23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCe îi împinge pe Tăriceanu şi Antonescu să facă PNL-ul praf

Ce îi împinge pe Tăriceanu şi Antonescu să facă PNL-ul praf

„Aţi transformat PNL într-un partid care se mulţumeşte cu puţin, care nu mai doreşte nimic. Prin atitudinea aceasta transformaţi PNL într-un partid pasiv, în care demagogia şi mersul la televiziuni vor fi singurele valori rprezentative ale membrilor săi. (…) Sub conducerea dumneavoastră PNL este un partid în care trocul politic este la ordinea zilei. De la partidul vector al modernizării, al dezvoltării economice şi apărător al statului de drept, PNL a ajuns un partid care nu mai are proiect economic pe scena politică şi pentru cetăţenii României. Aţi distrus spiritul liberal prin deciziile stric de ordin personal şi nu v-a interesat de binele partidului”. 

Acurateaţea cu care Călin Popescu Tăriceanu descrie situaţia în care a ajuns partidul pe care l-a condus la un moment dat este extraordinară, iar acuzele aduse celui care i-a succedat în fruntea formaţiunii denotă o precize de ceas elveţian.

Vrând-nevrând, Tăriceanu confirmă practic concluziile unei sume generoase de analize publicate în ultimii ani de comentatorii care au disecat stilul şi gândirea politică a lui Antonescu.

Şi, ce-i drept, portretul distrugător pe care fostul preşedinte i-l face liderului în exercţiu nu poate fi combătut cu uşurinţă.

Însă problema cea mare a PNL nu constă în lipsa diagnosticelor corecte puse în momente-cheie de către unele figuri conscrate în istoria post-decembristă a formaţiunii. Până la urmă, nici Crin Antonescu nu s-a aflat fundamental în eroare atunci când, bătându-se pentru preluarea conducerii, a pus punctul pe „i” în ceea ce priveşte performanţele lui Tăriceanu ca preşedinte.

Problema PNL, în schimb, o constituie lipsa invariabilă de viziune a liderilor săi, coroborată cu un oportunism flagrant pe care, probabil, cu greu l-ar putea explica şi altceva decât eterna lor luptă pentru propria supravieţuire politică.

De aceea, dacă am avea în vedere o istorie contrafactuală, scrisoarea deschisă pe care Tăriceanu o adresează acum lui Antonescu l-ar fi putut fi avea oricând ca autor pe acesta din urmă, iar ca destinatar pe cel dintâi.

Nici cât a fost preşedintele PNL şi nici acum, Călin Popescu Tăriceanu nu a procedat altfel decât îi reproşează lui Crin Antonescu. Dramatic, nu?

Între PNL-ul lui Tăriceanu şi PNL-ul lui Antonescu diferenţele sunt atât de şterse, încât nu merită dezbătute.

Eventual, putem remarca faptul că, prin comparaţie, „originalitatea” actualului lider liberal a constat în aducerea la suprafaţă a politicii de atârnare a formaţiunii, Crin Antonescu preferând doar să oficializeze relaţia cu PSD şi cu imperiul mediatic al lui Dan Voiculescu, în locul unei colaborări mai puţin transparente.

Nu este un merit, ci rezultatul unui alt joc de supravieţuire.

„Nu vă acuz de colaborare cu Traian Băsescu pentru că nu vă mai place de PSD, ci pentru că a început să vă facă plăcere să îi serviţi bucăţi din PNL lui Traian Băsescu”, mai scrie Călin Popescu Tăriceanu.

Odată ajuns în acest punct cu analiza, fostul premier comite totuşi o eroare care, dacă nu aş fi convins că e de fapt un act intenţionat, ar fi de nescuzat pentru un fost şef de partid şi politician cu experienţă.

De ce?

Pentru că masa credală politică la care sunt disputate bucăţile din PNL invocate de Tăriceanu este semnificativ mai mare decât lasă fostul premier să se înţeleagă.

Până să ajungă la Traian Băsescu, e mai probabil ca fracţiile cu pricina să fie înhăţate de maşinăria USD, în solda căreia domnia sa a anunţat chiar în studioul lui Mihai Gâdea că s-a pus cu toată energia şi influenţa pe care o mai are în interiorul PNL.

Scuzaţi-mi încă o dată tentaţia de a aduce lămuriri unei stări evidente de fapt, dar pare că uneori e necesar.

Prin urmare, avem în faţă un ex-preşedinte PNL cu adevărat preocupat de unitatea şi viitorul Partidului Naţional Liberal?

Cu siguranţă că nu, din moment ce scrisoarea trimisă de Tăriceanu lui Antonescu nu reflectă şi îngrijorarea că electoratul său este curtat agresiv de PSD, iar unii funcţionari din administraţia locală, parlamentari liberali sau chiar viceprimarul Capitalei au început deja să rupă rândurile, trecând la social-democraţi.

Iar alţii, dezorientaţi, dar foarte preocupaţi de propriul viitor, se pregătesc de alte şi alte trădări.

Or, dacă Tăriceanu ar fi tocmai opusul lui Antonescu, aşa cum susţine de altfel în epistola adresată acestuia din urmă, ar însemna ca fostul premier să aibă în plan refacerea partidului – prin menţinerea coeziunii într-un moment de degringoladă, livrarea de mesaje autentic liberale către alegătorii săi tradiţionali, ca şi clarificări de urgenţă cu privire la identitatea formaţiunii.

Nu numai că nu face nimic din toate astea, dar la un moment dat a ameninţat cu înfiinţarea unui nou partid liberal.

E drept, ne pune în vedere, tot în scrisoarea pomenită aici, că planul cu noua formaţiune nu mai este de actualitate, dar Platforma Economică Liberală pe care o anunţă acum nu poate avea alt rol decât al cuiului încins bătut într-un cubuleţ de gheaţă.

Oricât de meşteşugită i-ar fi vorba şi oricât de corect centrat papionul, Călin Popescu Tăriceanu joacă în acest moment împotriva intereselor partidului pe care l-a condus: în plan doctrinar, mesajul lui se îndepărtează cu viteza luminii de liberalism, iar în plan organizaţional contribuie la divizarea accelerată a formaţiunii de care spune cu pioşenie că ar fi atât de ataşat.  

O face, probabil, la capătul unor aranjamente care-i vor servi lui personal.

Din nefericire pentru PNL, la fel ca el a procedat, respectiv procedează şi Crin Antonescu, un lider politic tot mai lipsit de inspiraţie în gestionarea propriei prăbuşiri.

Sub atenta privire şi îndrumare a inamicilor PNL, menghina în care sunt prinşi Tăriceanu şi Antonescu se strânge pe zi ce trece mai mult.

Cum disperarea lor de a supravieţui e uriaşă, vor da din mâini tot mai haotic. În aceste condiţii, chiar dacă nimeni nu le poate garanta celor doi că, personal, vor ajunge întregi la mal, pentru PNL se conturează, în schimb, certitudinea că nu va mai scăpa.

În fine, pentru ca totul să rămână suspendat în cel mai tragic registru, candidatura sfidătoare a lui Mircea Diaconu, la europarlamentare, agravează faliile interne din PNL, tulbură suplimentar un electorat liberal deja dezorientat şi direcţionează voturi şi afecţiune dinspre PNL spre forţele care l-au susţinut pe actor, dar care se află, totuşi, în cealaltă parte a eşicherului politic.

În acest moment, trei liberali care au fost, iar unul încă este, la vârful ierarhiei fac totul, dar absolut totul, pentru a supravieţui. Pentru ei, prăbuşirea partidului este un cost marginal.

Şi Tăriceanu, şi Antonescu, şi Diaconu s-au folosit de PNL pentru a obţine funcţii dintre cele mai înalte în statul român – de la cea de premier, la cea de preşedinte al Senatului sau preşedinte interimar al României, iar de la cea de parlamentar, la cea de europarlamentar.

Ce au dat la schimb doctrinei, partidului şi electoratului care i-au propulsat?

Un singur lucru: după noi, potopul!

Nimic nu le-a rezistat – nici măcar celebrul, odată, cadru de perpetuă dezbatere internă, care făcuse din PNL, o bună perioadă de timp, un partid atipic în peisajul românesc.

Prăbuşirea democraţiei din PNL a început odată cu venirea lui Antonescu la şefia formaţiunii, iar Tăriceanu dovedeşte pe zi ce trece că n-ar mai fi dispus să recreeze acel spaţiu.

Pur şi simplu, un astfel de proiect ar fi incompatibil cu planurile lui actuale.

 

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă