5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialCa pe vremea lui Ceauşescu: spitalele de stat, o maşinărie de exterminare...

Ca pe vremea lui Ceauşescu: spitalele de stat, o maşinărie de exterminare în masă l OPINIE

Medicii români nu migrează în masă din cauza banilor. Sau, ca să fiu corect, nu doar din cauza banilor. Am citit, acum câteva zile, povestea unei doctoriţe din Gorj care a plecat în Anglia la peste 50 de ani. Lucrează la un mare spital din Londra şi, la un moment dat, a fost declarată „angajatul lunii”! A explicat de ce , la peste 50 de ani, s-a decis să părăsească ţara: nu se plângea de salariu, ci de viitorul incert al copiilor şi de „morile de vânt” cu care se bătea în România.

De ani întregi scriu, şi se adevereşte tot mai des că nu am greşit, că sistemul medical de stat este stors de către o grupare mafiotă, o alianţă toxică între baronii din PSD şi „somităţi” ale lumii medicale. Un exemplu este celebra doctoriţă Monica Pop de la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti: este directoare din 1994 şi, deşi fostul ministru Vlad Voiculescu a arătat cum a căpuşat instituţia şi i-a făcut plângere la Parchet, tot nu a reuşit să scape de ea.

Acest sistem medical de stat nu are suflet, nu are milă, iertaţi-mă dacă par patetic. În orice altă ţară, scandalul transplantuilor pulmonare ar fi provocat o revoltă a întregii societăţi şi s-ar fi terminat cu demisii şi anchete penale. Cinci oameni aşteaptă pe culoarul morţii pentru că o gaşcă de medici, patronii lor politici şi nişte ziarişti corupţi au făcut tot posibilul ca românii să nu mai poată fi operaţi la Spitalul AKH din Viena.

Narcis Copcă, managerul unui spital din Bucureşti subordonat Primăriei, a avut ambiţia – nu ştiu în ce măsură nu este vorba şi de interese materiale – să realizeze transplanturi pulmonare în fieful său. Degeaba i-a explicat fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, că nu este pregătit. Doctorul Copcă nu s-a lăsat, i-a făcut plângere penală lui Vlad Voiculescu şi, cu sprijinul PSD, al doamnei primar Gabriela Firea, a distrus relaţia cu AKH Viena şi cu Eurotransplant.

Acum, pacienţii îşi vor juca soarta la ruleta rusească: se operează la Bucureşti, ştiind că se expun la riscuri uriaşe, sau pur şi simplu aşteaptă să moară.

Citesc astfel de istorii care te cutremură în fiecare zi: o mamă care, în decurs de doi ani, şi-a pierdut doi copii la un spital din Focşani, deşi la naştere totul părea în ordine, sau istotoria unei doamne din Botoşani cu serioase probleme de sănătate, dar care a fost plimbată timp de o săptămână de nişte medici indiferenţi şi de birocraţia din spatele lor.

Poate că unii dintre dumneavostră îşi mai amintesc de spitalele de pe vremea lui Ceauşescu, în special de aşa numitele „spitale de psihiatrie”. Acestea din urmă erau de fapt centre de exterminare, unde oamenii erau ucişi lent. Cine nu era omorât de boli, murea de foame. Regimul comunist îi închidea aici şi pe dizidenţii de care dorea să scape.

O să sune dur ceea ce spun acum, dar sistemul medical nu numai că nu s-a schimbat în bine în ultimii ani, dar se degradează şi redevine ceea ce era: o reţea de exterminare. Lăcomia, corupţia şi cinismul din sistemul medical de stat au atins cote inimaginabile pentru un stat de drept. Dacă cineva ar pune cap la cap toate grozăviile din sistemul medical – aşa cum încerc eu de o vreme – ar vedea că nu exagerez. Dar chiar dacă ştiţi doar o parte din aceste grozăvii, toţi românii sunt conştienţi că a intra într-un spital de stat cu o boală banală riscă să fie fatal.

Scandalul Condrea-HexiPharma a fost băgat sub preş şi nimeni nu pare a mai fi preocupat de amploarea infecţiilor nosocomiale. Colegiul Medicilor vrea să stârpească, din faşă, formular privind gradul de satisfacţie al pacienţilor. În mod normal, ministrul Sănătăţii ar fi trebuit să reacţioneze dur, dar omul pus de PSD în fruntea ministerului – suspect de plagiat, mare turist pe banii statului, pesedist agresiv şi ultranaţionalist în sensul cel mai rău al termenului – este el însuşi parte a sistemului şi complice la crimele împotriva pacienţilor.

Regimul PSD va face ceea ce ştie mai bine: va bloca mediatizarea dezastrelor, va lăsa sistemul medical să se degradeze şi va profita de fiecare achiziţie – de la medicamente şi alimente la licitaţiile mari, pentru construcţia unor noi spitale – pentru a face bani.

Vă spun deci, dragi prieteni din România, că aceste crime în masă trebuie oprite.

Suntem oficial pe ultimul loc în Europa, în Health Consumer Index! Eu mi-am pus, o vreme, speranţa în preşedintele Iohannis, care are, la Cotroceni, un Departament pentru Sănătatea Publică. Eu, în locul dânsului, cel puţin o dată pe săptămână făceam o vizită neanunţată la un spital din Bucureşti sau din provincie.

Dar, nimic…Tot sistemul de stat din sănătate are nevoie de o reformă de dreapta. De fapt, România are nevoie de o reformă de dreapta şi de un manager care să înţeleagă economia de piaţă, nu de unul crescut la sânul bugetului de stat. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă