22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAltă întrebare: democrația e tot o pomană electorală? | OPINIE

Altă întrebare: democrația e tot o pomană electorală? | OPINIE

Să zicem c-am dat cu capu' de grindă și, ca mai-marii socialişti, mormăim și noi că nici 5% dintre cei ieșiți în stradă n-au citit atent ordonanțele. Bine, hai să acceptăm reducerea asta la absurd. Dar: altă întrebare: nici oficialii Comisiei Europene n-au citit bine? Alta şi alta şi alta: oficialii Consiliului European, nici ei nu au exercițiul buchiselii? Guvernul Germaniei? Ambasadele Canadei, Belgiei, SUA, Franței, Olandei – niciuna n-a avut vreun jurist priceput în a-i înțelege pe Dragnea, Grindeanu, Iordache? Toți sunt proști și doar ăștia trei din vârful PSD sunt deștepți? Departamentul de Stat al SUA, echivalentul Ministerului nostru de Externe, a spus-o răspicat: Guvernul Grindeanu subminează statul de drept. Tot Soros e şi acolo? Bubulii să fie?

Semnale externe atât de proaste nici măcar în marțea neagră ailaltă n-a primit România – și cel puțin Iordache și Dragnea, dacă aveau vreo urmă de sinapsă, luau aminte, că tot ei au fost pe-acolo şi atunci. Să se pună problema retragerii votului în UE, să blochezi Parlamentul European într-o dezbatere despre haosul din România sau să vezi cetățeni din țări vecine manifestând spontan, solidari cu manifestanții români – iată efectele unei nemernicii cum n-a mai fost. Ba aş merge şi mai departe: într-o democraţie funcţională, responsabilii pentru tot acest bolovan brusc căzut în capul nostru ar fi duşi în faţa Justiţiei: nu poţi să dai o ţară de toţi pereţii şi apoi să zici că aşa-i în politică şi nu se pune.

Ce n-a înțeles troika Dragnea/Grindeanu/Iordache: democrația nu e o pomană electorală. Nu-i nici gumă de mestecat, s-o poţi întinde cât vrei sau s-o faci cocoloş. Şi când e vorba de democraţie, oamenii ies în stradă fără convocator, nu aşteaptă autocarele de la partid sau apă minerală de la sponsori. Şi de data asta, pomanagiul din Teleorman i-a stârnit pe cei care merg în fiecare dimineaţă la lucru sau la şcoală – ei nu pot fi cumpărați.

Se încearcă acum tot felul de şmechereli, ba că guvernul are treabă şi protestele astea îi ocupă tot timpul, ba că, dacă n-ar sta oamenii ăştia în stradă, ar mări mai iute salarii şi pensii, ba că protestatarii pun la îndoială alegerile din 11 decembrie. Doar că strada a văzut repede care sunt „priorităţile” guvernului şi, mai mult, strada nu victoria PSD o contestă, ci felul în care PSD gestionează această victorie. Un scor electoral mare înseamnă cu atât mai multă responsabilitate, nu aiureli centrifuge. Să-ți iasă zilnic sute de mii de oameni în stradă și tu să te prefaci că nu pricepi ce-au cu tine, ba să faci și pe blajinul nevinovat, asta înseamnă să pierzi contactul cu o realitate din ce în ce mai aprinsă. Se înșală cine-și închipuie că un om care a votat cu PSD e fericit să-i vadă pe hoți și pe corupți scăpați de pușcărie; mira-m-aș şi să-l văd pe votantul social-democrat mai interesat de ”suprapopularea” închisorilor decât de educație, sănătate sau infrastructură.

În străfunduri, altceva sperie: am trecut de bancurile cu ”s-a suit scroafa-n copac”, s-a dus și mișto-ul cu ”Superman, Batman, Teleorman”, acum ne frige surpriza că puterea devine din ce în ce mai categorică și mai insalubră. Şi da, strada nu poate da contra-ordonanţe; la prima vedere doar mergi în piaţa cea mai mare a oraşului, strigi, baţi din tobe sau pui poze haioase pe facebook – dar încet-încet, când te pierzi în mulţime şi mulţimea începe să semene cu un om foarte-foarte mare, mai mare decât sute de mii de oameni, când mulţimea e cel mai mare om din ţară, ei bine, atunci înţelegi rostu-ţi: democraţia are un preţ fix, ea valorează exact atâta cât valorezi tu. 

Cele mai citite

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Șoc în România. Un primar a fost găsit spânzurat!

O tragedie a lovit comunitatea din comuna Vințu de Jos! Primarul Petru Ioan Barbu a fost găsit spânzurat într-o anexă a propriei sale locuințe....
Ultima oră
Pe aceeași temă