14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTopul prostiilor politice care ne vor costa scump

Topul prostiilor politice care ne vor costa scump

Voi ați înțeles de ce măsura reducerii CAS, o măsură de dreapta, demult susținută de mediul de afaceri și de partidele de dreapta, e atacată feroce de presa și unii lideri de dreapta, cu Traian Băsescu în frunte, în aceste zile? Dacă studiul pe CAS făcut de guvern există și e secret sau nu există și deci nu e secret (dar asta e secret)? Sau de ce educația, unde PSD mai avea puțin și-și dădea foc cînd dl. Funeriu își trecea legea prin asumarea răspunderii, strigînd din toți plămînii că nu e democratic, a ajuns să fie reglementată prin ordonanță de urgență? Și cum se face că deși acest procedeu scurcircuitează consultările, atîtea sindicate au ieșit să sprijine guvernul? Sau de ce MRU și Monica Macovei, doi lideri politici foarte vocali în sprijinul unității dreptei s-au trezit în ultima clipă că vor să fie candidați? Sau de unde vin banii investiți de Cătălin Predoiu în susținerea candidaturii sale la prezidențiale, care a umplut presa electronică, și mai ales de unde vor fi achitați cînd va veni factura? Iată o sumedenie de mistere care nu pot fi deslușite rațional, e vorba de o patologie pur românească. Le iau la rînd.

Primul, urechiștii care demască urecheala nu fac decît să compromită orice discuție serioasă pe fond. Dacă reducerea CAS o făcea un partid prezidențial, condus de MRU sau Boc, care și-o doreau, tot nu ar fi avut studiu de impact, cum nu au avut reducerea salariilor (să îmi arate cineva impactul calculat asupra consumului), creșterea TVA (impactul măcar asupra colectării, dacă nu și creșterii economice), ce să mai vorbim de Legile Educației și Sănătății, de la care ne-am și certat la vremea respectivă, că din ele curgeau pe toate părțile consecințe nedorite( mari costuri) la un impact pozitiv imposibil de estimat (beneficii). Ca atare, trompetele anti-reducere CAS, măsură recomandată de toată lumea, inclusiv analiști de dreapta ca Florin Câțu (în raportul anual SAR 2013), sau Moise Guran (repetat), ce să mai spun de presa economică online, sună dizarmonic și ipocrit. Numai eu, ca editor neutru al raportului SAR 2014 am adăugat la ultima mînă că nu trebuie făcută (paisprezece top experți economici o recomandau) fără studiu de impact. Dar la mine asta e o propunere constantă, ce mă uimește e cîtă lume brusc e de partea mea. Trec peste îndoielile mele pe fond, că propaganda pontistă se înșeală că asta aduce la suprafață locuri de muncă cu carul, că mai bine ieșeam dacă reformam personalul și procedurile de la antica noastră Cameră de Muncă (singurul potențial economic în mai toate domeniile la noi e în zona administrației, nereformată, birocratică și coruptă), ce să mai vorbesc de reforma colectării impozitelor. Dar, fapt e, ați fost toți de ideea că e o chestie bună, așa, urechist, nu vă e rușine acuma să ziceți că e o urecheală? Evident că e! La fel era și cînd o propuneați voi! Că urechiști sunteți cu toții, dar unii strigați mai tare că ceilalți sunt urechiști!

Doi, guvernanți care nu pricep cum funcționează guvernul scufundă chiar propriile lor bune intenții. La cîte comunicate în limba elfă a produs și diapozitive cu economia de azi mult superioară celei a lui Băsescu, Mirel Palada sau cine mai comunică pe acolo nu a mai avut timp să se ocupe și de Ioana Petrescu, care, evident venită din academia americană, nu are nici o idee de administrația românească, și a adăugat sare pe rană spunînd că există un studiu de impact CAS, dar nu e public. Aoleo, aoleo, dacă într-adevăr există, cum ar fi cerut legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative (republicată în 2010 și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 6 aprilie 2010) ea nu poate fi decît publică, conform legii 544 a liberului acces la informație și a legii 281/2013 pentru modificarea Legii transparenţei decizionale 52/2003. Sau dacă există vreun motiv de a secretiza un studiu așa de important pentru viețile oamenilor, judecătorul are dreptul să îl evalueze, și vom crea această oportunitate, ca atare am cerut studiul, ca și numărul procesului verbal de clasificare a sa, și dacă nu le primesc o să mergem în instanță să hotarăscă judecătorul dacă așa ceva poate fi secret sau nu. Că nu vorba de contabilitate cum crede Victor Ponta, dacă într-adevăr acest cinci la sută din contribuțiile sociale are un impact estimat pe economia informală (slujbe vulnerabile, cum se numesc) îl asigur eu că se poate produce rapid un model econometric, care să arate acest efect semnificativ. Eu nu l-am văzut, și citesc mult, mi-o fi scăpat mie. Dar nu mai contează, ce contează e că începem deja să promovăm discreția pe față, adică eu îl am, dar nu ți-l arăt ție, fie trombon, fie sfidare, nu avem ce face cu astfel de atitudini.

Trei, consultarea universală și democratică devine sub guvernul PSD curată tîrguială obscură cu grupurile de interese, care de aia se cheamă de interese, că își reprezintă interesul lor, și nu pe al tuturor. Voi ați înțeles de ce ordonanța cu cele peste nouăzeci de modificări e susținută de sindicate, unii rectori (că cei mai mari s-au dezic între timp) și atîtea alte grupuri din zona educației care ar trebui să fie revoltate că procedura legislării de urgență sare peste consultări? Păi, pentru că ei au fost consultați, unele din multele articole sînt direct scrise de aceste grupuri de interese și pentru folosul lor, nu că între ele nu sînt și lucruri poate oportune (din nou, legea Funeriu avea și multe lucruri proaste, care creau forme fără fond ca doctoratul cu frecvență), dar ele au fost reglate în consultări cu ușile închise. Uite, poate că soluția cu doctoratul nu e să impunem forma cu frecvență cînd nu ai ce frecventa, nu există cursuri pe bune, ci pur și simplu să tăiem drastic locurile la doctorat și să nu mai poată îndruma lucrări cine nu are măcar o lucrare ISI pe bune? Sau alte variante? Păi, e periculos dacă de acum înainte în loc de consultarea aia cu ușile deschise la care poate veni oricine de pe stradă și dezbaterea în Parlament la care putem toți asista avem diverse aranjamente private între Guvern și grupuri de interese (afaceriștii, cînd vine vorba de CAS, că ei și-au calculat impactul bugetar la bugetul propriu, la cel al țării e mai problematic), sindicate, cînd vine vorba de educație, că guvernul lui Victor Ponta e cu toată lumea, nu doar cu unii. Dar, ca să zic așa, pe rînd și pe blat, nu deschis și în văzul lumii. Parlamentul în orice caz e redundant la stilul ăsta de guvernare, el se mai adună doar pentru comemorări și să ceară demisia lui Băsescu.

Patru, busculada de candidaturi la PDL e jenantă pe ultima sută de metri și periclitează șansele singurului candidat agreat de ambele partide și cu șanse la electorat, Klaus Iohannis. S-a făcut, va să zică, o înțelegere, că cine dă președintele, acela cu potențial electoral mai mare dă celorlalți poziția de prim ministru iar electoratul îl împăcăm cu fuziunea, care arată ce hotărîți suntem să terminăm cu egoismul și facționalismul din trecut și să o luăm de la zero uniți și coerenți. Brava, dar abia se parafase bine această înțelegere rațională că dl Antonescu și uită că el a fost cu ideea, și că deci nu mai e actor, ci succesorul meu în categoria oameni cu idei pe care nu le pun ei în practică, și începe să îi facă opoziție dlui Iohannis. Dl. Predoiu îngrașă și el porcul aruncînd cu banii pe campanie chiar în timp ce se fac sondajele (ar fi interzis în campania reală), sper că nu cu banii luați din deparcelarea dubioasă din Modrogan 1, atacată de ProDomo săptămîna asta, vedeți pe romaniacurata.ro. MRU intră și el în vrie, produce un contract de integritate, să plîngi cînd știi că Forța Civică a votat contra integrității în comisia de integritate a ARD, și nu o dată, ci regulat, și vrea în sondajele PDL, partid care nu l-a vrut în fruntea sa. La fel, Monica Macovei, ai cărei susținători, dacă aveau mai multă integritate și curaj strîngeau pentru ea semnături să candideze independent la europarlamentare, vrea să convingă PDL, partidul ăla în care ea a strîns 80 de voturi după ce le-a ținut discursul în care le-a zis că ei nu sunt buni, să pună pe alții, și PNL, partid demascat repetat de ea ca fiind de hoți, să o aleagă pe ea candidat unic și să îi facă și campanie că îl poate bate pe Ponta (cu acuza că ne duce la ruși, probabil un test de prostie a electoratului). Eu am zis demult, toți trebuiau puși în sondaje, dar nu pînă la ultima sută de metri, acuma impresia produsă e jalnică, vede toată lumea că e doar o tentativă de a strica proiectul de unificare, fără a avea altul în loc. Mai văd și pe dl Cataramă, reactivat de servicii la fiecare alegeri, atacînd pe Iohannis, pe dl. Cristoiu la fel, și îmi e destul, că de douăzeci de ani acești indicatori nu greșesc, dacă sînt ei puși să atace pe unul, acela e pericolul real. Asta spun și sondajele, încolonarea în spatele lui Iohannis și terminați cu prostiile, vanitățile și mai ales dorința dacă tu nu poți, măcar să strici la alții! În timp ce țineți discursuri că îl atacați pe Ponta, îl ajutați enorm, degeaba face și el prostii, că voi faceți prostii mai mari.

Toate astea sunt românisme. Atitudini tipice, care arată de ce am evoluat așa de puțin în ultimii douăzeci de ani. Antonescu a avut o idee bună- Iohannis, dar nu l-a ținut mult. Macovei a numit oameni dinfara cercului de interese, care au dat rezultate, dar ca politician a fost un eșec, nu i-a ieșit nici o reformă a PDL, și e eșecul suprem în loc să faci un partid al tău cu oameni în care crezi și care cred în tine să ceri la două partide în care nu crezi să te susțină pe tine, doar ca să le strici jucăria. Iar MRU a luat doi la sută, unde sunt argumentele că îl poate îngropa electoral pe Ponta? Ponta a numit pe cineva cu diplomă de la Harvard, dar parcă a cumpărat diploma, nu substanța, ca în frumosul sistem autohton de educație păstorit de dna Andronescu. Funeriu o fi dat o lege naivă și stîngace, dar unele din obiectivele lui erau juste, acuma aruncăm și copilul odată cu apa? Și peste toate, ce spoială sînt pentru noi transparența, competența, buna credință și solidaritatea elementară! Toată discuția publică e falsificată, actorii recită azi replicile de ieri ale adversarilor lor fără să clipească, și în timp ce îmi pierd vacanța făcînd vizite pe la Avocatul Poporului sau dînd pentru a suta oară în judecată guvernul mă tentează al dracului să împachetez și să nu mai aud de toți cei de mai sus.

Puteți comenta textele Alinei Mungiu-Pippidi pe romaniacurata.ro.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă