12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAjutaţi Moldova în războiul cu Rusia

Ajutaţi Moldova în războiul cu Rusia

Moscova nu vrea să-i cedeze  Occidentului propriul ei spaţiu vital fără luptă, iar aderarea Republicii Molodva la Acordul European de Liber Schimb este doar primul pas defensiv al Rusiei, care-şi pregăteşte ofensiva în spatele cortinei.

Embargoul rusesc asupra vinului moldovnesc face parte din atacul anti-Vilnius pus la punct de Moscova pentru a-şi păstra alături foştii vasali. Ucraina, Georgia, Armenia şi Republica Moldova au negociat încheierea acordurilor de asociere la Uniunea Europeană, urmând ca festivităţile să aibă loc în luna noiembrie la summit-ul de la Vilnius. Rusia cumpără anual 40 la sută din produsele alcoolice făcute în Republica Moldova, dar embargoul ar putea avea efecte şi mai neplăcute dacă va fi adoptat şi de celelalte state ale Uniunii Vamale (Rusia, Belarus, Kazahstan). Războiul Vinului face parte din prima confruntare directă dintre Rusia şi Republica Moldova. Urmează Războiul Gazului, după cum i-a ameninţat vicepremierul rus, Dimitri Rogozin pe moldoveni, la începutul lunii când a făcut o vizită la Chişinău şi le-a spus că se anunţă “o iarnă rece”. Dacă Republica Moldova va deveni membru asociat al UE, “Rusia va revizui toate acordurile cu Chişinăul, iar soluţionarea problemei transnistrene va deveni mai anevoioasă” i-a atenţionat Rogozin pe oficialii moldoveni. Acum aceste ameininţări încep să fie puse în practică şi probabil că Republica Moldova îşi pune speranţa în România după ce vicepremierul de la Moscova le-a spus direct: “luaţi seama să nu îngheţaţi la iarnă!”.  Ucraina este la rândul ei pedepsită: Rusia i-a blocat toate exporturile. Aceste măsuri punitive sunt tolerate deocamdată de Uniunea Europeană şi rămân nesancţionate de  forurile internaţionale. Preşedintele şi premierul României nu par să fie prea preocupaţi, în vreme ce singura reacţie curajoasă este a eurodeputatei Monica Macovei: “Rusia vrea să redevină marele stăpân al politicii mondiale, un stăpân care a adus numai dictatură, moarte şi sânge” .

Lipsa reacţiilor explicite din partea marilor actori la presiunile pe care le face Moscova demonstrează că Occidentul nu vrea să se pronunţe în chestiuni care ţin de spaţiul vital al Rusiei, demonstrând încă o dată că sferele de influenţă trasate în timpul Războiului Rece încă funcţionează. Astfel că Armenia a cedat prima presiunilor Rusiei şi a declarat că va deveni membră a Uniunii Vamale şi a viitoarei Uniunii Euroasiatice pe care o proiectează Vladmir Putin, renunţând în acest fel la visul european. Erevanul nu va mai semna niciun acord cu UE la Vilnius, fiindcă are nevoie de gaz la iarnă şi fiindcă nu poate rezolva chestiunea enclavei Nagorno-Karabach, locuită de armeni, dar aflată pe teritoriul Azerbaidjanului. Cedând şantajului Moscovei, Armenia şi-a decis destinul alături de Rusia. Georgia, Ucraina şi Republica Moldova încă rezistă, dar au nevoie de sprijinul occidentului în războaiele lor cu Moscova.

Cumpărând vin moldovenesc îi putem ajuta măcar simbolic pe cei de dincolo de Prut să reziste  în faţa Moscovei, în timp ce diplomaţia de la Bucureşti se căzneşte să găsească un mecanism financiar de sprijin pentru Republica Moldva, iar Bruxelles-ul promite creşterea cotelor de vin moldovenesc exportate în UE. Nu e clar ce se va întâmpla la iarnă, dacă într-adevăr Rusia va pune în practică ameninţările la adresa Chişinăului: construcţia conductei Iaşi-Ungheni nu a început încă, iar potrivit calculelor oricum gazul românesc va fi în cele din urmă mai scump decât cel rusesc.

Va putea Uniunea Europeană să compenseze pierderile pe care Ucraina, Moldova şi Georgia le vor avea întorcând spatele Rusiei? Va găsi Bruxelles-ul o modalitate să recompenseze sacrificiile pe care aceste ţări le fac părăsind harta vecinătăţii apropiate? Sau le va lăsa să se descurce singure în frig şi nevoi, făcându-i pe oameni să  ducă dorul ruşilor? 

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă