4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialVa avea Ponta curaj să-l excludă pe Geoană din PSD?

Va avea Ponta curaj să-l excludă pe Geoană din PSD?

Se apropie preziden­țialele și scena politică devine din ce în ce mai agitată. Pe dreapta se fac fuziuni, alianțe și se lansează candidaturi la prezidențiale. Forța Civică, partidul cumpărat de Mihai Răzvan Ungureanu în septembrie 2012, fuzionează cu PDL. La rândul lor, democrat-liberalii fuzionează cu PNL. În 2017. Până atunci, au făcut o alianță. Alianța Creștin-Liberală. Deși PDL nu a avut prea mare noroc cu alianțele. Mai întâi Dreptate și Adevăr. Apoi ARD – Alianța România Dreaptă. Toate aceste formule de alianțe încercate de PDL au eșuat. De data aceasta poate au ceva mai mult noroc. Partide multe, candidați la fel de mulți.

Pe eșichierul de stânga lucrurile păreau a fi ceva mai clare și mai așezate. Fără convulsii și fără furtuni foarte mari. Duelul Victor Ponta-Mircea Geoană este unul destul de vechi. Chiar dacă în ultimul timp s-a desfășurat mai degrabă în subteranele partidului, și nu la vedere, așa cum este cazul duelului Crin Antonescu-Klaus Johannis. Iar dorința fostului președinte al PSD de a candida din nou la prezidențiale este una la fel de veche și de bine cunoscută. Tocmai de aceea, Victor Ponta și-a luat din timp foarte multe măsuri de siguranță și a încercat să anihileze orice tentativă a lui Mircea Geoană de a reveni în jocul politic. Lista scurtă a prezidențiabililor PSD, care îi conținea doar pe Victor Ponta și Sorin Opres­cu, preferința pentru un tandem cu un premier de centru-dreapta, toate acestea au fost semnale clare pentru Geoană că nu este dorit nici în postura de prezidențiabil și nici la conducerea partidului. Sau a Guvernului. „Ei, uite asta am discutat cu colegii mei şi am spus că cel care până pe 16 noiembrie, în loc să se ocupe de campania prezidenţială, se ocupă de cine îmi ia mie locul va pleca din partid a doua zi când aflăm acest lucru“, a declarat Victor Ponta la finalul ședinței ținute în „buncărul“ de la Orăștie. O altă măsură de siguranță și un avertisment foarte dur lansat de președintele PSD la adresa adversarilor din partid.

Linia roșie trasată de premier la Orăștie a fost încălcată acum două zile chiar de Mircea Geoană. Un sondaj de opinie, realizat la comanda Fundației România Noastră, fundație înființată de fostul președinte PSD, îl plasează pe acesta ca mare favorit nu numai în cursa pentru prezidențiale, cât și în pole-position pentru postul de premier și pentru șefia PSD. Mai mult, datele acestui sondaj au fost date publicității într-un moment în care Victor Ponta traversează o criză acută de leadership. Înregistrările de la Cotroceni au consecințe devastatoare nu numai în rândul publicului larg, dar și în interiorul PSD. Victor Ponta are nevoie urgent să demonstreze că este masculul alfa al politicii. Sau cel puțin că este masculul alfa la el în haită. Pierderea controlului asupra haitei pesediste, chiar înainte de alegerile prezidențiale, nu este de bun augur pentru premier. Dacă haita îl simte slab, îl sfâșie. Sau îl părăsește.

Mircea Geoană a simțit foarte bine momentul și a atacat. Conform sondajului realizat la începutul lunii iulie, 65% din votanții PSD îl preferă pentru funcția de premier, în detrimentul lui Liviu Dragnea (19%) și al lui Dan Șova (7%), unul din posibilii delfini ai lui Victor Ponta. Mai mult, conform aceluiași sondaj, românii preferă în funcția de președinte o persoană care să fie independentă politic și cu experiență atât în politica internă, cât și în politica externă. Adică, un profil cu totul opus profilului întruchipat de Victor Ponta. „Eu nu-mi doresc să candidez, nu intru să intru în această competiţie pentru că pentru funcţia de preşedinte cred că vine şi o vârstă, e necesară şi o anumită vârstă, experienţă de viaţă“, declara Victor Ponta în iunie 2011, tot la finalul unei dispute cu Mircea Geoană.

Publicarea sondajului este o sfidare gravă la adresa lui Victor Ponta, care îi fragilizează și mai mult autoritatea în partid. Mircea Geoană transmite clar că, dacă nu va fi desemnat prezidențiabil, își dorește revenirea la șefia partidului. În caz contrar, ar putea să-și asume chiar o candidatură independentă. Victor Ponta are în brațe o bombă pe care trebuie să o manevreze cu multă abilitate. Dacă nu-l exclude pe Mircea Geoană din partid, premierul dă dovadă de slăbiciune, deoarece nu are curajul să aplice o decizie a partidului comunicată public chiar de el (decizia de la Orăștie). În condițiile în care nu-și va asuma rolul de prezidențiabil, Mircea Geoană devine un candidat serios al partidului. Însă, dacă premierul rămâne consecvent deciziei de la Orăștie și îl exclude pe Geoană din partid, pe de o parte creează o criză politică, iar pe de altă parte se poate trezi cu un contracandidat pe care mulți grei ai partidului, între care și Liviu Dragnea, îl vor sprijini în campanie. Nu din dragoste pentru Mircea Geoană, ci din ură față de Victor Ponta.

Își va asuma Victor Ponta decizia de a-l exclude pe Mircea Geoană din PSD? Curajul și asumarea responsabilității nu sunt punctele foarte ale premierului. Orice decizie ar lua Victor Ponta, efectele nu-i sunt favorabile în niciuna din situații. Premierul poate să adâncească criza de leadership pe care o traversează sau poate să-și vulnerabilizeze partidul în perspectiva prezidențialelor. Și, iată cum, după ce a înlocuit vizitele la SPA-ul lui Vântu cu vizitele la Washington, încet, încet, Mircea Geoană se transformă dintr-un „prostănac“ al politicii într-un abil jucător.   

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă