8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăTechControversă: „Stă Consiliul Județean Constanța în 300 de milioane de lei?“

Controversă: „Stă Consiliul Județean Constanța în 300 de milioane de lei?“

Consiliul Judeţean Constanţa a fost verificat, în luna mai a acestui an, de inspectorii Curții de Conturi. Raportul a fost făcut public la începutul acestei luni, în cadrul ședinței Consiliului Judeţean Constanţa. Reprezentanții Curții de Conturi au avut 20 de observații de făcut și au dat un termen pentru remedierea deficiențelor: 29 februarie 2016.

Cristinel Dragomir, omul care conduce Consiliul Județean Constanța, spune că suma descoperită în plus în urma controalelor putea fi “acoperită“ din alte lucrări.

Bursele, acordate fără respectarea legii

Unul dintre punctele sesizate de Curtea de Conturi se referă la „efectuarea unor plăţi pentru acordarea unor burse lunare elevilor clasaţi pe locurile I, II şi III din clasele V-VIII din unităţile şcolare din mediul rural, precum şi celor care au fost admişi la liceu, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind regimul operaţiunilor de casă“.

Auditorii instituției au stabilit că, prin Hotărârea CJ Constanţa nr. 291/17.12.2007, „au fost efectuate plăţi cu această destinaţie în anul 2014, în sumă totală de 3.120.800 lei. Din verificarea efectuată cu privire la reflectarea în evidenţa contabilă a acestor drepturi – respectarea principiului contabilităţii de angajamente -, a rezultat că, deşi aceste drepturi trebuiau plătite în anii 2012-2013, ele au fost înregistrate şi plătite în anul 2014, în vreme ce unele drepturi care ar fi trebuit plătite în anul 2014 au fost înregistrate şi plătite în anul 2015, iar unele drepturi care ar fi trebuit plătite în anul 2014 nu au fost înregistrate şi nici plătite până la această dată“.

„În ceea ce priveşte plata efectivă către elevi a sumelor, s-a constatat că a fost stabilit un număr de 4-5 persoane din instituţie, care s-au deplasat, cu statele de plată şi sumele aferente, în judeţ, la unităţile şcolare. Acolo unde copiii nu au fost prezenţi în şcoală, statele de plată au fost semnate indescifrabil de către o persoană din cadrul unităţii şcolare, fără că ulterior să fie comunicată CJC situaţia privind datele de identificare şi semnăturile de primire ale beneficiarilor“, se mai arată în Decizia nr. 38/2015.

Curtea de Conturi Constanţa  recomandă CJC mai multe măsuri legale, printre care stabilirea eventualelor prejudicii şi a persoanelor răspunzătoare pentru sumele identificate ca fiind neîncasate de către beneficiarii de drept.

Ce spune Cristinel Dragomir

În iunie, un jurnalist olandez a venit în România pentru a se documenta despre lupta anti-corupție de la noi, care fascinează Europa. Cu această ocazie, acesta l-a vizitat, împreună cu un reporter al României libere, și pe vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, care conduce acum instituția, în lipsa lui Nicușor Constantinescu, suspendat pentru dosare penale. Dragomir și-a arătat atunci nemulțumirea față de faptul că inspectorii Curții îi reproșau unele nereguli cu bursele pe care CJ le acordă elevilor din mediul rural.

“Și ultima, care a întrecut orice măsură, cu bursele pe care le dăm noi în mediul rural. Noi dăm burse, întotdeauna noi dăm de la semestru la semestru. Sunt unii copii, ăia din clasa a VIII-a, la care noi ne ducem în septembrie să le dăm pentru ce-a fost… că ăștia închid, noi luăm situația după ce închide Inspectoratul Școlar la sfârșitul anului. Dar noi vara nu ne ducem să-i mai căutăm pe ăștia pe acasă. Noi de obicei ne ducem la școală, când începe școala, facem careu, bursierii îi scoatem în față să-i dăm de exemplu, iar pentru ăia care au fost clasa a VIII-a, dar nu mai sunt la școală, semnează directorul școlii, că i-am lăsat lui plicurile cu bani, urmând ca directorii școlilor (să distribuie banii bursierilor – n.m.), că ei… dar semnează directorul că le-a dat. Că noi ne-am dus acolo, dar pe ăia nu-i mai avem, că ăia sunt plecați pe la liceu, pe la… Și tu vii (Curtea de Conturi – n.m) și îmi impuți suma de bani? Că de ce le-am dat-o la directori, că, vezi Doamne, nu le-am dat-o la ăia direct în mână. Dar eu puteam să le spun că le-am dat-o la ăia în mână. Înțelegi, adică mizerii“.  Reprezentanții Curții de Conturi au avut 20 de observații de făcut și au dat un termen pentru remedierea deficiențelor: 29 februarie 2016.   

“Ce înseamnă 300 de milioane?“

După ce și-a pledat cauza, Cristian Dragomir a făcut o declarație uimitoare prin sinceritatea ei, care arată modul cum gândesc, de fapt, cei care conduc instituțiile publice, arată ușurința cu care se poate fura bugetul de stat.  „Asta e problema? Că am zis eu: «Câți sunt (bursieri – n.m.), domn’le, în plus?» Păi, sunt vreo 200 nu știu cât. «Ce înseamnă, dom’le? Înseamnă 300 de milioane (lei vechi – n..m) ». Chiar așa a ajuns Consiliul ăsta Județean, stă în 300 de milioane? Înțelegi? Păi, de 300 de milioane trag un metru de pământ mai puțin la un drum și ies 50 de sute de milioane. Sau am pus un strat mai mic  cu nu știu cât…“.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă