10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialAservirea prin menţinere în sărăcie: o veche reţetă comunistă rescrisă de PSD...

Aservirea prin menţinere în sărăcie: o veche reţetă comunistă rescrisă de PSD şi PNL | OPINIE

Sistemul de asistenţă socială din România este de fapt o maşinărie de campanie electorală şi de subjugare a celor săraci. El a fost conceput astfel încât şomerii să îşi vândă votul în schimbul unui codru de pâine oferit de baronii locali.

O ştiam mai toţi, dar acum a spus-o şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. „Discutăm aici de o masă electorală de manevră perfectă. Sunt oameni cărora tu, ca primar, le dai o sumă de bani pe semnătura ta”, a explicat Pîslaru într-un interviu  care a fost ignorat cu bună ştiinţă de către toţi actorii politici.

De ce?

Pentru că toţi sunt implicaţi în crearea şi menţinerea acestui sistem de asistenţă socială, care are un singur efect: ţine regiuni întregi în sărăcie, pentru ca alegătorii de acolo să fie controlaţi politic cu ajutorul pomenilor aruncate de primari. A mai vorbit despre acest fenomen fostul ministru al Muncii Sebastian Lăzăroiu, care, în 2011, spunea că sunt opt  milioane de titulari de dosare  de asistenţă socială.

Aproape 45% din alegătorii români (datele AEP, de fapt procentul este mult mai mare) sunt asistaţi sociali!

Problema este că, deşi toţi miniştrii Muncii – fie ei din PSD, din PDL sau din PNL – ştiau şi înţelegeau situaţia, nu s-a întâmplat nimic. Iar acum, măsurile anunţate de Dragoş Pîslaru nu vor reuşi să aducă decât schimbări de suprafaţă. Tot ceea ce vrea să facă acest ministru este să scoată noi resurse de la buget şi să le dirijeze către alte forme de asistenţă socială.

De exemplu, se va da o primă de 12.500 de lei pentru şomerii care îşi găsesc loc de muncă într-o localitate mai îndepărtată. Domnule ministru, sunt milioane de români care au plecat la mii de kilomteri distanţă pentru a-şi găsi un nou loc de muncă, au luat-o de la zero şi s-au descurcat. Nu inventaţi noi metode socialiste de sprijinire a şomerilor, nu aceasta este calea.

E vorba de economie, domnule ministru!

Regiunile cele mai sărace din România sunt capturate de baronii roşii, care au blocat orice investiţie privată. Teleormanul lui Dragnea poate fi studiu de caz: în 2015, judeţul a reuşit incredibila contraperformanţă de a avea o scădere cu 2% a produsului brut, în timp ce România creştea cu aproximativ 3,7%. Şi aici, şi la Vaslui, şi în alte judeţe, doar statul oferă locuri decente de muncă – încă o metodă de a controla politic alegătorii.

Soluţia nu este să-i mutăm pe şomeri, ci să le creăm oportunităţi la ei acasă. Vă dau un exemplu banal, despre care am mai scris: există un program european pentru ajutorarea persoanelor defavorizate care nu face decât să ofere pomeni electorale prin intermediul primăriilor. Se dau: ulei, zahăr, făină, fasole boabe, conserve de carne. Este o bătaie de joc să foloseşti astfel peste 500 de milioane de euro. Poate vă mai aduceţi aminte, dar aceste ajutoare au fost distribuite exact în perioada campaniei electorale.

Destinaţia acestor bani trebuie schimbată – este suficient timp – iar ei trebuie folosiţi pentru dezvoltarea economică. Un alt exemplu: flexibilizaţi condiţile de angajare şi concediere din Codul Muncii. Actualale prevederi îi descurajează pe antreprenori să facă angajări şi încurajează munca la negru. Acest Cod al Muncii, adoptat la indicaţiile sindicatelor, nu face decât rău celor aflaţi în şomaj.

România nu va reuşi să scoată din subdezvoltare regiuni precum Botoşani, Vaslui sau Teleorman cu politici socialiste, o repet. Stânga şi-a epuizat soluţiile, chiar dacă ele vor fi aplicate de personaje nepătate (până la proba contrarie), precum oamenii din guvernul Cioloş. Maşinăria de propagandă a PSD îi sperie pe oamenii săraci şi le transmite că dreapta îi va nenoroci.

Dar sunt convins că acest mecanism de dezinformare îşi pierde forţa de convingere. Ce se poate întâmpla mai rău decât ceea ce a fost până acum în Negreşti, Vaslui, cel mai sărac oraş din România, unde statul a investit milioane de euro într-un spital care stă închis şi se degradează? Dacă autorităţile locale şi centrale ar încuraja investiţiile private în sănătate, acolo ar exista un mic spital, funcţional, adaptat nevoilor comunităţii, iar tinerele mame sau cardiacii nu ar trebui să se deplaseze zeci de kilometri, până la Vaslui. Spitalul ar fi privat, dar casa de sănătate ar deconta serviciile oferite, deci ar fi accesibil tuturor.

Este doar un exemplu, dar bineînţeles că asta nu se va întâmpla, atâta vreme cât dr. Raed Arafat, susţinut de Antena 3, PSD şi PNL, blochează orice reformă în sănătate.

În 26 de ani de regim post-comunist, în România nu s-au aplicat niciodată politici de dreapta. Politicienii care azi sunt în PSD sau în PNL au fost o apă şi un pământ: nişte populişti, care nu au dorit decât să ţină ţara în sărăcie pentru a-i controla pe alegători.

Dacă vrem ca România să nu piardă, prin migraţie, mai toată forţa de muncă bine calificată şi să se depopuleze masiv, acest false politici de protecţie socială trebuie oprite. Sunt convins că românii s-au săturat de pomeni şi vor slujbe decente, iar acestea nu vor apare decât dacă încurajăm mediul privat.


Intră în contact cu acest autor și pe rețele sociale




 

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...
Ultima oră
Pe aceeași temă