25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialAntena 3 face curățenie: miniștrii tehnocrați, obligați să intre în politică

Antena 3 face curățenie: miniștrii tehnocrați, obligați să intre în politică

După trei luni de guvernare a cabinetului Cioloș, există indicii că o parte din membrii tehnocrați ai executivului vor intra în politică. O monitorizare a României libere arată că imaginea miniștrilor este departe de aceea a specialistului retras, preocupat de cifre, imun la jocurile de putere. Miniștrii guvernului Cioloș au dat 68 de interviuri în 61 de zile lucrătoare, mai mult de unul pe zi.

Doi miniștri par pregătiți să își asume rolul de lideri ai celor două blocuri politice care se vor înfrunta în alegerile Parlamentare. Premierul Cioloș a dat patru interviuri la radiouri și televiziuni cu mare acoperire, dar și în presa scrisă din Franța și Germania. Cioloș și-a pregătit atent culoarul de alergare: anvergură europeană, proiecte pe termen lung și condiționarea intrării sale în politică de rezultatele guvernării. Omul care ar putea conduce PSD și a cărei influență în partid creștere continuu este Vasile Dâncu. Și el și-a pregătit culoarul din timp. În ultimii ani, a fost invitat în mass-media ca specialist, sociolog și consilier politic. De când este vicepremier a dat 7 interviuri, cel mai elocvent pentru intențiile sale politice fiind cel oferit popularei reviste Formula As. Dâncu încearcă să atragă populația rurală și din oarașele mici, vag naționalistă, care așteaptă și crede în ajutorul statului. Și Dâncu a acoperit totul în mantia tehnocratului, declarând că se vede mai degrabă călătorind decât făcând politică.

Dar când îi ai pe Liviu Dragnea locomotivă pentru PSD și pe Alina Gorghiu și Vasile Blaga lideri ai dreptei ar trebui să trăiești cu frica că la alegerile parlamentare participarea va fi de cel mult 30%. Departe de mine gândul că cei doi – Cioloș și Dâncu – ar fi liderii providențiali ai României, dar în scurtul timp până la alegeri un nou politician care să răstoarne calculele nu mai poate apărea.

Toate acestea se petrec în contextul în care clasa politică actuală ne-a arătat că singurul lucru pe care pune preț este protecția și expunerea mediatică. Cum se poate explica faptul că senatori din toate partidele politice i-au cerut premierului Cioloș să se prezinte în Parlament pentru a da răspunsuri într-o speță unde există un verdict al justiției definitiv și irevocabil? Însuși președintele Iohannis a avut pe marginea aceleași spețe extrem de simple – necesitatea recuperării unui prejudiciu pe care justiția l-a constatat în cazul acțiunilor săvârșite de patronul unui post de televiziune – o simplă apeciere estetică. Iohannis a spus că acțiunea ANAF față de postul de televiziune Antena 3 este una heirupistă. Nu își mai amintește președintele că Antena 3 i-a făcut o nedreaptă caracterizare, de data aceasta morală, numindu-l vânzător de copii? Președintele vrea, în ultima vreme, să pară extrem de popular. Așa se explică faptul că a făcut această declarație halucinantă în ziua în care a fost prezent și la o dezbatere cu societatea civilă. De aceea, probabil, nu își va asuma vreun rol în campania pentru Parlamentare.

Ceea ce a părut cu adevărat grotesc și descalifică clasa politică este aproape totala solidaritate cu Antena 3. De unde acest uriaș val de simpatie al politicienilor pentru un post TV care spune despre el însuși că are cele mai tari anchete jurnalistice și cei mai aprigi jurnaliști de investigație? Știu politicienii ceea ce noi doar bănuim? Această alianță a politicienilor cu un post de știri care trebuie să evacueze un sediu pentru punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești este împotriva firii.

Șefii televiziunii din Băneasa se plâng că fără sediu și probabil fără bani de chirie se comite un atentat la libertatea presei. Gâdea&Co să nu uite că în ultima vreme și pe fondul crizei economice redacții și-au schimbat sediul peste noapte, ziare au rămas doar în online, televiziuni și-au restrâns programele. Adesea, aceste evenimente au constituit motive de sărbătoare pentru Antena 3. 

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...

Tu cum îți crești șansele de câștig la păcănele? TOP 5 sfaturi pentru a NU te baza doar pe noroc!

Lumina orbitoare a reflectoarelor, sunetul amețitor al clopoțeilor și senzația inimii care pulsează odată cu rotirea tamburului. Păcănelele online reușesc să ne captiveze cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă