16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialVama Veche, așa cum o știați, nu mai există | CEA MAI...

Vama Veche, așa cum o știați, nu mai există | CEA MAI CITITĂ OPINIE A SĂPTĂMÂNII

Vama Veche nu mai există, cel puțin nu în forma în care o știați până acum. Stațiunea care a rezistat ani de zile asalturilor prostului gust, birocrației, maneliștilor cu mașini de lux, pițipoancelor în haine de firmă este obligată de politicieni să se metamorfozeze.

Atmosfera care respira libertate și boem va dispărea din această vară. Au pus umărul la acest lucru consilierii locali și noul primar PSD al localității, care au elaborat un regulament de funcționare, pe care „România liberă“ l-a prezentat în exclusivitate de la începutul lunii.

Noul regulament vorbește despre „reguli“, „centra­lizare“, „condiții“, „obligații“, „unitar“, „autorități“, „limi­te“, din nou „reguli“. Oamenilor care fac aici comerț li se spune clar cum trebuie să arate o terasă, cum trebuie să fie construită, ce culoare trebuie să aibă, li se impune chiar și un program de funcționare (în cazul unităților alimentare) în funcție de strada pe care se află magazinul – o idee izvorâtă, cel mai probabil, din alte necesități decât acelea de a le asigura turiștilor condiții decente.

Într-un limbaj care seamănă cu cel folosit în plenarele CC al PCR, re­gulamentul notează că „saloanele cu orchestră“ din Vama Veche sunt obligate să nu depășească un anumit număr de decibeli, „la limita zonei funcționale“. Îmi aduc aminte de concertele ținute până spre dimineață în cluburile de aici, verile trecute. Nu deranjau pe nimeni, pentru că în micuța stațiune, de numai 500 de metri lungime, localnicii nu au case pe plajă sau în zona centrală, acolo unde Vama Veche nu doarme aproape niciodată. Într-unul din aceste concerte, cei de la „Taxi“ s-au oprit după miezul nopții – terminaseră spectacolul, așa cum fusese gândit, orchestra (ca să folosesc limbajul din regulament) se odihnea.

S-au așezat însă din nou pe scenă și au cântat până spre dimineață, împreună cu fanii, căci Vama Veche te îndemna să faci aceste lucruri, pentru bucuria de a fi împreună cu ai tăi într-un loc în care aveai libertatea de a face ce vrei, când vrei, fără a-i deranja pe ceilalți. Geamurile erau deschise, iar cei care nu avuseseră timp sau bani să cumpere bilete se bucurau de concert aproape la fel de bine ca aceia dinăuntru. Potrivit noilor reguli, „orchestrele“ (sunt curios cine a trecut acest termen în documentele oficiale) își vor scoate mai întâi aparatul de măsurat decibelii și se vor uita atent spre acesta pentru ca, în timpul unui solo de chitară, să nu depășească limita de 65 decibeli, fapt care ar produce, nu-i așa?, mari prejudicii turistului venit în Vama Veche.

Sunt un adept al regulilor și reglementărilor, dar regulamentul votat acum va distruge conceptul care a făcut din Vamă ceea ce este. E conceput pentru ca Primăria Limanu, de care aparține localitatea, să beneficieze mai mult de pe urma activităților econo­mice, spune primarul, care a deținut un hotel și un restaurant în zonă (legea nu îi mai permite acum să le administreze). Nu, nu cred că turiștii care veneau aici erau deranjați de faptul că terasele aveau scaune albe, de exemplu, și nu în culorile obligatorii acum: albastru ultramarin, albastru aquamarin, crem deschis, tonuri de brun de la deschis la închis.

Regulile acestea au fost făcute însă fără să se consulte cele două entități care ar fi avut ceva de spus: investitorii din localitate și turiștii. Mulți dintre cei aflați în prima categorie spun că nu li s-a cerut nicio părere. Mai mult, spun că ar exista o asociație a investitorilor, condusă de o persoană pe care ei nu o cunosc. Des­pre turiști nu mai vorbim. Vor avea o surpriză la vară: vor descoperi un loc ce tinde să devină Mamaia, un loc al regulilor, centralizărilor, al autorității și limitelor.

Știați că Vama Veche nu este stațiune? Nu figurează pe lista stațiunilor întocmită de Guvernul României. Este numai un sat de la marginea României, ce aparține de comuna Limanu și care avea, la ultimul recensământ, puțin peste 6.000 de locuitori. Acum, primăria pare că vrea cu orice preț să schimbe lucrurile, să facă din acest sat o stațiune așa cum sunt celelalte de pe litoral, să stoarcă mai mulți bani de la turiști pentru administrația pu­blică, într-o localitate care trăiește, practic, din turism. Un pariu riscant, pentru că, dacă va eșua, toată lumea va avea de pierdut, inclusiv unii dintre cei care au promovat noul regulament.

P.S.: Unul dintre simbolurile din Vamă, Pura Vida, a fost demolat, deși proprietarul susține că avea un contract de închiriere valabil. „Noii chiriași sunt consilieri PSD, coincidență. După ce ne-au dărâmat toată construcția în care pusesem mii de ore de muncă, au avut tupeul să folosească materialele noastre pentru a-și clădi un nou bar. Pe unele materiale încă sunt semne cu Pura Vida“, afirmă el.  

 

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă