4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScurt manual de postăceală pentru începători

Scurt manual de postăceală pentru începători

Dragă Burtă Verde,

Decît să stai să te uiți toată ziua pe Internet fără nici un folos, că nu ești jihadist să înveți cum să pui bombe și nu ești dispus să înveți mare lucru în general, fiind printre cei care au reușit să păstreze din școala generală doar acel simpatic sentiment de superioritate atunci când stăteai cu gașca pe gard și scuipai în capul tuturor ălora nou veniți, e momentul să îți canalizezi mai lucrativ aceste înclinații naturale și să te apuci de postăceală.

Nu e nevoie să faci ceva contra convingerilor tale. Sigur ai și tu simpatii și antipatii politice, ca toată lumea. Sigur te zgîrii pe ochi cînd vezi ce departe au ajuns unii în viață și ai vrea să te apuci de picioarele lor, de înălțat n-o să te înalți, dar sânt șanse să-i tragi pe ei la fund. Sigur sînt alții cărora nimeni nu le găsește nici un defect, ba chiar se găsesc unii să-i admire, cu ochii tă pătrunzători sigur dai de breșa care trebuie și chiar dacă nu au o tinichea legată de coadă le poți cert strecura una și după aceea să fii primul care să o arăți. Nu mai sta! Dă un anunț anonim, așa: Postac de vocație, orientare dreapta pură sau marxism, numai variante postmoderne (după caz), comentez, înjur, revin, semnalez, scuip unde trebuie (dar numai conform conștiinței mele), motivez, ambalez, camuflez, resurse nelimitate de timp. Trimite-ti termeni de referinta la adresa indicata de email (am glumit). Ortografie impecabila, dar variabila la cerere. Cu alte cuvinte, poți fi plătit să faci exact ce îți place. Următoarele sfaturi pentru începători sînt grupate de competențe și background.

Să o luăm de la talpa profesiunii. Pălmașul. Pentru 2-300 de euro pe lună, iată ce trebuie să faci. Îți faci cont pe Hotnews sau .ziare.com și te apuci să razi pe toți ăia care critică pe tovarășa Udrea sau pe tovarășul Băsescu. Dacă totdeauna i-au criticat, înjură-i de Varan și lovitura de stat. Dacă mai demult au fost cu noi, dă-le că-s schimbători și mercenari și nehotărîți. Dacă nu iau nici un ban, dă-le cu orgoliul, că îl au prea mare, de aia se cred deasupra vînzării-cumpărării, această formă de redistribuire a caracterului care ne ține cît de cît egali. Cînd nu știi ce să faci, laudă DNA și anticorupția, că noi am făcut-o. Când îi ia DNA pe ai noștri, dă în servicii, că de acolo n-o să protesteze nimeni, nu mai pot ăia, plus că știu că noi sîntem. Nu uita să amintești de Putin, de parteneriatul strategic și compară-l pe autor cu Ceaușescu sau cu nevasta lui, după gen.

Nu o să primești instrucțiuni zilnic. Vezi însă că vor posta directive de orientare șefii de rețea, alde Tismăneanu sau Aligică pe Facebook sau siteurile lor de casă, ia de acolo și multiplică pe unde poți. Cînd scriu ei, fii primul care comentează admirativ, rade orice critică, mai ales pe Contributors, nu ai grijă, moderatorul nu te va bara că e de-al nostru. Găsești toate cuvintele cheie la ei și mai mult. Nu te sfii să le repeți, dimpotrivă, repetă-le pînă nu mai rămâne nimeni care nu le-a auzit. Dă exemplu, a zis AMP că Ponta s-a exprimat impecabil în engleză la Parlamentul European acum trei ani? Folosește epitetul impecabil pentru Ponta în orice situație, dă bine, contrast grotesc. Comentează ca și cum ar fi zis despre el că are un caracter impecabil, un partid impecabil, un guvern impecabil și ar fi el însuși un prim ministru impecabil. Dă-i așa cu consecvență și nimeni s-o să-.i mai aducă aminte că atunci era în opoziție, nu la guvernare. Păstrează dovezile pentru pontare. Ignoră ce e în rest pe siteurile respective, că fazanii trebuie și ei să scrie undeva și cred că spațiul e al lor să se exprime în el, gîndește-te la ei ca la copiii fraieri care fac pe copacii la marginea drumului cât copii șmecheri fac pe motocicliștii care vitezesc pe drum.

Sau poate ești voluntar? Ei, atunci poți avea alte avantaje, alte surse, poate din plicul de la ambasadă pe care îl ține fie șoferul, fie ambasadorul (depinde cine are grad mai mare în SIE) te alegi cu niște cheltuieli de protocol să mai scoți în oraș niscaiva oficiali, poate mai vorbim de o traducere, de o editură, de un contact unde te putem ajuta în carieră. Tu fii pe fază, repede email sau telefon să stîrnești opinia publică, să scoți pe altul să remarce primul, să se îndigneze, să se antisolidarizeze, chiar când nu e eveniment nu sta, trimite emailuri să stîrnești pe unii contra țintelor, arată-le de ce existența ălora o umbrește pe a lor, pregătește terenul. Tu fii cel care indică pe alții, pe ăia stărnți de tine, nu fii primul care demască, citează totdeauna pe ăia pe care i-ai pus, bagă-i la înaintare, dacă o faci consecvent până la urmă o să faci trafic pe În linie dreaptă sau ce mai creezi pe acolo.

Sau poate ești specialist? Atunci te semnezi. Sînt atîtea ocazii în care te poți afirma. Par egzemplu, scrie pe Politeia ce bou e Carl Bild ăsta. Că nu îl bagă de seamă pe șeful nostru. Sau ce ridicolă e anticorupția asta, că iarăși au luat pe nu se știe cine în loc să îl ia pe administratorul tău de bloc. Sau că în orice țară care se respectă președintele numește prim ministru pe cine vrea, nu pe cine a rezultat din alegeri. Semnează-te cu titulatura pe care ți-am dat-o, de exemplu președinte comisie prezidențială pentru reforma constituției așa cum vrea președintele. Nu-ți fă griji că vei fi demascat, nu stă nimeni să citească teza aia a ta să vadă că nu întrunește condițiile de caracter științific nici măcar pentru titlul de doctor în literatură științifico-fantastică. Sau poate ești autor de literatură fantastică pe bune? Ok, ia de la Cristoiu anii de jurnal ai Elenei la care încă nu s-a găsit autor, în afară de ce trebuie subliniat, care iei de la el în rest liber la creație la capitolul fete în floare (elena U, ana T, alina B) și marginalii.

Sau poate ești facilitator? Director de canal, editor pe tură, producător, moderator? OK, ia de aici reclame cu România Explore the Carpathian garden, sau grădina ta proprie, din păcate avem doar în engleză, dar tu dă-le pe post în română, ai aici milioanele din bani Regio pentru vîndut România la români. Cheamă pe specialiștii noștri, dar nu cu alți invitați care știu ceva despre specialitatea lor, elimină toți comentatorii care sunt pălmașii altora sau unii care se află în treabă (ce idioți), fă autoritate din ai noștri și persoane controversate din ăilalți, dă la fund subiectele la care ieșim noi prost, dacă nu poți face praf o țintă, îngroap-o în tăcere, ca și cum nu ar exista, sari pe orice kompromat și fă-l un kompromat la adversar. Garantat nu te calcă fiscul, nici inspecția muncii. Dar cîtă vreme ești eficient, cît distrugi spontan și din fașă, la faza discuție pe forum, orice lider alternativ, orice idee alternativă, orice idee spontană, orice demers de asociere care nu e al nostru.

Cine crede că Elena Udrea a cumpărat presa și telectualii cu zece mii de euro pe lună se înșeală. Ca să aflăm bugetul real trebuie socotit și cît a distribuit reclamă la televiziuni sau gazete sau chiar siteuri Internet fără audiență, cîte fonduri ale Ministerului Dezvoltării altele decît de reclamă au mers la clienții care reciprocau prin kompromat sau publicitate pozitivă, cîți bani de la buget s-au pierdut prin tratamentul preferențial al organelor de control ale statului, cîte resurse de la servicii care erau pentru securitate s-au dus de fapt pe promovat sau compromis oameni care nu aveau de fapt nici o legătură cu siguranța națională, și așa mai departe. Și toată abureala asta pe bani publici a unei tabere într-un cor de autojustificare că fără coruperea asta completă și de fond a opiniei noastre publice în totalitatea ei nu putem salva zona aceea parțială coruptă de Antena 3. Să ne spună acuma preopinenții cum mai rezolvăm acuma, când comanditara s-a dus, dar s-a creat o industrie flămîndă și dependentă care stă cu limba întinsă așteptînd un nou patron. Și unde există ofertă…

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă