile secrete ucrainene, por­nite pe compromiterea președintelui Pu­tin, b) apropiați ai lui Nemțov, în cău­tarea unui martir care să relanseze opo­ziția sau c) mafioți legați prin afaceri mur­dare de Nemțov.

Va urma arestarea unor indivizi, de obicei doi până la patru, de obicei ceceni sau marginali cu cazier vioi. La sfârșit, acu­zații: a) vor fi găsiți nevinovați și eliberați sau b) își vor recunoaște exemplar vi­no­văția, fără să explice cine și de ce i-a plă­tit să omoare. Și cu asta, gata. Justiția și-a făcut datoria. Urmează timpul și uitarea. Oricine va încerca să redeschidă subiectul va fi trimis la deciziile justiției. (Nota re­dac­ţiei: Acest text a fost scris vineri, 6 mar­tie. Sâmbătă, ipotezele lui Traian Un­gu­reanu au fost confirmate: justiţia rusă a decis arestarea a cinci suspecţi (un al şaselea s-a sinucis) în cazul asasinatului lui Boris Nemţov. Unul dintre ei, de ori­gi­ne cecenă, şi-a recunoscut deja im­pli­ca­rea în asasinat.)

Citește continuarea comentariului în Revista 22.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă