15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial6 lucruri importante despre procesul lui Voiculescu

6 lucruri importante despre procesul lui Voiculescu

Finalul procesului penal al lui Dan Voiculescu a stârnit pasiuni extreme în aceste zile şi a dat naştere unor luări de poziţii din cele mai radicale. În timp ce susţinătorii mogului media vorbesc direct despre o execuţie politică grăbită, adversarii jubilează de parcă prin condamnarea lui Dan Voiculescu (dacă aceasta se va întâmpla) s-ar încheia toate problemele României. Dincolo de zgomotul produs de unii sau alţii pe televiziuni sau pe reţelele de socializare, rămân câteva lucruri importante de reţinut în urma procesului ICA- Voiculescu. Iată şase dintre acestea.

 

1. Privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare a fost o furăciune obişnuită în România. Probabil, sute de oameni cu influenţă politică au cumpărat de la stat bunuri mult subevaluate pe care şi-au clădit imperii economice sau le-au vândut mai departe cu preţuri de zeci de ori mai mari. Dan Voiculescu este unul dintre cei care au fost prinşi iar, orice ar zice susţinătorii lui, atunci când cumperi cu 100.000 de euro nişte terenuri de la stat pe care le pui, câţiva ani mai târziu, gaj la bancă pentru un împrumut de 47 milioane de euro, asta nu poate fi o afacere corectă. Procurorii spun chiar că, la data cumpărării, terenurile valorau peste 7 milioane de euro. Din acest punct de vedere, mărturia de luni a fostului director al GRIVCO, Sorin Pantiş, lămureşte în bună măsură speţa şi îl îngroapă mai mult pe Voiculescu.

2. Încheierea procesului lui Voiculescu arată că nu poţi fugi la nesfârşit de justiţie. Să ne reamintim că dosarul ICA a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 2008. Pentru a scăpa de justiţie, omul de afaceri şi-a dat demisia de două ori din Senat, pentru a transfera dosarul de Înalta Curte la Tribunal. Şi invers. Au fost atât de multe tergiversări în acest proces încât este aberant să reproşezi acum completului de judecători condus de Camelia Bogdan că se grăbeşte să dea o soluţie.

3. Nu va ieşi nici un român în stradă dacă Dan Voiculescu va intra în închisoare, aşa cum speră unii dintre oamenii fideli fondatorului Intact. Nici măcar telespectorii ce fac parte din publicul captiv al Antenei 3. Sondajele arată, destul de clar, ce părere au românii despre politicieni, în general, iar dacă unul este prins la furat atunci reacţia acestora oscilează între nepăsare şi bucurie. Nici într-un caz simpatie.

4. O dată cu căderea lui Voiculescu se încheie practic epoca vechilor moguli de presă, printre care s-au numărat Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vântu sau Adrian Sârbu. O nouă generaţie, cu Sebastian Ghiţă de la România TV în frunte, de-abia aştepta să le ia locul primilor. Avem însă dovezi suficiente că metodele noilor moguli nu sunt deloc mai onorabile decât ale foştilor.

 

5. Foarte interesantă va fi poziţionarea politicienilor după finalizarea cazului Voiculescu. Apropos, l-aţi văzut zilele acestea prin peisaj pe Victor Ponta? Se aude că a intrat subit în concediu- ce coincidenţă!- chiar acum când Dan Voiculescu, cel care l-a ajutat probabil decisiv să pună mâna pe putere în 2012, trece prin momente grele. Ei bine, tot ce-l interesează în acest moment pe Victor Ponta este dacă trustul fondat de mogul îl va mai ajuta sau nu să ajungă preşedinte, nicidecum soarta lui Voiculescu. Aici vom vedea lucruri cu adevărat interesante în perioada următoare.

6. Dacă fondatorul Intact va fi condamnat, lui Traian Băsescu i-ar dispărea un adversar la care să se raporteze de fiecare dată când este încolţit de întrebări incomode, cum ar fi cele referitoare la traficul de influenţă al fratelui său. Din fericire, acum îl are ca adversar pe Victor Ponta numai că, spre deosebire de Voiculescu, premierul are de câştigat, electoral, din lupta la baionetă cu Traian Băsescu. Preşedintele nu se poate raporta la Ponta aşa cum o făcea la „turnătorul Felix”, pentru că preşedintele PSD nu este apăsat de trecutul comunist.

 

Ar fi indicat ca acest proces să fie tratat cu mai puţină patimă şi cu mai multă atenţie. Nu de alta dar aceste zile sunt mult prea importante şi riscăm să pierdem esenţialul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...
Ultima oră
Pe aceeași temă